Ny synagogattack – två män kastade brandbomber mot judiskt kapell i Malmö

MALMÖ. Under måndagsförmiddagen kastades brandbomber mot en synagoga i Malmö. Händelsen rubriceras nu som ”hatbrott” och försök till mordbrand. ”Det här är oacceptabelt”, säger judiska församlingens ordförande till SR Ekot.

I helgen genomfördes en uppmärksammad attack mot synagogan i Göteborg. Ett tiotal maskerade män ska ha kastat molotovcocktails mot byggnaden, samtidigt som judiska ungdomar hade en fest i byggnaden.

Åklagaren i ärendet har under dagen gått ut med att ”ingen högerrörelse” ligger bakom attacken, vilket kvalificerade sig som rubriksättning hos flertalet regimtrogna tidningar under måndagen. Samtidigt har den judisk-sponsrade underrättelsetjänsten Expo gått ut med att de tre misstänkta som har gripits i ärendet är 18, 20 och 21 år gamla och att de kommit till Sverige från Syrien respektive Palestina under 2017.

Under måndagen skedde dessutom ytterligare en attack mot en synagoga, denna gång i Malmö. Enligt SR Ekot har någon kastat brandbomber mot ett judiskt kapell i staden, dock utan att ha lyckats skada byggnaden.

— Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand, man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till Ekot.

Under helgen skedde en uppmärksammad och antijudisk demonstration i Malmö, där pro-palestinska grupper bland annat skanderade att de ville ”skjuta judarna”. Polisen utesluter inte heller att det finns ett samband, men det är inte därför som polisen låter ”hatbrottsgruppen” utreda dådet. Det tycks snarare vara ett standardförfarande vid angrepp mot judiska intressen.

— Det är omöjligt att i såhär tidigt skede bedöma om det finns samband med det ena eller det andra, vi bedömer att det har skett ett medvetet angrepp och det är därför det utreds av vår hatbrottsgrupp just nu, förklarar Lars Förstell.

Malmös judar, som under en längre tid beklagat sig över att de känner sig otrygga i den mångkulturella staden, är upprörda över attacken mot deras heliga byggnad.

— Det är upprörande. Vi måste reagera med skärpa. Vi kan aldrig acceptera att vi ska bli angripna för vår bakgrund och vår religion i Malmö. Det finns inte på kartan att acceptera det. Men det är klart att det framkallar en känsla av otrygghet och rädsla hos en del, säger församlingens ordförande Freddy Gellberg till Ekot.

Källor:
Här är de anhållna för attacken i Göteborg
Misstänkt hatbrott mot judiskt kapell i Malmö

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
FredrikaJimmyRami Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rami
Medlem

Taget från Aftonbladet: – Det är därför vi måste arbeta så systematiskt nu med Forum för levande historia, det är därför vi anslår mer pengar till skolklassers möjligheter att kunna åka ned till Auschwitz och ta det av det fruktansvärda som hände där.

Rasfrämlingar attackerar judar, svaret blir mer hjärntvätt för svenska ungdomar… Att sossarna och framförallt Stefan Löfven är en nickedocka åt judemakten samt helt korkad torde vara självklart för alla vid det här laget.

Fredrika
Medlem

Det är för att de kommer med sådana här propagandalösningar om att öka trycket på spridningen av deras lögner, som mycket väl kan innebära att de själva skapar små brinnande molotovcocktails. Som de sedan skyller på namngivna men anonyma nyanlända invandrare. Att kasta molotovs på en synagoga verkar ha varit ”muslimernas” högsta prioritet med att komma till Sverige. De kan helt enkelt ljuga om alltihop. De ljuger redan om så mycket annat. Hoppas de dittvingade ungdomarna heilar, skrattar och skojar hela resan dit och hem.

Jimmy
Medlem
Jimmy

Jag förstår deras vrede.

Jag träffade på en palestinsk tjej en gång vid en anti israel/Pro palestina demo i Malmö för några år sen. Hon frågade mig varför jag som svensk var där. Jag förklarade. Men sen när hon berättade om när hon brukade hälsade på sin familj i sitt hemland och hur judarna beter sig så kan man ju förstår att det sker såna här dåd.

I mina ögon är det ett hjältedåd.
Hoppas några Palestinier läser detta.

Stå på Er, vi har en gemensam fiende.