Leif Eriksson upptäcker Amerika

Dagens Datum 9 oktober: Den här dagen firas vikingen Leif Erikssons landstigning i Nordamerika – 500 år innan Columbus.

Leif-Erikson-3

Vi har alla fått lära oss i skolan och i historieböckerna att det var sjöfararen Christofer Columbus som upptäckte Amerika i slutet av 1492. Vad han egentligen kom hem och berättade om var att han hade besökt några öar i Västindien. Idag vet man att Columbus knappast var den förste europé som besökte den här platsen. En skara ljushåriga skandinaver hade stigit i land på det nordamerikanska fastlandet redan 500 år tidigare med Leif Eriksson i spetsen.

Herjolfsson siktade land
För tusen år sedan var Nordamerika troligen lika kallt och oförutsägbart som det är idag. En sjöman kan tro sig känna havets föränderliga vindar och stormar, men dimma och hårt väder kan hålla i sig i veckor och göra det omöjligt att bestämma position. Enligt en av de fornnordiska sagorna var det precis vad som hände den unge Bjarni Herjolfsson, en duktig sjöfarare och äventyrare. Han levde under vikingatiden, då vi nordbor begav oss ut över haven och ned genom Europa för att utvidga vårt välde. Deras imponerande skepp kunde ses på de mest vitt skilda platser runt vår jord.

Enligt sagan om grönlänningarna begav sig Bjarni ut på en lång färd till Norge. År 986, när vintern var i antågande, återvände han till Island med fullastat skepp. Men vid sin ankomst fann han till sin förvåning att hans far hade lämnat Island tillsammans med en flotta som stod under befäl av Erik Röde. De hade gett sig av för att kolonisera ett stort land som Erik hade upptäckt väster om Island. För att få ön att verka mer tilltalande kallade Erik den för Grönland. Unge Bjarni satte resolut kurs mot detta land, men vinden vände och snart omgavs vikingarna av tät dimma. ”Många dagar gick utan att de visste var de var”, förtäljer de isländska sagorna.

Leif Erikssons färd
Även om Bjarni Herjolfsson inte steg i land, var detta den första kontakten med den kontinent som senare kom att bli känd som Nordamerika. Bjarnis rapport om vad de sett väckte stort intresse bland de andra nordmännen på Grönland. På deras frusna ö var det glest mellan träden och de var därför hänvisade till drivved eller kostsamma virkestransporter från andra länder när de skulle bygga och reparera båtar och hus. Men västerut, precis på andra sidan havet fanns tydligen ett land där skogarna rymde träd i oräkneligt antal!

Leif Eriksson, en av sönerna till Erik Röde, var mycket nyfiken på det här nya landet. Leif beskrivs i de isländska sagorna som ”en högrest, kraftfull man, klok och med ett imponerande yttre”. Omkring år 1000 köpte Leif Eriksson Bjarnis gamla skepp, och med en besättning på 35 man gav han sig av från Island för att hitta de kuster Bjarni hade siktat. När nordmännen slutligen siktade land såg de en frodig, bergig och skogtäckt kust, som inte alls stämde med hur man beskrivit Grönland. De seglade norrut med kusten på babord (vänster) sida. När de för andra gången siktade land, tycktes beskrivningen av Grönland stämma lika dåligt som första gången. Efter flera dagar möttes de emellertid av ett mer bergigt och isigt landskap. Då styrde Eriksson och hans besättning österut, mot öppet hav, och fann tillslut Grönland och den koloni som Erik Röde upprättat.

Tre nya länder
Enligt sagorna, kom Leif först till ett kallt land, där stora glaciärer täckte höglandet. Eftersom det här landet liknade en enda flat stenhäll kallade Leif den Helluland – som betyder ”Häll-landet”. Historiker tror att Helluland var detsamma som Buffin Island i nordöstra Kanada.

De nordiska upptäckarna fortsatte söderut. De kom till ett andra land, som var platt och skogtäckt och hade vita sandstränder, Leif kallade det Markland som betyder ”skogslandet”. Många idag tror att det var detsamma som Labrador.

Snart upptäckte de ett tredje och ännu mer lovande land. Sagorna fortsätter: ”De gav sig ut till havs och tillbringade där två dagar med en nordostlig vind innan de siktade land.” Det här nya landet föll dem så väl i smaken att de bestämde sig för att bygga hus och övervintra där. Under vintern ”blev det aldrig frost och gräset vissnade knappt”. Leif Eriksson kallade sedermera landet Vinland efter landets rika bestånd av ängsmark. (‘Vin’ är ett fornnordiskt ord för äng.) Följande vår seglade männen tillbaka till Grönland. Deras båtar var då lastade med mycket gott från det nyupptäckta landet. Forskare har funnit att topografin på Newfoundland stämmer in med beskrivningarna i de gamla sagorna. En utgrävning därifrån visar att det var nordbor som vistats på ön.

map2

Vilka är bevisen?
Ingen vet med säkerhet hur man skall få den här nordiska sagans detaljer att stämma med dagens geografi. De knapphändiga och kryptiska inslagen i sagorna har länge förbryllat historiker. Det mest påtagliga beviset för att nordmännen varit i Amerika före Columbus tid finns på Newfoundland på en plats som grävdes ut under 1960- och 1970-talen, i närheten av byn L`Anse aux Meadows. Här fann man resterna av hus som obestridligen byggdes av oss nordbor. Man hittade även en smedja och föremål som har daterats till Leif Erikssons tid.

En dansk forskningsresande som arbetat på södra Newfoundland fann för ett par år sedan en omsorgsfullt tuktad sten som troligen använts som barlast i ett vikingaskepp. Nordmännen var inte förtegna om sina resor till de nya länderna långt borta i väster. Leif Eriksson reste till Norge för att rapportera till den norske kungen vad han hade sett. När Adam av Bremen, en tysk historiker och magister i domstolen i Bremen, reste till Danmark omkring 1070 för att fördjupa sina kunskaper om Nordens länder, berättade den danske kungen Sven Estridsson för honom om Vinland. Dessutom omnämner isländska krönikor från 1100- och 1300-talen att nordmännen längre fram begav sig ut på resor till Vinland i väster om Grönland. Även Christofer Columbus kan mycket väl ha känt till de resor till Vinland som gjordes omkring 500 år före hans egna tid.

Vad hände då med nordmännen?
Så sent som förra året presenterade arkeologen Patricia Sutherland sina fynd vid en konferens i Kanada. Hon hade upptäckt en ny vikingabosättning som varit bebodd ända in på 1400-talet. Byteshandel och konfrontation mellan vikingar och infödingar skedde med all säkerhet, enligt de flesta forskare. Vikingarna hade ett speciellt ord på dessa infödingar – skrälingar. På Grönland försvann Erik Rödes och Leif Erikssons ättlingar efter fyra eller femhundra år och den sista skrivna skildringen om nordmän på Grönland handlar om ett bröllop år 1408. Mer än hundra år senare anlände ett tyskt handelsfartyg till Grönland och fann då hela kolonin övergiven, sånär som på liket av en man. Bredvid den döde låg fortfarande hans kniv! Man kan tänka att han varit bland de sista att försvara sin ö. Därefter blev det tyst om nordmännen på Grönland. Det var inte förrän på 1700-talet som norrmän och danskar kom och bosatte sig på ön.

