Zarah Leander – Tredje rikets svenska näktergal

Dagens datum 15 mars: Denna dag 1907 föddes Sara Stina Hedberg, mest känd under namnet Zarah Leander, i Karlstad. Hon skulle bli känd som en av Europas mest kända sångerskor och filmstjärnor.

zarahleander

Zarah Leander kom redan som liten i kontakt med musiken. Hon lärde sig piano och fiol när hon var litet barn och provade på att sjunga på scen vid sex års ålder. Hon levde dock länge ett ordinärt liv framtill hon var 17 år och flyttade till i Riga. I Riga, där hon bodde i två år, studerade hon sång och började sjunga för publik. Vid denna tid lärde hon känna sin sångröst, som var mörkare än andra – kontraalt – samt lärde sig tyska.

Det dröjde dock många år innan Zarah Leander på allvar kunde inleda sin karriär. Hon var under en tid gift och skaffade två barn. 1926 försökte hon komma in på Dramatens elevskola men fick nobben med motivering att hon – den framtida filmstjärnan – var ”en stilig flicka, men totalt obegåvad”. Tre år senare, 1929, gick det bättre när Zarah Leander fick provsjunga för ”revykungen” Ernst Rolf. Framträdandet uppskattades och Zarah Leanders karriär kunde inledas. Den började som revyartist.

1931 spelade hon in sin första film, ”Dantes mysterier”, den första av fyra svenska filmer. Men hon var fortfarande mest känd i Sverige.

I mitten av 1930-talet fick Leander emellertid erbjudanden från Hollywood, men hon ratade den amerikanska filmindustrin och valde istället tyska UFA, som då fortfarande var en allvarlig konkurrent till Hollywood. 1936 begav sig Zarah Leander för att göra film i det nationalsocialistiska Tyskland. Hennes första jobb var en operett samma år.

1937 gjorde hon sin första film i Tyskland. Det skulle bli tio filmer, flera politiska sådana av nationalsocialistisk karaktär. Den film hon var mest nöjd med var ”Heimat” från 1938. Filmen regisserades av den nationalsocialistiske filmpionjären och regissören Carl Froelich, och var ett socialt drama i folkgemenskapens tecken. Hennes filmer blev kassasuccéer, liksom hennes många inspelade grammofonskivor.

Zarah Leander återvände till Sverige efter att de allierade sönderbombat hennes hem 1943. I Sverige blev hon kraftigt motarbetad av massmedia på grund av hennes vistelse i Tyskland. Några av de som främst motarbetade henne var den projudiske tidningsmannen Carl-Adam Nycop (Bonnier-vän och en av grundarna till Expressen) och den rabiate antinazisten Torgny Segerstedt. Det dröjde fram till 1949 som världsstjärnan Zarah Leander återigen kunde uppträda i Sverige. Det var den svenska publiken som gav henne erkännande.

Joseph Goebbels (t.v.) och Zarah Leander.

Joseph Goebbels (t.v.) och Zarah Leander.

Säkerhetspolisen (SÄPO) hade öppnat en personalakt för Zarah Leander 1941 och betecknat henne som ”nazistvänlig”.

Säkerhetspolisen avlyssnade hennes telefon och kunde lyssna på samtal mellan henne och Joseph Goebbels. Samtalen ska enligt polisrapporterna emellertid varit av ganska harmlös karaktär: ”Goebbels berömmer fru Leanders senaste film, som han just har sett. Fru Leander förebrår Goebbels att han inte ringt fast han varit i Berlin så länge.”

Zarah Leander var oerhört populär i Tyskland. Hon spelade en betydelsefull roll att hålla uppe moralen hos den tyska civilbefolkningen och hos frontsoldaterna. 1942, under brinnande krig, sjöng hon sånger om en hoppfull framtid i filmen Die große Liebe: ”Davon geht die Welt nicht unter” (‘Det är inte jordens undergång’) och ”Ich weiß, es wird einmal ein Wunder gescheh’n” (‘Jag vet att en dag kommer ett mirakel att ske’).

Zarah Leander avled den 23 juni 1981.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-03-15.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

56 Kommentarer till "Zarah Leander – Tredje rikets svenska näktergal"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Danne
Gäst
Nybörjare
Danne

Alltid lika intressant att få reda på helt för mig okänd fakta

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Fast det är liiite svårt att förlåta Joseph Goebbels för hans uttalande ”Hon svek oss..” när hon reste hem till Sverige igen 1943.

Gorm
Gäst
Nybörjare
Gorm

Han hade nog rätt. Men det är skillnad på svek och svek och den lätta varianten är inte jämförbar med förräderi. Zarah Leander kan inte sägas ha haft samma pliktskyldighet som tyskar, eftersom hon var svensk, och hon var troligen inte var lika ideologiskt medveten som många andra. Jag tror hon inte ens var med i partiet, även om jag låter det vara osagt..Hon gjorde i alla fall bra saker under de 7 år hon var där.

