Elisabeth Förster-Nietzsche

Dagens datum 10 juli: Denna dag 1846 föddes Elisabeth Nietzsche, nationalsocialist och den berömde filosofens syster.

ElisabethTherese Elisabeth Alexandra Förster-Nietzsche föddes den 10 juli 1846 i byn Röcken, dåvarande Preussen. Hon var syster till den välkände filosofen Friedrich Nietzsche. Deras far var en pastor inom den lutherska kyrkan. Båda kom dock aldrig att bli religiösa.

Elisabeth var två år yngre än sin berömda bror. Som barn stod de väldigt nära varandra, men detta band kom att successivt försvagas när hon gifte sig med Bernhard Förster, en ledande person inom den antisemitiska rörelsen i Tyskland,en 22 maj 1885. Paret planerade att skapa ett arbetsamt och harmoniskt tyskt samhälle i Paraguay, även känt som Nueva Germania. Två år senare, den 15 februari 1887, valde de att bosätta sig där tillsammans med fjorton andra tyska familjer i hopp om arbete och en bättre framtid.

Men projektet gick inte som dom hade tänkt sig. Jorden där var svårodlad, sjukdomarna spred sig bland familjerna och resan till och från kolonin var långsam och besvärlig. Skulderna för projektet växte sig allt mer för maken, vilket också ledde till att han blev djupt deprimerad. Till slut orkade han inte mer och tog livet av sig på ett hotell i staden San Bernadino den 3 juni 1889. Det var samma år som brodern träffades av ett slaganfall, från vilket han aldrig tillfrisknade. Några månader före jul 1890, kommer Elisabeth Förster-Nietzsche hem från Paraguay. Hon såg till att sin bror fick den vård han behövde.

Elisabeth tar hand om sin svårt sjuka broder Friedrich Nietzsche.

Elisabeth tar hand om sin svårt sjuka broder Friedrich Nietzsche.

Friedrich Nietzsche avled efter ett slaganfall lördagen den 25 augusti 1900 i Villa Silberblick, vilket var ett stort hus som hans syster hyrt åt honom i staden Weimar. Det var samma hus som kom att bli Nietzschearkivet där hon arbetade för att sin brors namn skulle bli ännu mer känt genom att publicera hans verk. Den 15 oktober 1903 öppnades portarna för allmän beskådning. Nietzschearkivet finns kvar än idag.

2010_KSW_Liegenschaften_1855_web_01

År 1930 blir Förster-Nietzsche medlem i Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Efter att Adolf Hitler hade valts till rikskansler 1933, fick Nietzschearkivet finansiering och stöd av regeringen. Till en medlem i Nietzscheakrivet skrev hon: ”Om min bror någonsin hade träffat Hitler hade hans största önskan blivit uppfylld…Vad jag tycker om med Hitler är hans enkelhet och naturlighet…Jag beundrar honom mycket.”

Förster-Nietzsche ansåg att nationalsocialismens skapande – eller återskapande – av en heroisk människotyp låg nära Friedrich Nietzsches egna idéer. I ett brev till inrikesministern Wilhelm Frick skrev Förster-Nietzsche: ”Jag förstår vad herr Hitler funnit i Nietzsche – den heroiska sinnesförnyelsen vi så desperat behöver.” Frick var avgörande i stödet till Nietzschearkivet, som Hitler besökte vid ett flertal tillfällen.

Den nu gamla damen Förster-Nietzsche ramlar i trappan i Villa Silberblick och bryter högerarmen. Hon berättar om sin besvärande belägenhet för Adolf Hitler. Han kommer då på visit.

3

En gammal men glad Elisabeth Förster-Nietzsche får besök av Adolf Hitler, samma år som han blir vald till Tysklands ledare i augusti 1934.

Elisabeth Förster-Nietzsches syn blir också allt sämre och i juni 1935 – när hon uppnått den aktningsvärda åldern av åttionio år – opereras hon för starr i Jena. Väl hemkommen till Weimar skriver hon återigen ett brev till sin till sin ledare. Adolf Hitler svarar med att komma på ännu ett sjukbesök, denna gång i sällskap med Albert Speer. ”Vi begav oss till Nietzsches hus”, skriver Albert Speer, ”där hans syster fru Förster-Nietzsche väntade på Hitler.

Några månader senare, den 8 november 1935, avlider Elisabeth Förster-Nietzsche. Både Hitler och många andra viktiga nationalsocialister var närvarande vid hennes begravning.

efn_5

Efter andra världskriget anklagades hon för att ha ändrat och förfalskat brev och manuskript som hennes broder skrivit för att legitimera sina egna politiska åskådningar. Man påstod även att syftet med Nueva Germania-projektet var att skapa ett ”rasrent ariskt” och ”judefritt” Germanien mitt inne i Paraguays djungler, likt Lebensborn.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-07-10.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

20 Kommentarer till "Elisabeth Förster-Nietzsche"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Läs gärna F. Nietzsche innan man klistrar på hans systers påhitt som någon källa på en narkoman, frimurare samt anarkist men han är värd att läsa för mer radikala NS.