Men det var från Grönland som de nordiska vikingarna med Leif Eriksson i spetsen seglade mot nytt land västerut. Man kan föreställa sig hur dessa orädda, hjältemodiga och stolta sjömän navigerade sina råsegelförsedda skepp i okända vatten för att upptäcka land efter land. I USA beslutade kongressen, år 1964, att den 9 oktober skulle utses till Leif Eriksson-dagen. Syftet med den här dagen är att hedra samt uppmärksamma de många amerikaner som är av nordiskt ursprung. Men också rikta fokus mot alla de nordiska influenserna i amerikansk kultur och utveckling genom historien.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-10-09.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

51 Kommentarer till "Leif Eriksson upptäcker Amerika"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Veritas
Gäst
Nybörjare
Veritas

Det kan vara så att Leif Eriksson var tvåa, vilket skulle göra Columbus till bronsmedaljör. Det finns en del som pekar på att folk ur solutréenkulturen var först av alla i Nordamerika.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rZrXQy2tJDw
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TyyGH9PlOgw

Kvinnlig aktivist
Gäst
Nybörjare
Kvinnlig aktivist

Intressant! Tack för länken

Indianen
Gäst
Nybörjare

Hur kan ni vita ha upptäckt Amerika när det bodde folk där???

Kanske var det indianerna som upptäckte Amerika?!!!

Konstantin
Gäst
Nybörjare
Konstantin

I det kan jag naturligtvis inte ge dig annat än rätt, de menar ju att Leif Eriksson var först bland européerna att landstiga på denna landmassa.

När Columbus anlände blev ju följderna förfärliga, som synes idag.

Tim
Gäst
Nybörjare
Tim

Som vanligt en intressant Dagens Datum:)

Drakdödare
Gäst
Nybörjare
Drakdödare

Tack för ännu en lysande artikel!

kamp
Gäst
Nybörjare
kamp

Grym dagens datum :)

Tor-Tyr
Gäst
Nybörjare
Tor-Tyr

Den nordamerikanska mandan-stammen var blåögda och blonda.
Namnet tyder på att det var ättlingar till danerna.
Danerna reste troligen över hela jordklotet.
I Japan så betyder ordet dan, rank inom kampsporten.
Danerna bebodde landet Kanan för många tusen år sedan.
Deras namn finns bevarat i många platser där nere som Jordan-floden,Donau.

http://www.blogtalkradio.com/renegadebroadcasting/2013/07/09/the-blitzkrieg-broadcast en intressant podcast om danerna, ormen mm :)

Vi svenskar har samtliga Dan-blod i oss.
Historien är oerhört spännande och intressant, när judarnas lögner börjar skingras så blir historien häpnadsväckande.

Ps ta inte det jag skriver här som fakta utan i bästa fall som intressanta tankar.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Leif Eriksson är onekligen en ryktbar nordbo, en spännande tid när det fanns möjlighet att upptäcka nytt land och som det står i artikeln kan Columbus ha känt till hans upptäckt och det finns även teorier om att Columbus ursprungligen kom från Norge.

kvinnlig aktivist
Gäst
Nybörjare
kvinnlig aktivist

Råkade göra ”tumme ned”.Sära tummarna mer!

Martin N
Gäst
Nybörjare
Martin N

Tummarna på var sin sida!!!!!!!!!!!!

Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga

Tummen mitt i näven?

Taipan
Gäst
Nybörjare
Taipan

Eller så kan du sära på en viss del av dig mer ..

GhettoPrincess
Gäst
Nybörjare
GhettoPrincess

Upptäckte de Alaska eller Kanada?

Nordseegermane
Gäst
Nybörjare
Nordseegermane

Is-land = Fyr-land (Eldland, Vuurland)

Grønland = Is-land

Vancouver Island = Grønland

Vikingarna reste till Vancouver Island i Västra Kanada.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Se hur långt vikingarna/germanerna kom. De gjorde t o m vikingaräder mot araberna!!!

http://johanbjornsson.blogspot.se/2013/12/idag-agnar-vi-en-tanke-at-nordmannen.html

De skapade t o m ett rike i Afrika, Vandaler-riket, under 400-talet:

johanbjornsson.blogspot.se/2013/11/tva-sanger-om-nar-nordbor-och-germaner.html

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare
Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Vilket trams. Nya världen var känd av både Pheonicier såväl som Greker och Egyptier.

30.06
Gäst
Nybörjare
nicolass
Gäst
Nybörjare

Fan ni måste vara lika korkade som dem som tror att Columbus upptäcte Amerika. Det var indianer som upptäckte Amerika. Dem bodde ju redan där.

Goter
Gäst
Nybörjare
Goter

Indianer är det inget fel på. Dom är coola jämfört med dom flesta andra folkslag.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Under alla omständigheter flertalet av sina asiatiska rasfränder.

Bjovulf
Gäst
Nybörjare
Bjovulf

Jag gillar östasiater. De har stil, stolthet och värdighet.

Hans
Gäst
Nybörjare
Hans

Eftersom det är massor med helt korkade mot kommentarer här så plockar jag bara en , denna historia har med vad vi i europa samt norden har åstakommit, om man ska vara ett troll måste man också förstå vad hela poängen med vissa artiklar , / Har ej kunta kinte gener därav förstår jag bättre en hmmf vissa!

Smurtto
Gäst
Nybörjare
Smurtto

Leif Eriksson blev då en jävla invandrare. Helvete, hatar ju sånna!

legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

Nej, leif blev inte invandrar.
Leif reste hem igen til Norden.

Fredrik Karlsson
Gäst
Nybörjare
Fredrik Karlsson

Vad jag är stolt över att jag är från Norden!

lillen
Gäst
Nybörjare

Tack historia och vikingar ligger varmt om hjärtat och sydstats flottan 1863 – 1865

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Vem är inte det (förutsatt att man inte är liberal eller marxist)?

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Vi borde kalla ockupanter/blattar för skrälingar som man gjorde förr. Allt för folkets välmående och existens ingen nåd mot ebola-negrer.

GhettoPrincess
Gäst
Nybörjare
GhettoPrincess

Skrälingar var väl vikingarnas namn på eskimåer?

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

indianer

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Sockertopp, läs artikeln innan du uttalar dig.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Lägg ned idiotsluddret!

Ordet användes först om inuiter, senare också om indianer.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%A6ling

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

PS. Inuiter och Eskimåer betecknar samma folk, ifall du inte visste det heller.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Tänk att ett skrälle som du vet det. Helt otroligt!

MLRS
Gäst
Nybörjare
MLRS

”När nordmännen slutligen siktade land såg de en frodig, bergig och skogtäckt kust, som inte alls stämde med hur man beskrivit Grönland. De seglade norrut med kusten på babord (vänster) sida. När de för andra gången siktade land, tycktes beskrivningen av Grönland stämma lika dåligt som första gången. Efter flera dagar möttes de emellertid av ett mer bergigt och isigt landskap. Då styrde Eriksson och hans besättning österut, mot öppet hav, och fann tillslut Grönland och den koloni som Erik Röde upprättat.”

Enligt kartan stämmer den resan exakt in på Bjarnis resa.

Nordic
Gäst
Nybörjare
Nordic

Vill belysa att ordet ”saga” inte betyder saga så som vi ser det idag, utan det betyder historisk berättelse. Många nej-sägare använder ordet ”saga” som ursäkt för att berättelserna inte skulle vara historiska fakta, vilket dom faktiskt är.

Thor Viking
Gäst
Nybörjare
Thor Viking

Mer om ämnet…

Sökord:
Kensingtonstenen
Vinlandskartan

Bjovulf
Gäst
Nybörjare
Bjovulf

Kensingtonstenen är inget att bry sig om. Varför i hela friden skulle de placera en runsten på ett ställe där ingen kunde läsa den? Själva meningn med runstenar var ju att texten skulle läsas.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare
Låt oss dock aldrig glömma heller att många tusen år innan så landsteg vad som verkar ha varit de antagligen få överlevande från den vita/ariska för-antika högcivilisationen… (som även verkar ha haft utvecklad teknologi – teknologi av annan sort än den materialistiska synen/perspektivet vi idag har inom naturvetenskapen – teknologi vars arkeologiska artefakter som det judiskledda NWO gräver fram allt mera av allt eftersom i modern historia, genom sitt globala frimurerinätverk, och som NWO givetvis döljer för allmänheten kännedom om) …som sedan Platons dagar benämns som det mytiska Atlantis, som verkar ha gått under i den stora globala kataklysm (Jorden,… Läs mer »
Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare
Det finns vissa saker som tyder på att Jordens magnetiska poler är på väg att skifta snart igen, eller någon liknande kataklysm, varför Eliten ska ha byggt gigantiska underjordiska komplex i smyg osv. Dessutom så får Solen med några 100 års mellanrum ibland gigantiska ”utbrott” (mindre utbrott sker varje år, och orsakar faktiskt en del skada, se länkar nedan) av solstormar (elektromagnetiska pulser / elektromagnetiska stormar, tror jag det heter?) som slungar gigantiska mängder då med magnetisk energi genom vårt solsystem, som slår ut kretsar, dvs allting som drivs på kraftkällor i form av el, slås då ut och blir… Läs mer »
Thor Viking
Gäst
Nybörjare
Thor Viking

Läste en färsk artikel om EMP häromdagen som jag kan delge

http://www.dcclothesline.com/2015/10/07/electromagnetic-pulse-one-day-we-will-wake-up-in-an-america-without-electricity-and-society-will-totally-break-down/

14 Augusti 2003 inträffade Northeast Blackout som drabbade 50-60 miljoner människor i Canada och USA under några dygn. Vad som var orsaken kan nog diskuteras

Thor Viking
Gäst
Nybörjare
Thor Viking

1859 hände en naturlig cme ( coronal mass eruption) . Hade den hänt idag hade det slått ut all elektronik permanent

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Se även:

Tror du verkligen på den officiella versionen om Jordens historia…?

http://johanbjornsson.blogspot.com/2015/04/tror-du-verkligen-pa-den-officiella.html

Bjovulf
Gäst
Nybörjare
Bjovulf

Leif Erikssons landstigning fick inga följder och saknade all betydelse. Tveksamt om man kan kalla det ”upptäckt” då han inte hade en aning om vad det var för ställe han hamnat på.

vörtis
Gäst
Nybörjare
vörtis

Och det hade Columbus? Han trodde ju att han kommit till Indien ;)

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Besökare i Nordamerika –

https://sites.google.com/site/ancientegyptiansinamerica/ancient-egyptians-grand-canyon

http://io9.gizmodo.com/5875252/when-the-smithsonian-discovered-an-ancient-egyptian-colony-in-the-grand-canyon

http://www.philipcoppens.com/egyptiancanyon.html

http://seethesouthwest.com/2524/the-legend-of-the-egyptian-artifacts/

Från –

https://www.bing.com/search?q=egyptian+artefakts+in+grand+canyon&form=EDGTCT&qs=PF&cvid=3165667ba32848b8bf93c8823dc34cb8&pq=egyptian+artefakts+in+grand+canyon

Kommentar –

Palestinierna i Gaza kommer från Kreta som hade en Egytisk Civilisation och Folk.

Detta Folk spred sig över Haven – Stonehenge och de Indianska Kulturerna i Mellan och Sydamerika och Nordamerika.

Denna Kultur på Kreta varade cirka 1500 år(3000-1500 F.Kr.),
men gick under genom En Katastrof o Östra Medelhavet ( Myten om Atlantis).

Arne Strand.

Katten Jansson
Gäst
Nybörjare
Katten Jansson

Tack igen för intressant information . Dagens datum på Nordfront är lite av dagens höjdpunkt.

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

Dessutom finns det källor som säger att Columbus, Cristoforo Colo’n som han egentligen hette, hade varit på Island eller därifrån bara fått information om ett okänt land i väster! Dvs från Vikingaättlingar!

Minutman
Gäst
Nybörjare
Minutman

Cristobal Colon hette han!
En dålig sjöman som var
vilse o hade noll koll..

wpDiscuz