Den nya Star Wars-filmen om Han Solo är inget att se

RECENSION. Marcus Svensson har sett den senaste Star Wars-filmen om Han Solos liv innan upproret mot rymdimperiet kommit igång.

VARNING FÖR SPOILERS – LÄS ARTIKELN PÅ EGEN RISK OM DU INTE SETT FILMEN.

Igår hade den senaste Star Wars-filmen premiär. Solo: A Star Wars Story handlar så klart om Han Solo som numera spelas av juden Alden Ehrenreich. I de äldre filmerna spelades karaktären av Harrison Ford, som även han har judiskt påbrå men inte lika starkt judiska drag.

Ehrenreich är dock utseendemässigt tillräckligt lik Ford för att kunna spela en yngre version av hans karaktär utan att de skillnader i utseendet som finns ska bli alltför påtagliga och störande. Däremot är Ehrenreich en klart sämre skådespelare som inte är i närheten av lika karismatisk som sin företrädare och det är en av många saker som gör att filmen inte är mycket att hänga i granen.

Minst en av producenterna bakom filmen samt båda manusförfattarna är också av judisk härkomst och särskilt inledningen av filmen har ett judiskt tema. Filmen börjar med att Han Solo slavar för utomjordingar (goyer) i ett koncentrationsläger-liknande ghetto på planeten Corellia som han måste rymma ifrån för att förverkliga sina drömmar om att bli en pilot och leva i frihet.

Flykt från koncentrationslägret pågår.

Bortsett från anspelningen på nazism och judar anspelar filmens inledning också på massinvandringen då det talas om ”flyktingar” som behandlas illa på grund av krig och oroligheter i galaxen.

Föga förvånande lyckas Han Solo i alla fall fly som en illegal invandrare genom att muta en myndighetsperson, men det går inte riktigt som han planerat då hans flickvän blir stoppad i sista sekunden och därmed fastnar på planeten. Flickvännen spelas av Emilia Clarke, känd för sin roll som Daenerys Targaryen i Game Of Thrones. Även i Star Wars spelar Clarke en vacker kvinna som inte låter sig placeras i facket ”hjälplös prinsessa i nöd”.

Under sin första tid i frihet kämpar Han Solo för att samla ihop pengar för att kunna återvända till Corellia och rädda Clarkes karaktär som heter Qi’ra. Innan Solo lyckas med detta visar det sig dock att Qi’ra inte längre behöver räddas då hon helt utan Solos hjälp har tagit sig ifrån planeten och till och med lyckats klättra till en topposition inom ett kriminellt gäng.

Inte nog med att Qi’ra räddar sig själv, hon är också den som i slutänden vinner slutstriden mot filmens huvudskurk.

Att Disney har haft en ”social justice”-agenda när de skapat den nya filmen är inte bara uppenbart, det är pinsamt uppenbart. Det mest tröttsamma exemplet är en robot som kämpar för robotars ”jämlikhet”.

Den första ”kvinnliga” roboten i Star Wars någonsin har också en defekt programmering som gör att hon kämpar för jämställdhet mellan robotar och människor.

När en person frågar roboten om den vill ha något häver den ur sig ”lika rättigheter”, vilket är absurt och hade kunnat vara småroligt. Men repliken tappar helt sin humor när man i sitt inre kan se hur någon blåhårig feministisk antirasist suttit och fnittrat när hon hittade på den repliken. Noterbart är också att jag såg filmen på bio och ingen annan skrattade heller åt skämtet. Skämtet gick förmodligen över folks huvuden eller tilltalade helt enkelt inte vanligt folk till skillnad från den mer enkla humor som R2-D2 och C-3P0 brukar bjuda på.

Det antyds till och med att roboten, som inte har ett mänskligt utseende, kan tänka sig att ha sex med människor. Som tur är dödas den här roboten innan saker spårar ur fullständigt, vilket är vanligt med skräpkaraktärer som stoppats in bara för att göra några politiskt korrekta ”statements” och bidra till ”mångfalden”. Eftersom de progressiva har all makt i dagens samhälle får de vända sig till filmer för att skapa påhittade martyrer åt ”den goda saken”. Genom att döda politiserade karaktärer slipper man också störa tittarna mer än vad som är nödvändigt för att få fram det politiskt korrekta budskapet.