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Och hans historia är faktiskt inte några ockulta hemiligheter, jag påstår att Nietzsches övermänniska är inte NS eller supersnäll sosse utan något helt annat.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Nej, övermänniskobegreppet är ju metafysiskt och avser en människa som helt frigjort sig från underkastelse och därmed äger fri vilja. Men människor klarar inte detta utan skapar alltid andra ”gudar”, religionen har idag ersatts av hedonism och materialism istället. Slutsatsen blir då att människan inte äger någon fri vilja och därför bör underkasta sig någon typ av moralkod vilket ligger i linje med vad Schopenhauer beskriver. NS innebär att denna moralkod bör baseras på naturens lagar i första hand.

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Han framför som exempel att en feodalherre har en helt annan uppfattning om vad som är rätt och fel än vad hans underståtar troligen tycker. Refererar till: Slav-moral (och då även dess motsats, Slav-ägar-moral)

Destroy Zionism
Gäst
Nybörjare

Friedrich Nietzsches åsikter om övermänniskan bygger på anti-egalitärism. Han ansåg bland annat att en individ är övermänniska, när denna har lyckats genomgå misär, osäkerhet, fattigdom, sjukdom, etc., för att uppnå sina visioner.

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

En rimlig tolkning är att en übermensch står över moral utan anser att hela moral begreppet har på sin höjd endast ett utilitärt värde (som dessutom är subjektivt). En mycket användbar uppfattning för en ateist alternativt en satanist.

PS. Moral ifrån natur verkar bara vara en knepig omskrivning för naturlagars tillämpande. DS.

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Och metafysisk egalitarianism är en av de mest vidriga villfarelserna man kan locka dräggiga vänster slödder med eftersom endast den teorin skulle ge dem något värde överhuvudtaget.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Fast det kräver något mer än så. Övermänniskan enligt Nietzsche, som inte måste vara en enskild individ, är själva drivkraften att ständigt sträva efter nya mål. Det räcker alltså inte med att ha uppnått vissa mål. Övermänniskan är ändamålet i sig och själva meningen med livet enligt Nietzsche, mycket svåruppnåeligt om än inte ouppnåeligt.

Jürgen
Gäst
Nybörjare
Jürgen

ett ”rasrent ariskt” och ”judefritt” Germanien mitt inne i Paraguays djungler

låter ju riktigt fräckt och intressant. Finns faktiskt sydamerikanska byar där tyskar blivit totaldominerande, Fria Tider skrev om det idag (plusartikel dock).

Mot Krig
Gäst
Nybörjare
Mot Krig

Lika lite som någon från Sydamerika ska bosätta sig i Europa, ska en Europé bosätta sig och kolonisera (läs: invadera) Sydamerika.

Även om hon i övrigt var frisk och hade sunda värderingar så tycker jag inte att hon och hennes make tänkte rätt.

Om alla utomeuropeiska människor flyttar hem till sina kontinenter så finns det gott om plats för ett tyskt paradis. Faktum är att hela Tyskland blir ett paradis då.

Jürgen
Gäst
Nybörjare
Jürgen

Gjort är gjort dock. Tycker Sydamerika blev riktigt intressant efter européernas invandring.

Fredrik Karlsson
Gäst
Nybörjare
Fredrik Karlsson

Bra dagens datum! jag har märkt att alla betydelsefulla och smarta personer har varit Nationalsocialister.

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Men varför inte expandera det hela och ha artiklar om Ahnenerbe eller Vril Gesellschaft? Inte för att jag skulle gillar judar mer men det skulle vara kul och höra Nordfronts syn på det hela.

Destroy Zionism
Gäst
Nybörjare

Här är en artikel om Hitler och Vril som du kanske finner intressant:
https://freedomboard.kirara.ca/fringe/res/1631.html

Thomas
Gäst
Nybörjare
Thomas

Ett väldigt intressant ämne jag inte visste ett dugg av. Tack !

vörtstyrka 13,1
Gäst
Nybörjare
vörtstyrka 13,1

Har läst Nietzsche i många år, och alltid ”gått på” påståendena om hans onda, ”nazistiska” syster som förfalskade dokument och till och med en hel bok (Viljan till makt). Finns det någon som vet hur bevisföringen ser ut För och Emot påståendena?

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Honom själv men problemet med Nietzsche är att han ändrar sin etik åtminstående sex gånger. Han beskriver det som att ‘ormen ömsar sitt skinn’.

vörtstyrka 13,1
Gäst
Nybörjare
vörtstyrka 13,1
Jag har aldrig tagit till mig någon etik från Nietzsche. Eller jo, kanske kan man på något vis säga att jag gjorde det i min förvirrade, nihilistanarkistiska ungdom – men det var som högst en ytlig mask som jag bar. Läser dock fortfarande gärna Nietzsche, inte minst för hans skönlitterära/poetiska kvaliteter. Man kan inte bygga någon stabil världsåskådning på Nietzsche – tydligen var han en intelligent man som tänkte ”stort”, men det känns som att hans tankevärld expanderade alltför kraftigt och hastigt, och innan någonting bestående hann materialisera sig – så imploderade det. Men hans aforismer kan vara god läsning… Läs mer »
Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Tack och lov så är hans alster inte förbjudna, än, så du får själv avgöra.

hjort
Gäst
Nybörjare
hjort

En mycket fin kvinna.

wpDiscuz