KD-politiker döms till fängelse för stöld från partikassan

INRIKES. En före detta kristdemokratisk politiker döms till två års fängelse efter att ha stulit från partikassan.

Den före detta kristdemokratiska politikern Arnold Cedving döms nu till två års fängelse efter att ha fört över nästan två miljoner kronor från partikassan i Skaraborgs distrikt samt 40 000 från en lokalavdelning till sina egna konton. I domen skriver man följande:

Den åberopade bevisningen framgår att XX under flera års tid fört över kristdemokraternas pengar till eget konto på sätt åklagaren påstått. Det framgår vidare att han från eget konto fört dessa pengar vidare till utländska mottagare.

Kristdemokraten hävdar att han befunnit sig i en utpressningssituation, som enligt rätten bestod i att han använt pengarna för att få tillgång till ett utlovat ”arv”:

Tingsrätten konstaterar att [Arnold Cedving] själv försatt sig situationen av upplevt tvång. De allra flesta skulle ha insett det orimliga i det påstådda arvet och avstått från vidare åtgärder. Förfarandet har uppenbara likheter med så kallade nigeriabrev. [Arnold Cedving] har dock uppenbarligen trott på uppgiften om ett kommande arv och betalat för att utfå detta. När hans egna pengar tagit slut har han fortsatt betala, men då med kristdemokraternas medel. Det har således inte varit fråga om ett ansvarsbefriande tvång utan ett handlande i egenintresse; nämligen att få tillgång till arvet.

Cedving ska utöver att avtjäna fängelsestraffet betala tillbaka pengarna, plus ett skadestånd på 40 000, till Kristdemokraterna.

Källa:
KD–politiker stal två miljoner av partiet – döms till fängelse

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments