Uppgifter: Motiv för Östermalmsbomb kan ha varit att tysta vittnen

INRIKES. Den kraftiga bomb som sprängdes på Östermalm i Stockholm natten till måndagen kan ha varit avsedd att tysta vittnen. Enligt uppgifter till Nyheter Idag ska det ha funnits en lägenhet som var till för vittnesskydd vid platsen för detonationen.

Östermalmsbomben orsakade stor förödelse. Skärmbild: Youtube.

Motivet till den kraftiga bomb som sprängdes på Östermalm i Stockholm natten till måndagen kan ha varit att tysta vittnen.

Viktiga vittnen kan inför en rättegång erbjudas vittnesskydd, för att skydda dem från att påverkas eller hotas. Åtgärden kallas av Polisen för ”det särskilda personsäkerhetsprogrammet” och ska vara ”den mest ingripande skyddsåtgärden”.

Under den tid det finns en hotbild mot vittnen så kan de erbjudas ett särskilt boende.

Enligt en uppgiftslämnare till Nyheter Idag så ska det ha funnits ett sådant boende vid platsen för sprängningen.

— Det pratas tyst om det bland de som känner till uppgiften. Det känns inte bra att man placerar ett sådant boende intill en skola, säger källan som har en bakgrund i fastighetsbranschen på Östermalm.

Nyheter Idag har talat med kriminalkommissarie Gunnar Appelgren som till vardags arbetar med att bekämpa grov brottslighet och med stor kunskap i hur polisen arbetar när det gäller vittnesskydd. Appelgren uppger att det är i stort sett omöjligt att få en uppgift om vittnesskydd bekräftad då det är känslig information.

— Allt som rör vittnesskydd kommenterar vi inte. Det är tvärkänsligt, säger han.

Inte heller polisens presstalesman Anders Bryngelsson kan svara på frågan om det fanns ett vittnesskyddsboende på platsen för detonationen.

— Vi har en trygghetsinsats med personal på plats. Detonationen har skett utanför entrén, berättar han.

Bomben som exploderade på Östermalm ska ha varit en av de kraftigaste som polisen haft i området. Den orsakade stor förödelse där en hel port till en trappuppgång blåstes ut och lägenhetsdörrar trycktes in med hela karmen. Fönster blåstes ut hela vägen upp till översta våningen och även bilarna på gatan demolerades.

Av ren tur skadades ingen vid explosionen som rubriceras som ”allmänfarlig ödeläggelse”.

Källa:
Uppgifter: Sprängda fastigheten på Östermalm inhyste vittnesskyddsboende

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments