Våldtäktsanklagade Soran Ismail gör comeback

MEDIA. Antirasisten och feministen Soran Ismail får nu tala ut i SVT:s dokumentär, som kritiseras för att enbart sprida Soran Ismails perspektiv och utelämna offrens.

Den media-upphaussade komikern Soran Ismail, som lyfts fram för sitt engagemang för jämställdhet och motstånd mot ”patriarkatet”, avslöjades av Nordfront sedan han 2017 anmäldes och sedan utreddes för två fall av våldtäkter. Han ska även ha skickat runkbilder till en intet ont anande kvinna och kallat henne för ”hora”.

Utredningarna har inte lett till några fällande domar, men till skillnad från kändisar som Richard Söderberg och Fredrick Federley – båda med pedofilkopplingar – har Soran Ismail haft det svårt att få göra en comeback. Men nu verkar Soran Ismail ha tagits in i värmen igen, i alla fall av statlig tv.

Det är skattefinansierade SVT som gör en dokumentärfilm, Persona non grata, där Soran Ismail får ge sin syn på våldtäktsanklagelserna. I dokumentären får man följa en Soran Ismail som mår dåligt över anklagelserna och hur han och hans sambo kämpar för att komma tillbaka. Dokumentären filmas i vardagsmiljö så att tittarna får se människan Soran Ismail.

Dokumentären har fått stark kritik för att den ensidigt fokuserar på Soran Ismail och utmålar honom som ett offer, samtidigt som de målsägande som polisanmält honom inte finns med för att ge sin syn på händelserna. Även inom massmedia finns det kritiska röster.

I dokumentären får vi även se hur den kurdiske komikern förbereder sig på att göra en stand up-föreställning tillsammans med landsmannen Özz Nujen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments