Svenska institutet i ny skandal: Skapar fake news om svenska köttbullar

ABSURDISTAN. Myndigheten Svenska institutet har återigen skapat rabalder via sitt konto @Swedense. Denna gång efter att ha förmått världspressen att plocka upp en fake news-berättelse om att svenska köttbullar egentligen skulle vara turkiska.

Svenska köttbullar, det mest turkiska som finns? Foto: CC0 Public Domain,

I maj förra året väckte den svenska myndigheten Svenska institutet stor uppståndelse när det avslöjades att man åsiktsregistrerat ett stort antal Twitteranvändare, genom att skapa en blocklista på alltifrån konservativa debattörer till nationalsocialistiska frihetskämpar. Blocklistan implementerades på myndighetens officiella Twitterkonto @Swedense, som nyttjas växelvis en vecka åt gången av svenska medborgare som – till skillnad från personerna på blockeringslistan – har ”rätt” åsikter.

Nu har man återigen hamnat i blåsväder, efter att man via samma officiella Twitterkonto gått ur och proklamerat att köttbullar – en rätt som i regel anses som typisk svensk – egentligen är en turkisk rätt som Karl XII skulle ha hämtat hem under sina fälttåg.

Att förmågorna på Svenska institutet troligtvis blandat ihop köttbullar med kåldolmar, som nyttjades som mångkulturförespråkares främsta mat-argument innan pizza-argumentet blev modernt för femton år sedan, har inte hindrat en samlad världspress från att plocka upp ”nyheten”.

Medan vissa tidningar har beskrivit ”avslöjandet” som en skandal, har andra ironiserat över svenska myndigheters behov av att nedvärdera sin egen kultur. Andra har försökt förklara det faktum att kulinarisk kultur ofta har spretiga rötter, även om vissa maträtter de facto starkt kan sammankopplas med vissa kulturer.

Efter kritik och tillrättavisningar har dock Svenska institutet valt att backa något, och erkänner mellan raderna att det vore enfaldigt att påstå att köttbullar skulle vara mer turkiskt än svenskt.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
nordbo
Nybörjare
nordbo
2 år sedan

bollform utomeuropeisk= lamm
bollform sverige= ko/kalv

vem var först.? och varför bollformat.?
lurig stekyta är det inte.

ps: i huset skränar det satanistisk hollywood dunk-dunk ihop med nyanländas arabmusik – de vill visa att de är på plats med ”integrationen”

_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

”Svenska institutet” är ett så lömskt namn. I själva verket är detta en kulturmarxistisk samhällsinstitution med judisk agenda, som dels förordar ett mångetniskt samhälle i Sverige, dels framhåller den ”svenska” modellen och hur ”framgångsrik” skulle vara i att integrera varenda hottentotte. Avsikten är förstås att resten av den vita världen också ska duperas till att ta efter den, och följa med i undergången.

nordbo
Nybörjare
nordbo
2 år sedan

Allt har sitt ursprung från inspiration – falafel har sin form som lammets avföring så det är inte omöjligt att tidiga tankegångar kom därifrån.

Den svenska mer runda form beror väl mestadels på att innehållet är mer varierat än enbart kött.(bevara kryddorna,lök etc)

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Vare sig kåldolmar eller köttbullar har sitt ursprung i Turkiet. Att rulla in en blandning av hackat kött + andra ingredienser i något slags blad har man gjort i urminnes tider, överallt. I Grekland kallas rätten dolmados och består av köttfärs från lamm inrullad i vinblad som sen grillas eller kokas. Man har spårat kåldolmens vagga till Armenien som gränsade till Turkiet, eller Osmanska riket som det hette förr. Men redan de gamla egyptierna odlade kål, så kanske är det här kåldolmen såg dagens ljus. Att Karl XII blev serverad kåldolmar av turkar som i sin tur hade fått maträtten… Läs mer »

nordbo
Nybörjare
nordbo
2 år sedan
Reply to  Karl A

då kan man utesluta de asiatiska risbollarna då.

vad var syftet med köttbullarnas rundhet.?

enligt dagens ”intellektuella” plattjordare så kan de härstamma ifrån att man ville snaska på köttets tuttar helt enkelt.?

nja,håller fortfarande fast vid att man började rulla kött som vid vissa tidiga bakverk ja. (bevara dess innehåll)

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  nordbo

Den runda formen är praktisk vid tillagningen eftersom värmen kommer åt runtomkring vare sig bullarna steks, friteras eller kokas. Köttbullarna på översta bilden i artikeln ser verkligen inte aptitliga ut; tillplattade och brända på de platta sidorna. Ett bra knep för att få helt runda köttbullar som samtidigt blir garanterat genomstekta är att först lägga de råa köttbullarna i en stor gryta med kokande vatten. Köttbullarna kommer att sjunka till botten och stiga till ytan när de är genomkokta, vilket tar ett par minuter. Allt eftersom de dyker upp till ytan plockar man dem med en hålslev och lägger i… Läs mer »

nordbo
Nybörjare
nordbo
2 år sedan
Reply to  Karl A

Ditt inlägg väckte intresse.

nordbo
Nybörjare
nordbo
2 år sedan

Husmans knäckebröd till bildens köttbullerätt gör cirkeln mer sluten. :)

Mikael
Nybörjare
Mikael
2 år sedan

De har ju Kofte eller vad de nu hette, det smakar inte som svenska köttbullar. Kan tänka mig att frikadeller (Italien) är mer likt.