En händelserik och intensiv månad

Av ,
Chefredaktör
0

MÅNADEN SOM GÅTT. Redaktionella förändringar, terrordåd, demonstrationer, censur av internet – augusti var en intensiv och händelserik månad för Nordfront.

Månaden som gått:

I Månaden som gått summerar chefredaktören Nordfronts arbete den gångna månaden och resonerar kring hemsidans utveckling.

Augusti var en intensiv månad för Nordfront med 587 publicerade artiklar, notiser och kamprapporter. Med risk för att missa somligt ska jag i den här artikeln ändå försöka mig på att gå igenom de större händelserna från förra månaden.

Redaktionella förändringar
I samband med Nordendagarna offentliggjorde vi vissa redaktionella förändringar inom Nordfront. Förändringarna har varit planerade ett tag och innebär bland annat att undertecknad efterträder Fredrik Vejdeland som chefredaktör för Nordfront samtidigt som Simon Holmqvist tar över min tidigare roll som nyhetsredaktör. Vejdeland ingår fortfarande i huvudredaktionen som politisk redaktör, men han är också nybliven radiochef och kommer fokusera på att utveckla Nordfronts poddar.

Robin Palmblad kvarstår som programledare för Radio Nordfront men är nu också webbtevechef och kommer att utveckla den nya satsningen Studio Nordfront tillsammans med Pär Öberg och Emil Hagberg.

Som nybliven chefredaktör skulle jag vilja sträcka ut en hand till alla våra läsare och säga att nu är ett bra läge att gå från passiv läsare till aktiv medarbetare. Det finns mycket att hjälpa till med och vi har nu en väletablerad och offentlig organisationsstruktur med bra chefer som är redo att integrera nya medarbetare i Nordfront-maskineriet.

Etablerade skribenter som är intresserade av att skriva för Nordfront får gärna mejla eller på annat sätt kontakta mig. Personer med mer begränsad erfarenhet av skrivande kan kontakta Simon Holmqvist, då det är bra träning att börja med att skriva nyheter för de som inte har tidigare erfarenheter av mer allvarligt skrivande.

Det är inte ett måste att vara en del av Motståndsrörelsen för att hjälpa till med Nordfront. Vi kan hitta en roll för alla som regelbundet vill hjälpa till med Nordfront.

Ju fler som rättar in sig i ledet och hjälper till med Nordfronts basverksamhet, desto mer tid kommer att frigöras från hårt belastade nyckelmedarbetare som då kan få tid över till att arbeta med mer tidskrävande research eller övergripande utveckling av hemsidan.

Utöver skrivande behöver vår grävgrupp fler medarbetare såväl som information att arbeta med. De som vill hjälpa till med detta kan mejla research@nordfront.se. För att bli medarbetare i grävgruppen krävs det dock att du är en politiskt pålitlig individ som vi känner till sedan tidigare.

Nordendagarna avklarade…
Ett av Nordfronts huvudfokus under augusti var att först göra reklam för Nordendagarna och sedan rapportera om tillställningen. Nytt för i år var att vi faktiskt skrev tre artiklar live från tillställningen, varav en var testsändningen av Studio Nordfront.

Nordfront intervjuade också Årets nordman under Nordendagarna, släppte det enligt mig snyggaste bildreportaget hittills och vår kampredaktör, Sebastian Elofsson, skrev också ett reportage om dagen.

…nu fullt fokus på Göteborg!
Med Nordendagarna avklarade kommer Nordfront nu att ta sats och fortsätta mobiliseringen inför demonstrationen i Göteborg den 30 september.

Redan under augusti gick vi ut med parollen ”Revoltera mot förbrytarna”. Glädjande under förra månaden var också att polischef Erik Nord gjorde några nyanserade och sanningsenliga utspel i media där han bland annat påpekade att det är motdemonstranterna, inte Motståndsrörelsen, som utgör hotet mot ordningen i Göteborg.

Även Sakine Madon uttalade sig under augusti till stöd för den mötesfrihet som många svenska debattörer ifrågasätter.

I slutet av augusti släppte vi också en som vanligt välproducerad film som återknyter till de senaste årens lyckade demonstrationer och konstaterar att det är dags för seger igen i Göteborg denna månad.

Mer information om demonstrationen kommer att publiceras successivt på Nordfront och den nylanserade kampanjsidan allt eftersom den 30 september närmar sig.

Den stora nedstängningen efter Charlottesville
Under augusti gjorde Nordfront en stor insats i att bevaka demonstrationen i Charlottesville. Vi skrev nyheter inför demonstrationen, liverapporterade under demonstrationen och har i efterhand genomfört flera intervjuer med kamrater som var på plats. Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg var också tidigt ute på Nordfront med en krönika om det som hände i USA.

För de som inte är insatta i vad som hände i Charlottesville så är den korta versionen att nationalisterna blev huggna i ryggen. Först av lokalpolitikerna som motarbetade demonstrationen och förbjöd den när demonstrationen precis skulle starta. Sedan av polisen som istället för att upprätthålla ordningen lät rabiata vänsterextremister attackera de fredliga nationalisterna både på väg till och från den upplösta demonstrationen.

Lögnmedia fick dock i efterhand möjlighet att ägna sig åt ”victim blaming” och en öppning att vända skandalen till sin egen fördel. Detta då en bil efter att demonstrationen upplösts körde in i en motdemonstration och orsakade ett dödsfall då en kvinna inte hann flytta på sig i tid. Bilens förare verkar vara en icke-organiserad nationalist och lögnmedia framställer såklart det inträffade som ett i förväg planerat terrordåd som alla ”högerextremister” bär kollektiv skuld för. Detta trots att den mest sannolika förklaringen till det inträffade är att bilen först attackerades av vänsterextremister, varpå föraren i panik gasade på för att ta sig därifrån och av misstag körde in i en folksamling. Alternativt blev föraren så förbannad över det politiska fulspelet och vänsterterrorismen under dagen att han på egen hand fattade ett olyckligt beslut om att ge igen på yttrandefrihetshatarna.

Efter demonstrationen i Charlottesville accelererade snabbt censuren av internet. Nordfront summerade de inledande censurincidenterna i artikeln ”Den stora nedstängningen” och Robert Eklund kommenterade också utvecklingen i en krönika.

Listen to ”Nordic Frontier #31: Matthew Heimbach and the Charlottesville Aftermath” on Spreaker.

Censuren slog först hårt mot amerikanska nationalister inom ”alt right”-sfären, men även Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen började drabbas på olika sätt efter att Nordic Frontier intervjuat Matthew Heimbach som är ledare för Traditionalist Workers Party, en av grupperna som demonstrerade i Charlottesville. Soundcloud som förra året censurerade Radio Nordfront plockade också ner i princip alla svenskspråkiga nationalistiska och invandringskritiska poddar.

Min uppfattning är att censuren skapar mindre problem och bromsar den politiska tillväxten för den nationella oppositionen i flera länder, varför censuren i grund och botten bör fördömas som ett manipulerande av ”demokratin” från de multinationella teknikföretagens sida. Jag tror dock att censuren kommer för sent och att vi idag har uppnått en kritisk massa av politisk medvetenhet och organisering som inte går att stoppa.

I USA har till exempel nationalistisk alternativmedia professionaliserats enormt de senaste åren. Red Ice har sedan länge varit ett företag, men AltRight.com och poddportalen The Right Stuff är i det förstnämnda fallet en förhållandevis ny företagssatsning och i det sistnämnda fallet ett gammalt projekt som nyligen blivit ett företag. The Daily Stormer lyckades också få in över 150 000 dollar för att bestrida en stämning från en judisk makt-grupp. De ekonomiska och organisatoriska resurserna för att ta sig igenom de tillfälliga bakslagen som den pågående censurvågen orsakar bör alltså finnas.

En viktig sak att här notera är att extremvänstern uppmuntrar och understödjer de multinationella skurkföretagens undergrävande av yttrandefriheten i västvärlden. Vänstern jublar över censuren på internet och agerar fotsoldater åt den globala kapitalismen på gatan.

Övrigt
Augusti var som sagt var en händelserik månad. Utöver de ovanstående större händelserna vill jag avslutningsvis göra lite reklam för lite mindre spektakulära artiklar och händelser:

  • Daniel Olofsson skrev i början av augusti en väldigt intressant kulturartikel om countryrock. Olofsson är en av Nordfronts medarbetare som hjälper till med det mesta och utöver att skriva om kultur är Olofsson också vice kampredaktör samt nästeskorrespondent i Näste 6. Det kulturella intresset förde föregående månad Olofsson till den norska vikingafestivalen Midgardsblot, där hans tyrrunetröja förorsakade att han blev portad från tillställningen. Resan genererade trots detta ett läsvärt reportage.
  • Den välproducerade dokumentärserien ”Europa – The Last Battle” släppte sin tionde och avslutande del förra månaden. Jag har själv än så länge bara hunnit till del fyra, men har förstått att alla avsnitt är sevärda.
  • Simon Lindberg intervjades om tanken bakom Nordfronts papperstidning som släpptes i tre nummer under politikerveckan i Almedalen.
  • Utöver Charlottesville har Nordfront-redaktionen liverapporterat om flera olika händelser. Vi liverapporterade bland annat från Hess-demonstrationen i Berlin, där en delegation från Nordiska motståndsrörelsen deltog. Mindre trevligt men likväl viktigt var att vi följde och rapporterade om terrordådet i Barcelona samt knivdådet i Finland där en rasfrämling riktade in sin attack mot finska kvinnor.

Under september kommer vi på Nordfront att fortsätta vårt arbete på internet och fokusera på mobiliseringen inför demonstrationen i Göteborg. Jag hoppas att många av våra läsare hjälper till med detta också genom att skriva ut och sprida de nya flygbladen från Revoltera.nu. Vi ses i Göteborg!

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om