Rättegång inledd mot poliserna som sköt autistiske Eric Torell till döds

INRIKES. Polisen, som ofta har svårt att värja sig mot stenkastande förortsligister, står inte alltid handfallen. I augusti 2018 sköt tre poliser en förståndshandikappad tjugoåring till döds. Polisen hävdade ”nödvärn”. Idag inleds rättegången mot två av poliserna samt insatschefen.

Polisen avlossade 25 skott mot den 20-årige Eric Torell, som led av autism och Downs syndrom, och som rymt hemifrån med ett leksaksvapen. Skärmbild: Youtube.

Polisen har ofta problem med förortens kriminella invandrargäng som gärna attackerar polisen med stenar och andra föremål när de patrullerar. Polisen har svårt att skydda sig och de griper sällan eller aldrig några misstänkta vid upploppen. För att komma till rätta med det eskalerande problemet har polisen provat att bjuda på kaffe, bullar eller korv i de stadsdelar där de blivit attackerade.

I slutet av augusti uppmärksammades att polisen, efter ett våldsamt upplopp i den invandrardominerade ”utsatta” stadsdelen Brandkärr i Nyköping, i sociala medier vädjade till de stenkastande förortsligisterna att ta i beaktande att polisen ”också är människor”.

När det gäller den 20-årige Eric Torell som led av autism och Downs syndrom tvekade dock inte polisen att ta till kraftfullt våld.

Den 2 augusti 2018 hade Torell rymt hemifrån mitt i natten med ett leksaksvapen. Poliserna mötte Torell som de uppfattade som hotfull.

De avlossade tillsammans 25 skott mot Torell, varav tre träffade. Två av skotten träffade i ryggen och ett i magen. En kvinnlig polis, som inte står åtalad då hon slutade skjuta när hon bedömde att Torell inte längre utgjorde ett hot, ”drabbades av tunnelseende” och tömde hela magasinet mot Torell.

Idag inleds rättegången mot de tre poliser som är inblandade i dödsskjutningen. En av dem står åtalad för tjänstefel och en annan vållande till annans död, alternativt tjänstefel. Den tredje åtalade är insatschefen som inte deltog i skjutningen men står åtalad för tjänstefel då han bland annat anses inte ha lett arbetet enligt de rutiner som finns.

Försvaret hävdar att inget fel begåtts utan att poliserna skjutit mot den förståndshandikappade Torell i ”nödvärn”. Även skotten som träffade i ryggen ska ha varit ”nödvärn”.

Poliser ska dock göra en så kallad ”verkanskontroll” efter varje skott, det vill säga se om det finns något lagligt skäl att fortsätta skjuta. Chefsåklagare Martin Tidén menar att detta inte gjorts.

— Jag kan bevisa att två poliser har skjutit verkanseld eftersom kulorna har träffat ryggen, men ingen av poliserna har sett att Eric vänt ryggen till dem. Det borde poliserna ha sett och slutat skjuta, sa han i samband med åtalet.

— Det är naturligtvis en ofattbar händelse för Erics familj. Men det är också en svart dag för svensk polis. Hur kunde det här hända? sade vice överåklagare Bengt Åsbäck von Meyburg i rätten.

Källa:
Rättegången om dödsskjutningen av Eric Torell inledd

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Ding-Ding says:

  Man undrar om det är svenska poliser eller poliser med svenskt medborgarskap som står åtalade?

  • Child-Of-God says:

   tror jag läst namnet på flera av dem och det, om mitt minne stämmer, var svenska namn. har iaf inget minne av någon utländsk. dessutom var iaf en av dem kvinna och hon berättade om hur hon tänkte när hon skjöt. typ ”fuck! och så tömde jag magasinet”..

   • Samuel says:

    Exakt därför just kvinnor INTE ska vara poliser.

    • Child-Of-God says:

     ja, kvinnor ska ta hand om sina barn som de fått till låns av Herren Jesus Kristus.

     det är hemskt i Sverige. perversa och djävulstillbedjare inbjuds och lockas till höga positioner som hör till rikets säkerhet.

     det finns en Djävul och jag har sett den fan i flera syner.

 • peckerwood says:

  helt ufattlig sjukt og at det kvinnelige politikvinnen slipper straff etter å ha tømt hele magasinet.og hun går rundt i sverige med ladet våpen enda, la oss håpe noen finner ut hvem hun er å legger ut navn og bilde så vanlige folk kan gjemme seg når hun kommer.

  • Ethny says:

   Eftersom rättegången har påbörjat så kommer förundersökningsprotokollet ut snart. Frågan är bara om de kommer att omfattas av sekretess A… Vilket jag förmodar då de är (((poliser))) och då måste de skyddas med alla medel.

   Edit: De kommer alltså heta ”Erik”, ”Markus” och ”Anna”, dvs under falskt namn.

   Offentlighetsprincipen i all ära, men där man fullständigt skiter i sekretess A när det gäller riktiga offer som exempelvis blivit våldtagen eller dylikt blir uthängda
   med sitt fulla namn, medan systemets avrättningspatruller kommer att förbli skyddade.


 • Lämna ett svar