Numera ”pansexuell”.

En annan karaktär som kommer tillbaka från originaltrilogin är Lando Calrissian. Han har nu gått från att vara en kvinnotjusande mulatt till en mer renrasig rymdafrikan med klart ambivalent sexualitet (han är flörtig mot både manliga och kvinnliga karaktärer och ger ett allmänt obehagligt intryck).

Vad gäller action och grafik är filmen helt okej även om den inte innehåller några storslagna strider eller några jedikaraktärer. Men annars är det svårt att hitta positiva saker med den nya filmen. Om man ska vara snäll kan man väl säga att Chewbacca åtminstone inte var någon besvikelse, han såg ut som han brukar göra och valde vid ett tillfälle i filmen att prioritera att rädda andra wookieers liv framför att tjäna pengar.

Ett stort problem med den här filmen, liksom de tidigare Star Wars-filmerna som producerats av Disney, är att den saknar djup. Det spelar ingen roll hur grafiskt välgjorda olika rymdskepp och utomjordingar är när de bara verkar ha placerats ut som obetydliga kulisser utan någon djupare baktanke än att de ska ”se bra ut”.

Vem fan är du?

Annat var det med George Lucas originalfilmer där man fick bekanta sig mer med utomjordingarna. Jag har ingen aning om vad de olika rymdvarelserna i den nya filmen heter eller vad som utmärker dem mer än deras utseende som oftast är grått, diffust och frånstötande. De nya varelserna fastnar inte på samma sätt som wookieer, hutter och sandfolk från de gamla filmerna. Till och med ewoker och gunganer har karaktär och betydelse jämfört med den diffusa gegga av fula utomjordingar som presenterats i de nya filmerna.

Summa summarum saknar den nya filmen en stor episk handling och den skapar inte direkt något större djup hos karaktären Han Solo genom att berätta om hans bakgrund, vilket borde ha varit filmens huvudsyfte. Den innehåller några schyssta actionscener, utspelar sig i rymden och kretsar kring ljusskygga brottslingar. Om man plockar ut filmen ur Star Wars-kontexten återstår inte mer än en ytterst medioker actionfilm som utspelar sig i rymden.

Gå inte och se den här filmen på bio, behåll pengarna och köp Bitcoins åt Motståndsrörelsen istället.

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
JackieErnfridMartin SaxlindJonasMalte S**g H**L Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sanningen
Medlem

Enda bra med filmen – Darth Maul.

Herr Shekel
Medlem

Duon Med Han Solo och Jewbacca är ännu en gång tillbaka med sin ebay-neger
Lando Color-rissian.

Jonas
Medlem

Har alltid hållt på Rymdimperiet, enda sättet att få lite ordning i galaxen. + Snygga uniformer :)

Martin Saxlind
Admin

Svenska Dagbladet hyllar filmen och framför lite kritik om att Han Solo inte ägnar sig åt artöverskridande sex: ”’Solo: A Star wars story’ är framför allt en kärlekshistoria mellan Han och den 190-åriga wookien, som här träffas för första gången och efter ett alldeles för kort förspel delar dusch med varandra som vore det den mest naturliga sak i världen. Howard hade gärna fått spinna vidare på det spåret i stället för att envisas med att låta Audrey Hepburn-svala Qi’ra (spelad av Emilia Clarke) vara föremål för Solos attraktion.” https://www.svd.se/nya-star-wars-kommer-med-en-frisk-feministisk-flakt Det här var också intressant: ”Walt Disney har – trots… Läs mer »

Ernfrid
Medlem

Varför inte lite artöverskridande sex? Löfvén med en svensk kvinna? Efter detta avskräckande exempel kan vi sätta stopp för aborterna.

Ernfrid
Medlem

Eller en ren skräckfilm: A. Lööf ska sätta något slags ”barn” till världen.

Jackie
Medlem

Vägrar titta på den. Jewywood skall mjölka ur det sista av namnet Star Wars och förmedla mer eller mindre dolda budskap. Ångrar att jag tittade på The last jedi som är präglad av feminism. Kräks.

Jonas
Medlem

Håller med, egentligen bara de tre gamla filmerna som är nått att ha. Och då är ändå hälften snott av Kurosawa.