Efter drönarattacken – kraftigt höjt oljepris

OLJA. Efter helgens drönarattack mot saudisk oljeproduktion har oljepriset stigit kraftigt.

I lördags utsattes sunnimuslimska Saudiarabiens oljeproduktion för en attack när tio drönare anföll oljejätten Aramcos anläggningar i landet. De jemenitiska tillika shiamuslimska Houthirebellerna – som krigar mot en Saudiledd koalition om makten i Jemen – tog på sig attacken.

Skadorna som uppstod renderade i att Saudiarabiens oljeproduktion halverades medan den globala produktionen minskade med fem procent. Som en reaktion på detta ökade oljepriset med 20 procent, och enligt uppgifter till ryska RT kan det ta veckor innan anläggningarna är reparerade.

USA har tillsammans med Saudiarabien fortsatt med att beskylla shiamuslimska Iran för dådet. Iran nekar dock till all inblandning och menar att USA gått från det självuttalade sanktionsbaserade ”maximalt ekonomiskt tryck” till ett propagandistiskt ”maximalt bedrägeri”.

Källa:
Oil prices skyrocket 20% after attacks on Saudi plants disrupt global supply

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
nordbo
Nybörjare
nordbo
10 månader sedan

För en tid sedan så startade jag upp DLC till GTA4 .. Är övertygad om att om inte GTA serien hade funnits så hade en hel del brottslighet varit säkert 25-30% mindre i USA ..sån påverkan har det. Hur som helst i DLC:n ”Lost and damned” nere vid gasklockorna/oljetornen vid hamnen. Företagsloggorna löd: TERRoil:Support America – Use Foreign Oil. TERRoil:Waging War on Prices. Infekterad eCOLA…osv Bland dessa isolerade elitiska spelutvecklare så finns det meddelanden i spelvärlden som är UTÖVER deras ständiga satir på vita förstörda samhällen – även om det huvudsakliga konceptet gör mest skada såklart. Ett GTA: Jerusalem Tel… Läs mer »

Vera
Nybörjare
Vera
10 månader sedan

Lite underligt med så snabba höjda bensinpriser då jag antar att det finns lagrad kvar med det gamla priset? Kapitalismen är sig likt – ingen folkgemenskap.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
10 månader sedan
Reply to  Vera

Det har du rätt i. Det är så underligt att allt visar på att ”attacken” utförts av dem själva för att höja oljepriset. Största höjningen av råoljepriset på 30 år. Världens mest bevakade oljedepå. Små skador på mindre känsliga delar av anläggningen som kommer att vara reparerade innan september är över eller nån vecka in i oktober. Hade några rebeller från angränsande länder haft tillgång till vapen och kunnat utföra så snygga attacker hade de siktat på känsligare och tekniskt mer komplicerade delar. Till och med amerikanska medier vill att Saudiarabien ska förklara sig. Och då är USA ändå allierade… Läs mer »