Korrupt KD-politiker åtalad för miljonsvindel

BROTT. KD-politikern Arnold Cedving från Skaraborg åtalas för att ha förskingrat nästan två miljoner kronor ur distriktets partikassa och därmed grovt missbrukat sin förtroendeställning.

Arnold Cedving, 73 (KD).

Nordfront kan nu avslöja att det är den kristdemokratiske politikern Arnold Cedving (19460116-1617) från Källvik i Skaraborgs län som åtalats för att ha förskingrat nästan två miljoner kronor ur distriktets partikassa. Vid 25 tillfällen under åren 2014-2018 överförde Cedving pengar från partidistriktets konto till sig själv.

Brottet bör enligt åtalet betraktas som grovt eftersom Cedving har ”missbrukat en förtroendefull ställning, att han begagnat sig av vilseledande bokföring, att brottsligheten avsett betydande värde, samt att den utövats systematiskt över tid”, som det står i stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt.

Det framkommer i utredningen att Cedving har förbrukat de förskingrade medlen för egen räkning och att det inneburit stor ekonomisk skada för partiet som gett honom förtroendeuppdraget att vara firmatecknare och kassör för distriktet.

Brottet upptäcktes i oktober när distriktet fick flera inkassokrav och inte kunde betala för kostnader som uppstått under valrörelsen. Moderpartiet fick då gå in och betala av skulderna.

— Det är först nu som vi tillsammans med polisen har kunnat gå igenom hur mycket som fattas i vår kassa. Det visade sig att det är nästan två miljoner kronor som fattas och har förskingrats från vår partikassa i Skaraborg, berättade Annika Eclund (KD), distriktsordförande i Skaraborg, i slutet på januari.

Cedving har erkänt att han har tagit pengarna men påstår att han har varit utsatt för utpressning, vilket tvingat honom att stjäla sina partikamraters pengar.

Förutom förtroendeuppdraget som folkvald för Kristdemokraterna sitter Arnold Cedving dessutom som styrelseledamot i Riksbyggens Kooperativa Hyresrättsförening Götene Äldrehem, Medeltidens Värld AB och Närradioföreningen Radio Götene med firma Närradioföreningen Radio Götene.

Källa:
Skaraborgs TR: B 154-19, aktbilaga 3

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments