Skånsk stenålderskvinna var mörkhyad enligt Trelleborgs museum

INRIKES. Den 17 november kommer en modell av en stenålderskvinna som levde i Skåne för 7 000 år sedan att avtäckas. Genom DNA-analys ska man ha fastställt att hon varit ”mörkhyad med ljusa ögon”.

Trelleborgs Museums mörkhyade version av ”skånsk stenålderskvinna”. Skärmbild: Visit Trelleborg.

Sverige har fått sin motsvarighet till ”Cheddar Man”, som förmodas ha levt i sydvästra England för ungefär 10 000 år sedan under den period av stenåldern som kallas Mesolitikum. Forskarna påstod efter att ha analyserat arvsmassa från skelettet att han skulle varit ”svart eller mörkhyad”.

En av forskarna har därefter medgett att vi inte kan dra några säkra slutsatser baserade på DNA-analys då kvarlevorna brutits ner under tusentals år. En annan forskare har berättat att tekniken inte är redo för att avgöra hudfärg baserat på människors gener, då genetiken bakom är mer komplex än man tidigare trott.

Nu har Trelleborgs museum framställt en modell av en kvinna som levde i Skåne för 7 000 år sedan och som ska ha varit en av de sista jägarna-samlarna i landet. Modellen kommer att avtäckas den 17 november och bli en permanent del av utställningen på Trelleborgs museum.

Forskarna använde skelettrester och forntida DNA för att rekonstruera hennes begravning. Kvinnan har begravts sittande i skräddarställning på en bädd av hjorthorn och tros ha varit en speciell person i det dåtida samhället.

Arkeologerna kunde genom att studera benresterna fastslå att kvinnan varit lite under 1,5 meter lång och mellan 30 och 40 år gammal när hon dog.

DNA från andra individer som begravts i området ska ha bekräftat vad vi anses ”veta” om de mesolitiska stenåldersmänniskorna som levde i Europa, nämligen att de var ”mörkhyade med ljusa ögon”. Kvinnan avbildas därför mörkhyad med svart hår och ljusa ögon.

Maria Jiborn, utbildare vid muséet, sade att hon fick en konstig känsla av att de träffats förut när hon såg modellen av kvinnan.

— Jag minns att jag tänkte, hm, har vi inte träffats förut? Hon kändes bekant på något konstigt sätt. Förmodligen liknar hon någon avlägsen släkting.

— Vi är alla människor genom tid och rum, tillade hon.

Källa:
Exclusive: This 7,000-year-old woman was among Sweden’s last hunter-gatherers

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
4 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Caesar-Aurelius
Caesar-Aurelius
7 månader sedan

Maria Jiborn = Maria Jewborn

Att ingen fattade det före mig är faktiskt märkligt.

Ludvig
Ludvig
7 månader sedan

Våra förfäder sedan vi evolverade från neandertalare (tiotusentals år tillbaka) har alltid varit blonda, blåögda och vita. Detta är helt absurt och bara (((påhitt))) för att lättare få europeer att acceptera mångkultur och blandning mellan olika raser.

Ludvig
Ludvig
7 månader sedan
Reply to  Ludvig

comment image

Larsson
Redaktör
7 månader sedan

För evolutionen går precis så snabbt, vipps så slog en gen om och alla nordbor blev plötsligt vita istället för bruna…?