Rundtur i Vasas fotspår – Dalarna

För några år sedan så genomförde Näste 5 en rundvandring i Gustav Eriksson Vasas fotspår. Den gången avslutade man i Rättvik och nu var det dags att fortsätta turen i landsfaderns fotspår. Precis som den gången så hade man denna dag, lördagen den 22 juli, en guide med sig som berättade om de olika målen och vad som hade skett där.

Dagen började på Sollerön utanför Mora med en liten avstickare. Där besöktes Karl Lärkas tidigare bostad och ett anförande om nämnde person hölls. Lärka som bland annat är en känd fotograf från Dalarna levde här under 1920-talet. Det var han som upptäckte att de stensamlingar som finns på Sollerön egentligen är vikingatida gravar och såg därmed till att de fick finnas kvar för eftertiden att beskåda.

Därefter fortsatte sällskapet till Utmeland i Mora och Vasa-monumentet där. Monumentet som restes på 1860-talet bekostades av donationer från alla Sveriges landskap och därför så är monumentet prytt med en vapensköld från alla Sveriges då 24 landskap. Inuti finns 12 stycken sköldar med namnen på de som hjälpte Vasa. Bland andra återfinns där Engelbrekt och Lars ifrån Kettilbo som vi kommer att återkomma till. Under monumentet finns det en källare som enligt traditionen är den som Gustav Vasa gömde sig i efter att fogden Nils Västgöte hade slagits ihjäl. Gården som källaren ursprungligen tillhörde är dock sen länge borta.

På vägen ut ur Mora så passerade sällskapet Vasa-statyn och målgången för Vasaloppet. Nästa destination var tidigare nämnda Kettilbo eller Kättbo som det idag stavas. Utanför kyrkan i byn så reste byamännen 1934 en minnessten över bragden att Engelbrekt och Lars vid nyårstid 1520-21 skidade mellan Mora och Sälen för att hinna ikapp Gustav Vasa och förmå honom att återvända till Mora. Bönderna som hade varit avvaktande till Vasas kall om folkresning – mot Kristian Tyrann – när han hade hållit tal i byn hade nu kommit på andra tankar. Vasa följde som bekant med tillbaka till Mora och vad som hände sen är som man säger historia.

Rundturen avslutades sedan med en gemensam måltid och samtliga deltagare var väldigt nöjda med dagen och den nyvunna kunskapen om vår landsfader.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments