Veckans låt: Harald Foss – Vinland det fagre

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den norska folkmusikern Harald Foss och låten ”Vinland det fagre”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Harald Foss musik består till stor del av nordisk folkmusik med texter baserade på framförallt Snorre Sturlassons sagor från förkristna tider.

Veckans låt Vinland det fagre handlar förstås om hur nordmän, som de första européerna någonsin, upptäckte den nordamerikanska kontinenten. Enligt de isländska sagorna såg islänningen Bjarne Herjolfsson Nordamerika redan 986, i samband med att han seglade vilse på väg till Grönland. Bjarne landsteg dock aldrig utan återvände till Grönland, där han berättade om de tre länderna Helluland, Markland och Vinland – vilket man idag tror motsvarar dagens Buffin Island, Labrador och Newfoundland på Kanadas östkust.

Omkring år 1000 köpte en annan islänning, Leif Eriksson, Bjarnes gamla skepp och begav sig ut med sikte på att landstiga i de nya länder som Bjarne berättat om. Med en besättning på 35 man seglade han från Island och kom slutligen fram till Vinland, som fick sitt namn efter den rika ängsmarken – ”Vin” är nämligen ett fornnordiskt ord för ”äng”.

På Newfoundland har man också hittat arkeologiska fynd från nordbor som inte bara besökt, utan även levt en tid på den nordamerikanska kontinenten – cirka 500 år före italienaren Christofer Columbus berömda ”upptäckt” av Amerika.

LÄS MER: Leif Eriksson upptäcker Amerika

Veckans låt presenteras som en hyllning till de vita amerikaner som kämpar för sitt folks överlevnad, trots hårt motstånd från de talmudiska krafter och globalister som försöker att tränga undan och utrota dem.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar