MALMÖ. Under måndagsförmiddagen kastades brandbomber mot en synagoga i Malmö. Händelsen rubriceras nu som ”hatbrott” och försök till mordbrand. ”Det här är oacceptabelt”, säger judiska församlingens ordförande till SR Ekot.

I helgen genomfördes en uppmärksammad attack mot synagogan i Göteborg. Ett tiotal maskerade män ska ha kastat molotovcocktails mot byggnaden, samtidigt som judiska ungdomar hade en fest i byggnaden.

Åklagaren i ärendet har under dagen gått ut med att ”ingen högerrörelse” ligger bakom attacken, vilket kvalificerade sig som rubriksättning hos flertalet regimtrogna tidningar under måndagen. Samtidigt har den judisk-sponsrade underrättelsetjänsten Expo gått ut med att de tre misstänkta som har gripits i ärendet är 18, 20 och 21 år gamla och att de kommit till Sverige från Syrien respektive Palestina under 2017.

Under måndagen skedde dessutom ytterligare en attack mot en synagoga, denna gång i Malmö. Enligt SR Ekot har någon kastat brandbomber mot ett judiskt kapell i staden, dock utan att ha lyckats skada byggnaden.

— Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand, man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till Ekot.

Under helgen skedde en uppmärksammad och antijudisk demonstration i Malmö, där pro-palestinska grupper bland annat skanderade att de ville ”skjuta judarna”. Polisen utesluter inte heller att det finns ett samband, men det är inte därför som polisen låter ”hatbrottsgruppen” utreda dådet. Det tycks snarare vara ett standardförfarande vid angrepp mot judiska intressen.

— Det är omöjligt att i såhär tidigt skede bedöma om det finns samband med det ena eller det andra, vi bedömer att det har skett ett medvetet angrepp och det är därför det utreds av vår hatbrottsgrupp just nu, förklarar Lars Förstell.

Malmös judar, som under en längre tid beklagat sig över att de känner sig otrygga i den mångkulturella staden, är upprörda över attacken mot deras heliga byggnad.

— Det är upprörande. Vi måste reagera med skärpa. Vi kan aldrig acceptera att vi ska bli angripna för vår bakgrund och vår religion i Malmö. Det finns inte på kartan att acceptera det. Men det är klart att det framkallar en känsla av otrygghet och rädsla hos en del, säger församlingens ordförande Freddy Gellberg till Ekot.

Källor:
Här är de anhållna för attacken i Göteborg
Misstänkt hatbrott mot judiskt kapell i Malmö


  • Publicerad:
    2017-12-11 17:20