SD:s besked: Kommer stödja Alliansens kandidat som talman

INRIKES. Sverigedemokraterna har gett besked att man kommer att aktivt rösta på Alliansens kandidat till talman, moderaten Andreas Norlén. Detta innebär att Socialdemokraterna kommer att förlora striden om talmansposten.

Sverigedemokraterna har nu gett besked att man tänker aktivt stödja Alliansens kandidat till talmansposten, Andreas Norlén (M). Traditionellt har praxis i riksdagen varit att regeringskoalitionens största parti får utse talman, men då regeringsfrågan fortfarande är oklar har både Moderaterna och Socialdemokraterna gjort anspråk på ämbetet och fört fram varsin kandidat.

Socialdemokraterna anser dessutom att praxis bör vara att riksdagens största parti – alltså Socialdemokraterna – bör få talmansposten oavsett vem som bildar regering.

Med SD:s stöd kommer Norlén att besegra Socialdemokraternas talmanskandidat Åsa Lindestam i omröstningen. Då det är talmannens uppgift att inför riksdagen föreslå statsminister för mandatperioden ger detta Alliansen en fördel i striden om vem som ska få bilda regering i det oklara parlamentariska läget.

”Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget”, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Då SD är tredje största parti ska Björn Söder (SD) enligt praxis återväljas som andre vice talman. Sverigedemokraterna har också nominerat Söder till posten, samtidigt som Vänsterpartiet har valt att bryta praxis och nominera en motkandidat.

Socialdemokraterna har fortfarande inte gett slutgiltigt besked i huruvida de kommer att lägga ned sina röster i frågan om andre vice talman – och därmed släppa fram Söder – eller om man tänker rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve. Att SD väljer att stödja Alliansen kandidat öppnar dock för att Socialdemokraterna kan komma att välja det senare, vilket också Socialdemokraternas gruppchef i riksdagen Anders Ygeman har flaggat för.

Men samtidigt öppnar det för att vissa riksdagsledamöter bland Alliansen återgäldar SD:s stöd i talmansfrågan genom att rösta på Söder som andre vice talman istället för att lägga ned rösterna. Det är däremot fortfarande oklart vem som i slutändan vinner striden om andre vice talmansposten.

FAKTA: Riksdagens talman

Riksdagens talman är det högsta ämbete man kan väljas till i Sverige och är i rang efter monarken men före statsministern. Talmannen är riksdagens främste representant, leder dess arbete och kan inte avsättas av riksdagen innan nästa riksdagsval.

Nuvarande praxis när det gäller valet av talman är att det största partiet inom regeringskoalitionen får utse talman, medan de tre vice talmansposterna tillfaller de tre största riksdagspartierna som talmannen inte tillhör.

Källa:
SD:s besked i talmansfrågan: Kommer rösta för M

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
VictorRamón MercaderKarl-Путин ATttw Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Tttw
Medlem

En opposition som heter duga
skratt

Victor
Medlem

Dörrmattan SD. Lägger sig platt inför all opposition. Och det är ”förändring på riktigt”

Karl-Путин A
Medlem

Vad har SD uträttat under 8 år i riksdagen? Bortsett från att kivas sinsemellan om de bästa platserna vid köttgrytorna har de stöttat och möjliggjort världens extremaste folkmordspolitik i modern tid, som knappt ens judebolsjeviken Stalin har överträffat;

Fredrik Reinfeldts öppnahjärtanregering och nu fortsätter SD på samma spår genom att stödja folkutbytaren Reinfeldts efterträdare.

Ramón Mercader
Medlem

Judebolsjevik-leninisten Lev Trotskij då?

Karl-Путин A
Medlem

Stalin får representera hela det judebolsjevistiska etablissemanget.