RT lyfter kontantfrågan i kölvattnet av corona: ”Kontanter är tyrannens värsta fiende”

1984. RT har publicerat en krönika av Neil Clark som handlar om olika regimers försök att utrota kontantanvändandet under coronakrisen.

Den ryska mediekanalen RT har publicerat en krönika skriven av britten Neil Clark som handlar om hur västerländska regimer nu försöker använda coronakrisen till att få människor att sluta använda kontanter.

Exempelvis har LA Times skrämt upp människor genom att skriva om hur viruset kan spridas via sedlar och mynt och att betalkort därför är ett bättre alternativ. Enligt hälsoexperter som nyhetsbyrån AP talat med är dock risken att sprida smitta via kontantbetalningar ”minimal”.

Neil Clark skriver i sin krönika att försöket att få ett kontantlöst Storbritannien ökat på sistone då till exempel det populära bussföretaget Go North East inte hanterar växel. Kontanter accepteras endast ifall de betalas exakt på pundet.

Clark menar att kontanter är viktiga på flera olika sätt. Bland annat för äldre, som är ovana modern teknik som telefonappar och liknande.

Det är även viktigt ur integritetssynpunkt. Clark menar att ett kontantlöst samhälle öppnar upp för ett aldrig tidigare skådat totalitärt samhällssystem.

Gör något opassande och du riskerar att stängas ute helt från det finansiella systemet. Du kanske mottar meddelandet: ”Vi är ledsna att meddela det men din kortbetalning har stoppats. Du uttryckte ’hatbrotts’-åsikter och ’farliga’ tankar på sociala medier förra månaden vilket innebär att […] du inte kan använda ditt kort tills vidare”.

Clark kallar även kontanter för ”tyrannens värsta fiende”. Detta eftersom ingen kan stänga ner dina betalningar ifall du betalar ickedigitalt. Han menar slutligen att kriget för kontanter är ett krig som måste vinnas, ”eftersom priset för ett samhälle utan dem är för högt för att betala”.

Sverige har ett nyligt exempel på hur bisarrt det kan bli när ett konto spärras av en bank – i det här fallet Sparbanken Syd – då detta tidigare i år hände nationalsocialisten Freddy Nerman. Spärrningen skedde efter att en helt laglig insamling startats till stöd för Nerman som fått sitt hus nedbränt. Sparbanken Syd har varit ytterst förtegna om varför kontot stängdes ner och har hänvisat till en ljusskygg säkerhetsavdelning.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments