Nationalsocialisterna börjar införa djurskyddslagar i Tyskland

Dagens datum 21 april: Denna dag år 1933 infördes en lag som reglerade hur djurslakt skulle gå till för att inte plåga djuren i onödan. I praktiken innebar lagen ett förbud mot skäktning i Tyskland.

Schect

Om skäktning
Skäktning är en religiös slaktmetod som används av judar och muslimer för att köttet från det slaktade djuret ska bli kosher respektive halal. Kött som inte är koscher får inte ätas av rättrogna judar och detsamma gäller kött som inte är halal för muslimer.

Den religiösa slaktmetoden går ut på att man med en lång, vass kniv skär ett halssnitt på djuret som ska slaktas. Snittet skär igenom halsens mjukdelar och delar flera strukturer som löper lodrätt genom halsen.

Genom att halsblodkärlen skärs upp tappas djuren på blod. Detta brukar vanligtvis göras efter att djuret dödats, men vid skäktning ska alltså djuren vara vid liv när de tappas på blod.

Vid kosherslakt tillåts inte heller bedövning av religiösa skäl, varför slaktmetoden kritiseras av många för att vara onödigt plågsam för djuren. När det gäller halalslakt accepterar vissa muslimer, men inte alla, att bedövning används vid slakten.

I Tyskland
Bara några månader efter att Adolf Hitler och nationalsocialisterna kommit till makten började man i Tyskland införa djurskyddslagar. Den 21 april 1933 kom den första lagen som reglerade hur slakt av djur ska gå till för att inte plåga djuren i onödan. Lagen krävde att varmblodiga djur innan de tappades på blod vid slakt först skulle bedövas. I praktiken blev därigenom kosherslakt, som inte tillåter bedövning, förbjuden i Tyskland.

Lagen skrevs under av Adolf Hitler, Wilhelm Frick, Franz Gürtner och Alfred Hugenberg. Personer som bröt mot lagen kunde dömas till högst 6 månaders fängelse eller böter. Lagen började gälla från och med 1 maj samma år som den antogs.

Nationalsocialisterna införde senare liknande lagar som förhindrade plågsamt ritualslaktande av djur i alla tysk-kontrollerade områden i Europa under andra världskriget. Dessa lagar upphävdes sedan av de allierade efter krigsslutet.

Sedan tidigare fanns det en djurskyddsrörelse i Tyskland som ansåg att judendomen var roten till plågsamma djurtester och slaktmetoder. Bland andra den tyske filosofen och djurvännen Arthur Schopenhauer spårade djurens laglösa ställning till judendomen. Vanvård av djur har nämligen i mångt och mycket att göra med en antropocentrisk världsbild som vi i västvärlden ärvt från judendomen och kristendomen. Denna världsbild innebär att djur är ett slags maskiner som är till för att tjäna människan, ”Guds skapelse”. Mer om detta går att läsa i artikeln Nationalsocialism och djurrätt.

Efter lagen om djurslakt införde nationalsocialisterna senare samma år flera andra djurskyddslagar i Tyskland. Många av dessa lagar finns kvar än idag men med vissa modifikationer.

I Sverige
I Sverige förbjöds skäktning år 1937, alltså fyra år efter att slaktmetoden förbjudits i Tyskland. Enligt den sionistiske folkpartisten Fredrik Malm, som i en motion argumenterat för att kosherslakt ska legaliseras i Sverige, var det svenska förbudet starkt påverkat av förbudet i Tyskland. Malm skrev 2007 i en motion följande:

År 1933 förbjöds skäktning i Tyskland, strax efter det att Adolf Hitler hade tillträtt makten. Skäktning förbjöds i Sverige år 1937. I alla områden där nazisterna hade makt var skäktning förbjuden. Det går därför inte att bortse från att den svenska lagstiftningen var starkt påverkad av Hitlertyskland och den nazistiska regimen.

Kosherslakt är förbjudet i Sverige då judar inte accepterar att djuren bedövas innan de slaktas. När det gäller halalslakt accepterar dock vissa muslimer att djuren först bedövas, varför halalslakt också lagligt förekommer i Sverige.

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt försvarade för några år sedan halalslakt. När SVT i ett inslag påpekade att många anser halalmetoden barbarisk blev svaret från Reinfeldt att ”ja, men ät något annat då” och att ”bara för att någon vill göra på något annat sätt så inskränker det ju inte min frihet […]”.

I anslutning till de nya djurskyddslagarna i Tyskland uttalade Hermann Göring att ett folk som tyskarna, fritt från främmande inflytande, inte betraktar djur som vare sig maskiner eller enbart egendom. Han sade bland annat: ”För tyskar är djur inte bara varelser i organisk bemärkelse utan varelser som är utrustade med perceptiva egenskaper, som känner smärta, upplever glädje och kan visa sig vara trofasta och tillgivna.”

Gandhi uttalade även följande ord: ”Storheten hos en nation och dess moraliska framåtskridande kan bedömas utefter det sätt det behandlar sina djur.”

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-04-21.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Han verkar vara en riktig hjärnkirurg den där ”stridshingsten”. Vid ett annat tillfälle apropå att Sverige inte hade plats för fler flyktingar så sa han: ”Jag har flugit över den svenska landsbygden och sett oändliga fält och skogar.”

Tyvärr resonerar alltför många svenskar med samma bristfälliga logik vad gäller invandringen, i stil med: ”Jag bryr mig inte om alla invandrarghettona, de stör mig inte eftersom jag aldrig är där och det bor inga invandrare i mitt område”. Problemet är att hela Sverige snart är ett enda stort invandrarghetto – vart ska de svenska hjärnkirurgerna ta vägen då?

Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan

Tvångsmatning med kolvar på gäss vilket var vanlig i katolska områden blev förbjuden och även trav som ansågs för onaturlig vid tävlingsiver.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Vera

Det där med gäss som tvångsmatas är vidrigt. Det är bla för att levern ska växa till groteska proportioner så att den kommunistiska adeln ska få tilltugg till sin champagne och har varit/är vanligt förekommande i Frankrike. Jag har även sett en tysk bondmora göra det, fast det var för att rädda livet på en gås som hade satt en äppelskrott i halsen. Hon rusade in i köket, hämtade en träslev, tog ett fast grepp runt halsen strax nedanför huvudet, öppnade näbbarna och tryckte ner skrotten i magen med skaftet, eller krävan kanske det heter på gäss. Räddningsoperationen efterföljdes av… Läs mer »

Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan
Reply to  Karl A

Det var så konstigt med Westpreussen d. s. k. korridoren där byarna var dels protestantiska och katolska. Kom att arbeta i en katolsk sådan där jag fick order om att gömma kolvarna för att ortsgruppsledaren skulle kolla (länsman) att djurskyddslagarna efterföljs. När jag berättade det för mina släktingar i den protestantiska byn blev de väldig upprörda att det fortfarande smygs med detta djurplågeri och skulle anmäla det. Byarna gränsade intill varandra. Undrar vilken lag Polackerna följer efter Tyskarnas utdrivning?

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Vera

Jag har läst en del om tvångsmatning av gäss, men det där om kolvar har jag aldrig hört talas om, så du får gärna utveckla det även om det låter motbjudande i mina öron.

Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan
Reply to  Karl A

Mindre än majskolvar troligen sammanknådade av olika sädesslag som våldmatades med strykningar längs halsen. Mussolini förbjöd sångfågel jakt men tilläts igen efter hans död. En svensk skolklass skrev protester ”Det är VÅRA fåglar som ni dödar när de är på väg att häcka hos oss i Sverige.” Då var skolan S V E N S K med sunda gener av hänsyn.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Vera

Vidrigt! Man kan faktiskt få gäss att bli feta och goa med helt naturliga och humana metoder, fast allting ska ju gå så fort numera.

Jag har ofta tillagat gåsamat; man samlar späda närings- och kolhydratrika brännässlor (en delikatess även för oss människor), finhackar dem, blandar i torrfoder som man köper hos Lantmännen (butik) och rör ut i vatten så att det blir lagom konsistens – gässen äter så att de nästan storknar.