Iran tvärvänder – erkänner nu att man sköt ner ukrainskt plan av misstag

IRAN. Representanter för Irans regering backar nu från det tidigare påståendet att det ukrainska passagerarplan som krashade strax utanför Teheran gjorde det på grund av motorfel. Efter att ha undersökt saken erkänner man att planet träffats av en missil av misstag.

Trots att man så sent som igår väldigt självsäkert förnekat att det ukrainska planet som tidigare i veckan kraschade strax utanför Teheran hade träffats av en iransk missil erkänner nu representanter för Irans regering att det var så. Man menar att planet sköts ner av ett misstag och att man kommer straffa personen som är ansvarig.

Den ångerfulle högste befälhavaren för det iranska revolutionsgardets luftrumsdivision, Amir Ali Hajizadeh, har också personligen tagit på sig ansvaret för den tragiska händelsen.

— När jag fick bekräftat vad som verkligen hänt önskade jag att jag själv kunde dö i stället för dem. För att slippa bevittna en sådan katastrof, säger han i ett uttalande.

Att planet sköts ner beror på att Iran var i ett skarpt läge, mitt under deras hämndaktion mot amerikanska baser i Irak med förhöjd beredskap inför eventuella motattacker, och misstog planet som flög nära en av revolutionsgardets viktigaste militära center för en kryssningsrobot. Enligt Hajizadeh hade personen som sköt missilen mot det ukrainska planet tio sekunder på sig att ta det avgörande beslutet. På grund av störningar i kommunikationssystemet var personen dessutom tvungen att fatta beslutet helt själv.

Iran har officiellt bett om ursäkt till familjerna till de 176 omkomna passagerarna, som man lovar att kompensera. Man kommer också att se över rutinerna så att ett dylikt misstag aldrig upprepas igen. Man lovar också att ställa de ansvariga för missödet inför rätta.

I ett uttalandet skriver Irans president Hassan Rouhani om den tragiska händelsen:

I atmosfären som uppstått i och med hot och aggression från den amerikanska regimen mot Iran efter vittnesbördet av befälhavare Qassem Soleimani och i försvar för potentiella attacker från USA:s armé, har den islamska republiken av Irans militär varit 100 procent i beredskap, vilket, tyvärr, lett till mänskliga misstag och skjutningar. Det stora ledde till att dussintals civila offrades.

Samtidigt som Iran alltså ödmjuk erkänner sitt misstag och ber om ursäkt inväntar man en liknande ursäkt från USA, som för 32 år sedan sköt ner ett iranskt passagerarflygplan av ”misstag” som dödade 290 personer, också strax utanför Iran. USA har dock valt att tiga om den ”incidenten”.

Källor:
Iran: De skyldiga kommer straffas
Iran erkänner: Vi sköt ner planet av misstag
Plane Wrong Blame Game: How attacks on Iranian & Russian airliners are forgotten

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
9 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Henke Himmlär
Henke Himmlär
5 månader sedan

Att skjuta ned ett civilt flygplan är illa i sig, men alla fattar naturligtvis att det var ett misstag. Problemet uppstår när Iran i flera dagar står och ljuger inför hela världen när många redan har fattat att det är Irans eget luftvärn som orsakat det hela. Varför inte bara erkänna misstaget på en gång? Vara tyst i några timmar, samla sig och sedan gå ut med korrekt information! Så j*vla dumt! Det här är verkligen jackpott för USA/Israel. Nu framstår dödandet av Soleimani som en småsak i sammanhanget. När Iran har en hel del sympati på sin sida så… Läs mer »

Ethny
Ethny
5 månader sedan
Reply to  Henke Himmlär

Du fortsätter som vanligt med din negativitet. Vadå, tror du man vet exakt vad som har hänt och sedan behöva rapportera det direkt? Det kan ta ett tag innan man har all information. Ja, man förstod att det var ett misstag, däremot måste utredning ske först innan man kan säga någonting. Skulle polisen här gå ut direkt med vad som har hänt efter ett brott? Oftast tar det flera dagar innan de släpper rapporter till allmänheten eller uppdaterar sitt arbete. Vadå jackpott för USA / Israel? Hur vinner dem – och vad, av denna händelse? Visst Israel gottar väl i… Läs mer »

Henke Himmlär
Henke Himmlär
5 månader sedan
Reply to  Ethny

Vera Oredsson: ”Mycket olyckligt – dessutom med ett folk som vänder kappan efter vinden och lockas till osämja med Israels applåder.” Lite i samma stil som det jag skrivit inledningsvis. Ska du kritisera henne också? 😂 Ja, Iran gjorde bort sig när de började ljuga inför hela världen. Vadå ignorera? Jag sa fortsätta som vanligt. Dvs fortsätta med det framgångsrika arbete de ägnat sig åt i årtionden. Stödja Hizbollah och andra allierade som skadat fienden avsevärt mer än någon enstaka hämndattack på en amerikansk bas i Irak. Jag är positiv. Det är ju DU som är negativ och bara gnäller… Läs mer »

Ethny
Ethny
5 månader sedan
Reply to  Henke Himmlär

Ja, hon får ha sina åsikter som jag inte sätter emot, tycker likt henne att det är en tragisk händelse. Hon har dock nyans och tillför oftast intressanta saker när hon skriver. Du kommer enbart med negativ kritik och ingenting annat. Kan du tänka dig orsaken till varför de inte berättade vad som hade hänt (även om de förmodligen hade en misstanke redan från början) eller de första dagarna? Har det slagit dig än? Kanske för att inte oroa befolkningen efter att de precis hade attackerat en amerikansk bas. Hela landet var på helspänn och då krävs det mycket information… Läs mer »

Henke Himmlär
Henke Himmlär
5 månader sedan
Reply to  Ethny

Det där var en lång och underhållande kommentar. Tack för att du tog dig tiden!

Jag gissar att vi kommer råkas snart igen. Vi hörs. 😉

Ethny
Ethny
5 månader sedan
Reply to  Henke Himmlär

Väl mött! ;)

Ethny
Ethny
5 månader sedan
Reply to  Henke Himmlär

istället för att trissa upp situationen så här så hade vi undvikit dessa misstag och katastrofala lögner.

Hade inte USA attackerat och terrorbombat ett suveränt land hade detta aldrig skett från första början.

De skyldiga kommer förmodligen åtalas och dömas till döden skall du nog få se, och sedan flyter allt på som normalt igen.

Vera
Vera
5 månader sedan

Mycket olyckligt – dessutom med ett folk som vänder kappan efter vinden och lockas till osämja med Israels applåder. I grunden är det USA som med sin aggressions politik har orsakat katastrofen. Men min undran kvarstår : Kan man kallas flykting vid återkommande besök till landet som man flyr ifrån?

Klaus
Klaus
5 månader sedan

Det är mycket konstigt att Irans lyftvärn sköt ner ett flygplan som just lämnade flygplatsen Teheran. Ett ankommende flygplan vore mera förståeligt. En kommentator på en tysk blogg påminde (innan Irans erkännande) på flygplancrashen B747 TWA Flight 800 juli 1996 som inte sköts ner men där centertanken exploderade eftersom den innehöll bara lite petroleum och explosiv gas bildades. (Ursaken var inte endast gaset men bl.a. elektrisk fel.) Jag undersökte själv trots allt. Olycksflygplanet B737-800 har räckvidd 5500 km, avståndet Teheran-Kiew är ca. 3000 km. Centertanken var antagligen inte full. Jag skriver det trots Irans erkännande eftersom det påminner mig om… Läs mer »