Sänkningen av Goya – en allierad massaker

Dagens datum 16 april: Denna dag 1945, tre veckor innan andra världskrigets slut, torpederas det tyska lasarettfartyget av de allierade. Minst 7 000 människor dör i massakern.

”Goya” var ett norskbyggt tyskt flyktingfartyg som under andra världskrigets slutskede användes för att evakuera tyska civila och soldater. Evakueringsplanen gick under Operation Hannibal som handlade om att hjälpa tyskar från Östpreussen, Kurland och Polska korridoren att fly undan den framryckande sovjetiska Röda armén. Under Goyas sista färd fungerade den som ett lasarettfartyg för undflyende sårade civila och soldater från Östpreussen.

Lasarettfartyget Goya.

Lasarettfartyget Goya.

Goya upptäcktes på kvällen den 16 april av den sovjetiska ubåten L-3 utanför Gdańsk. Goya var snabbare än den sovjetiska ubåten men motorproblem på ångbåten Kronenfels tvingade den tyska konvojen att stanna. Efter ett stopp på 20 minuter för reparationer hade den sovjetiska ubåten hunnit ifatt. Klockan 23:52 gav den sovjetiska ubåtskaptenen Vladimir Konowalow, en jude, den ofattbara ordern: ”Eld!”

Den judiske ubåtskaptenen Vladimir Konowalow beordrade massakern.

Den judiske ubåtskaptenen Vladimir Konowalow beordrade massakern.

Fyra torpeder avfyras varav två träffar Goyas akter och mittersta del. Fartyget klyvs på mitten och sjunker efter bara 5-7 minuter. Tusentals tyskar dör ombord på skeppet eller genom drunkning och förfrysning i det iskalla vattnet. De allra flesta av dessa är kvinnor och barn.

Man beräknar att minst 7 000 människor dog i attacken och att endast 183 överlevde. Passagerarlistan visar på 6 100 människor ombord, men det anses som mest sannolikt att hundratals ytterligare packats in för att använda varje fritt utrymme ombord på fartyget.

De som arrangerade Nürnbergrättegångarna efter kriget var de allierade och som alla andra allierade krigsförbrytare dömdes därför inte heller ubåtskaptenen Vladimir Konowalow för krigsbrott. Han fick istället utmärkelsen Sovjetunionens hjälte för sänkningen av fartyget.

Sänkningen av Goya kan vara vara den näst största fartygskatastrofen genom tiderna när det kommer till antalet omkomna. Flest dog under sänkningen av det tyska flyktingfartyget ”Wilhelm Gustloff” – också den sänktes av en sovjetisk ubåt  – där 9 343 människor dog i januari 1945. En månad efter sänkningen av Goya bombade brittiska bombplan mellan 7 000 och 8 000 människor till döds ombord på det tyska fartyget ”Cap Arcona” (huvuddelen av dessa var koncentrationslägerfångar som evakuerades av tyskarna). Utöver dessa tre massakrer dödades även 3 500 människor ombord på tyska passagerarfartyget ”General von Steuben”, detta av samma sovjetiska ubåt som sänkte Wilhelm Gustloff.

De fyra största fartygskatastroferna förövades alltså av de allierade under andra världskriget och riktades mot civila och flyktingar. Som en jämförelse kan nämnas att 1 514 människor dog när Titanic sjönk. Hollywood har ännu inte gjort någon tårdrypande film om fartygskatastroferna på Goya, Wilhelm Gustloff, General von Steuben eller Cap Arcona.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-04-16.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

20 Kommentarer till "Sänkningen av Goya – en allierad massaker"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Mauritzon
Gäst
Nybörjare

Vidriga dåd, det talas det väldigt lite om.
Massakrer av civilbefolkning och flyktingar av de allierade har totalt tystats ner och utsetts som hjältedåd istället.

Nor
Gäst
Nybörjare
Nor

Det overasker meg at Nordfront glemmer å nevne at Vladimir Konowalow var jøde :)

http://translate.google.com.tr/translate?hl=no&sl=ru&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fwww.warheroes.ru%2Fhero%2Fhero.asp%3FHero_id%3D2248

Redaktionen
Gäst
Nybörjare
Redaktionen

Stort tack för denna information. Vi har nu uppdaterat artikeln.

Andreas E
Gäst
Nybörjare
Andreas E

Tack för en väldigt informativ artikel. Dessa krigsbrott får inte glömmas.

etnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
etnisk nationalist

Men ska när Goya nämns inte glömma bort att även britter och amerikaner var inne i Östersjön och bombade och torpederade civila flyktingfartyg. Det tävlades mellan sovjeterna och britterna om vilka som kunde slakta flest tyska civila. Uppskattningsvis ligger det mellan femtio och hundratusen döda tyskar på Östersjöns botten.

Sedan ska man inte glömma bort Hansakatastrofen:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hansakatastrofen

När Sovjet torpederade en svensk gotlandsfärja. 84 svenskar miste sina liv.

Kim Larsen
Gäst
Nybörjare

En tragedie og en skam at ingen ble straffet.

var ikke skipet merket med røde kors?

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Jag gissar att man ändå inte hade brytt sig om det i så fall.

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Det måste snart komma en räkenskapens dag då slakten och förintelsen av alla dessa germaner äntligen stäms av och verklig rättvisa skipas.

Conny
Gäst
Nybörjare
Conny

Det finns en jävligt bra tysk film om sänkningen av Wilhelm Gustloff :)

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Så fruktansvärt cyniskt och fegt av de allierade att först torpedera ett sjukhusfartyg och sedan ge den ansvarige en utmärkelse för detta illdåd!
Detta och bombningen av Dresden ska jag försöka komma ihåg att ta upp varje gång någon ”god demokrat” konfronterar mig och anser att jag är inhuman och cynisk.
Tack för många bra och bildande d.d!

argus
Gäst
Nybörjare
argus

Ja,Vladimir Konowalow borde ha hängts för sina krigsförbrytelser i likhet med många andra från de allierade.

MEHT
Gäst
Nybörjare
MEHT

De brott som segrarna i kriget begick glömdes fort och förövarna hyllades i stället som hjältar i sina länder.Men man håller fortfarande på och jagar gamla tyska soldater som närmar sig 100 års ålder och vill döma dom för brott under kriget var finns rättvisan.

Conny
Gäst
Nybörjare
Conny

Sen att man inte nämner att skeppet mest användes för trupptransporter utan i stället väljer att få det att framstå som att den onda ryska juden ville slakta civila visar ju precis hur oseriösa ”journalister” som sköter Nordfront.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym
Så det är samma skrot och korn som pk-medias journalister, vilka i 9 fall av 10 undanhåller viktiga fakta om kulturberikares brottslighet med andra ord. Vad beträffar din dåliga liknelse om detta med truppfartyg istället för lasarettfartyg så håller den inte. För det första är det stor skillnad på att sänka ett fartyg som transporterar flyktingar i säkerhet kontra att skicka trupper åt endera ena eller andra hållet. För det andra så fick fartyget av allt att döma denna uppgift först i krigets slutskede, och att man då använder sig av all slags fartyg man har till sitt förfogande, det… Läs mer »
Angriff
Gäst
Nybörjare
Angriff

Den ”goda sidan” visar sitt rätta jag ,igen.

legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

Allierede sionist-svin.

László
Gäst
Nybörjare
László

Torpedoed by a soviet jewboat.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Skriver: Som Ernst Otto Remer skrev: Påstådda krigsförbrytare hängdes – men verkliga får Nobelpriset. (Hemingway, Churchill)

Vi Är Folket!
Gäst
Nybörjare
Vi Är Folket!

Fler artiklar av denna sort.

Alla dessa brott skall fram i ljuset och synas, folket har all rätt att få veta sanningen, länge nog har vi blivit matade med deras lögner och smutskastningar!

Jag gläds varje gång jag ser att den här typen av fakta publiceras vare sig det är här eller på tex jewtube, då jag tänker att nu kommer ännu fler att få veta vad som egentligen hände under och efter WW2.

Vi har absolut inget att skämmas över, tvärtom!

Segern var Hälsad 88

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

Det finns ingen rättvisa. I Sverige har det tidigare åtminstone funnits ambitioner för rättvisa, de är nu nästan borta!
Var och en måste kämpa för sin sak.
Absurdistan är ett sjukt Sverige.

wpDiscuz