Forskare backar om Cheddar Mans hudfärg: ”Inte bevisat att han var svart”

VETENSKAP. Efter att ha undersökt kvarlevorna från stenåldersmänniskan Cheddar Man hävdade ett forskarteam nyligen att denne hade svart hudfärg. Forskare som bidragit till analysen menar dock att detta är långt ifrån fastställt.

Kvarlevorna av Cheddar Man hittades i Somerset i sydvästra England år 1903. Han förmodas ha levt för ungefär 10 000 år sedan, under den period av stenåldern som kallas Mesolitikum.

Efter att forskare från bland annat University College London nyligen analyserat arvsmassa från skelettet påstod man att Cheddar Man var ”svart eller mörkhyad”. Detta gjorde att diverse anti-vita tidningar och opinionsbildare blev alldeles euforiska. Nu ansåg man det bevisat att vita människor inte alls har större rätt till sina hemländer än de människor från till exempel Afrika eller Mellanöstern som väller in i Europa.

Nu medger dock en av forskarna, Susan Walsh, att den senaste studien inte är något slutligt bevis på att Cheddar Man var mörkhyad. Hon menar att vi inte kan dra några säkra slutsatser baserat på DNA-analys och pekar på det faktum att kvarlevorna brutits ned under 10 000 år.

Brenna Henn från Stony Brook University i New York säger samtidigt att vi överhuvudtaget inte är redo att avgöra vilken hudfärg förhistoriska människor hade baserat på deras gener. Detta eftersom genetiken bakom hudpigmentering är betydligt mer komplex än man tidigare trott.

— Om vi fortfarande håller på att lära oss sambandet mellan gener och hudpigmentering i nu levande befolkningar kan vi ännu inte avgöra hudfärgen på förhistoriska människor, säger hon.

Källa:
Ancient ‘dark-skinned’ Briton Cheddar Man find may not be true

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments