Polisen dödade Eric Torell med skott i ryggen – friades av tingsrätten

INRIKES. Poliserna som sköt 25 skott mot den 20-årige Eric Torell – och dödade honom med ett skott i ryggen – friades under gårdagen av Stockholms tingsrätt.

Polisen sköt mot Eric Torell med 25 skott varav ett dödande skott i ryggen. Foto: Skärmbild Youtube / Genrebild Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0).

En augustinatt förra året sköt tre poliser 25 skott mot den autistiske 20-åringen Eric Torell. Tre skott träffade ynglingen, två i ryggen varav ett var dödande. Eric, som även led av Downs syndrom, hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen och befann sig på en innergård i Vasastan i Stockholm.

En av poliserna, som tömde hela sitt magasin mot Eric, åtalades dock inte då hon ska ha slutat att skjuta sedan hon insett att den utvecklingsstörde ynglingen inte utgjorde något hot.

Två av poliserna som sköt samt insatschefen åtalades för tjänstefel och vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Igår kom så domen från Stockholms tingsrätt. Alla tre poliserna friades från misstankarna mot dem.

Den friande domen bygger bland annat på att det ska ha varit svårt att fastställa händelseförloppet och det inte gått att precisera turordningen på skotten.

Poliserna som sköt anses även ha befunnit sig i en så kallad ”inbillad nödvärnssituation”.

Då de poliser som dödade Eric nu frikänts, nekas hans familj skadestånd.

En av de åtalade polisernas försvarsadvokat Anton Strand uttalade sig om domen:

— Åklagaren har bevisbördan för allting som påstås och den har han inte fullgjort, säger Strand och tillade att det har varit en svår och prövande tid för hans klient.

Källa:
Ingen döms för dödsskjutningen av Eric Torell – poliserna frias

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • För föräldrar med utvecklingsstörda barn måste finnas en evig oro när de själva är borta att hur skall det ske med dem i fortsättningen? Eric har det bra nu, men ersättning skall föräldrarna få tycker jag. Poliserna kunde väl göra en insamling. Men de är säkert mera roade av att puckla på försvarslösa nationalsocialister med batonger?

 • Fredrika says:

  Polisen får göra precis vad som helst: Döda medborgare, släpa dem till förhör för Facebookpostningar, slå fredliga människor i huvudet med batonger. De har våldsmonopol och sk*ter i folket. Socialdemokraterna har makten.

 • Caesar-Aurelius says:

  Den friande domen bygger bland annat på att det ska ha varit svårt att fastställa händelseförloppet och det inte gått att precisera turordningen på skotten.

  Jaha, så turordningen av de tjugofem skotten gick inte att fastställa, därför friar dumstolen?

  Ska komma ihåg den domen när kärringen behöver en uppsträckning.

  Då blir det inte endast en örfil, för det skulle ju kunna bli bedömt som misshandel, jag ger kärringen 25 örfilar istället, hälften med vänster hand, hälften med höger hand, för då blir det svårt att ”fastställa händelseförloppet” och dumstolen kommer inte att kunna ”precisera turordningen på” örfilarna.

 • Rickard says:

  Alla människors lika värde gäller tydligen inte personer med downsyndrom! Hyckleri på högsta nivå kan man kalla domen.


 • Lämna ett svar