Hedrande av Gösta Hallberg-Cuula

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Fredagen den 14 april samlades näste 1 vid Norra begravningsplatsen i Stockholm för att hedra folkhjälten Gösta Hallberg-Cuula.  

Den 14 april är dödsdagen för Gösta Hallberg-Cuula som stupade i Finland under det finska vinterkriget. Cuula var övertygad nationalsocialist och under 30-talet propagandachef för det svenska Nationalsocialistiska arbetarepartiet (NSAP). När andra världskriget hade inletts och Sovjet hotade Norden for han österut för att säkra de nordiska ländernas framtid.

Hallberg-Cuulas dödsdag har i många år ihågkommits av Nordiska motståndsrörelsen och detta år var inget undantag. På fredagen den 14 april samlades aktivister och medlemmar ur näste 1 vid Norra begravningsplatsen i Stockholm för det årliga hedrandet. Från ingången till begravningsplatsen gick ledet sedan i formation till Gösta Hallberg-Cuulas grav.

Väl på plats höll näste 1:s chef Anders Rydberg ett tal till minne av Hallberg-Cuula. En krans lades sedan ner vid graven tillsammans med en fana. Därefter hölls en tyst minut för att reflektera över den stupade kämpen och många andra som gett sina liv för de nordiska folken.

Anders Rydbergs tal:

”Kamrater.

Vi står här idag – den 14 april – för att uppmärksamma Gösta Hallberg-Cuula, en svensk hjälte som dog för Nordens frihet i kamp mot kommunismen.

Gösta Hallberg-Cuula föddes den 4 november 1912. Två år efter Hallberg-Cuulas födelse kastades Europa in i det första världskriget – ett förödande krig som bland annat ledde till att kommunisterna tog makten i Ryssland och började förslava de östeuropeiska folken.

Gösta Hallberg-Cuula blev tidigt nationalsocialist och var under 1930-talet propagandachef för Nationalsocialistiska Arbetarepartiet – NSAP -– Sveriges på den tiden största nationalsocialistiska parti.

1939 försökte kommunisterna i Sovjet att erövra Finland. Hade de lyckats så hade Sverige och övriga delar av Norden stått på tur.

Gösta Hallberg-Cuula – och många andra på den tiden – förstod detta och var beredda att göra allt, inklusive att offra sina liv, för att förhindra den kommunistiska världspesten från att sprida sig ytterligare.

Därför anmälde sig Hallberg-Cuula som frivillig soldat och reste till Finland för att kämpa för Finlands, och i förlängningen hela Nordens, frihet från kommunismen i vad som blev känt som Finska vinterkriget. Även 1941, när Finska fortsättningskriget började, reste Hallberg-Cuula och många andra svenskar till Finland för att försvara Norden.

Gösta Hallberg-Cuula dog i tjänst i Finland den 14 april 1942, alltså för 75 år sedan. Sänd honom en tanke så att hans minne lever vidare.

Tyvärr så vann Sovjet kriget mot Finland och Sovjet lyckades även – tillsammans med USA och de andra allierade länderna – att besegra Tyskland som var den sista större, sunda motpolen till de kommunistiska och kapitalistiska staterna.

Sedan andra världskrigets slut har Norden kulturellt erövrats av den amerikanska skräpkulturen och de nordiska ländernas gränser har öppnats upp för en onaturlig massinvandring av rasfrämlingar, vilket hotar de nordiska folkens existens.

Under tusentals år har Norden format våra folk till de vi är idag, dagens ansvarslösa politiska system håller nu på att på bara några decennier riva ner det som naturen byggt upp.

Nordiska motståndsrörelsen bekämpar denna utveckling. Istället för att flytta runt miljontals människor kors och tvärs över hela jorden vill vi ta tag i de övergripande problem som gör att vissa människor idag tvingas flytta från sina hemländer.

Vi uppmanar därför alla folk att göra som Gösta Hallberg-Cuula gjorde: Att kämpa och sträva efter att lösa sina problem istället för att fly från problemen. Förhoppningsvis kan vi idag – en gång för alla – besegra arvtagarna till de krafter som Hallberg-Cuula och de dåtida nationalsocialisterna bekämpade!”

Efter Motståndsrörelsens hedrande hölls en offentlig flygbladsutdelning i centrala Stockholm som avslutades med socialt samkväm.

Karl Andersson, Gösta Hallberg-Cuula och Nils Löfgren. De tre medlemmarna i NSAP/SSS åker skidor i Stockholms skärgård, troligtvis Värmdö, vintern 1940-41. Foto: Privat/Nordfront.se

Dödsnotis för Gösta Hallberg-Cuula.

Uppdatering: Film från aktiviteten

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om