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Har du någon källa till det uttalandet (Goebbels dagböcker? Samtalet det fälldes under? Leanders biografi?) Inte för att jag ifrågasätter det, men som alltid när det gäller Tredje Rikets ledare så känns det bra om det finns betryggande underlag för påståenden.
Våren 1943, efter Stalingrad, måste ha varit en enormt stressfylld tid för Goebbels, eftersom han då tvingades ställa in det tyska folket på en lång, försvarskamp med förfärliga offer och oviss utgång. Triumfernas tid var förbi, det visste han säkert.

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

..Och det kan sätta hans ord i sitt förståeliga sammanhang (om det nu var så de föll).

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

För ett tiotal år sedan sändes i tv (tror det var tv3 eller tv4) en serie som, om jag inte missminner mig, hette ”Hitlers kvinnor”. Zarah Leander var en av dem.

(de övriga i serien var Eva Braun, Magda Goebbels, Leni Riefenstahl och Marlene Dietrich)

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Var Marlene Dietrich verkligen en av Hitlers kvinnor? Jag har för mig att den bisexuella Dietrich tog första båten till Amerika efter att Hitler blev rikskansler i Tyskland.

Peter P
Gäst
Nybörjare
Peter P

Hon tål lite bly i nacken, den där Leander.

Nationell Socialist
Gäst
Nybörjare
Nationell Socialist

Då vet jag vad som kommer hända dig då , för like bly mellan nackkotorna kan du väl ändå tåla din lilla skit !

:)
Gäst
Nybörjare
:)

Kan jag som svart man som lever i Sverige gå med i motståndsrörelsen?

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

Afrikansk ”humor”, jag skrattar inte.
Tror han sig kanske dessutom vara svensk?

VanHelsing
Gäst
Nybörjare
VanHelsing

Svensk ?

?
Gäst
Nybörjare
?

Sluta leka med snorren nu!

VanHelsing
Gäst
Nybörjare
VanHelsing

Vad är svensk för något ?

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

Håll du dig till ditt jökande med billiga och villiga trubbnäsor, om du nu är i Thailand så stanna gärna där för gott.

Vad svensk är för något?
Ja inte fan ska du få vara en definition för svenskheten i alla fall.

trobiaz
Gäst
Nybörjare
trobiaz

Som ”svensk” kanske du borde veta att ”jökande” stavas ”gökande”. Pinsamt!

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias
Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

Vart tog du vägen du lilla språkpolis?

Trobiaz
Gäst
Nybörjare
Trobiaz

Tung länk du kom med; folkmun.se.
Men antar att SAOL eller dylikt (där ”jöka” självklart inte finns med) inte ingår i din förmodat glesa bokhylla.

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

En alternativ stavning var det ja.

Jodå, har akademiens ordlista i min ”förmodat glesa bokhylla”.

Värst vad ni är rädda om svenska språket helt plötsligt?

Har man hört talas om slang någon gång egentligen?

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Svear, Götar och Vender…

Nationalsocialist
Gäst
Nybörjare
Nationalsocialist

Ja som stödmedlem är du välkommen!

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

Varför skulle man överhuvudtaget vilja ha sådana av hans sort som stödmedlemmar ens?!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Teoretiskt – jag tvivlar på att han är seriös – så borde det inte vara något problem för svarta att ansluta sig till den ickejudiska idévärlden. Sen om motståndsrörelsen verkligen tillhör den är ju en annan fråga.

etnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
etnisk nationalist

Hans sort? Det är så SMR är uppbyggt. Alla är välkomna som stödmedlemmar, oavsett etnisk härkomst. Man kan däremot inte bli fullvärdig medlem.

En neger, arab eller kines kan mycket väl sympatisera med den nationalsocialistiska ideologin och vilja stödja kampen för fria nationalstater. Det är egentligen ganska naturligt att vilja det.

Det finns faktiskt icke-svenskar som blir övertygade nationalister och som konsekvens av det flyttar hem till sina ursprungsländer. Varför skulle inte de kunna få vara stödmedlemmar?

Victor
Gäst
Nybörjare
Victor

Det finns personer även av andra raser som delar våran grundsyn inom det så kallade motståndet. Allting är inte svart eller vit. Även om det ofta kan kännas så särskilt när man man blir mer och mer frustrerad på den nuvarande situationen i Sverige. Eller hur demografin utvecklar sig just nu i hela den vita världen som stort

SS Nordland
Gäst
Nybörjare
SS Nordland

Upplysningsvis: Även under andra världskriget så stred svarta män för Hitler och national socialismen.

VanHelsing
Gäst
Nybörjare
VanHelsing

[Kommentar borttagen]

Herbert
Gäst
Nybörjare

Nej.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Tror knappast du är svart, så det det var enkelt att besvara.

Luftwaffe
Gäst
Nybörjare
Luftwaffe

Davon geht die Welt nicht unter. Men så gjorde den det tyvärr :( Varje dag blir jag förbannad, vrf förlorade vi kriget? :(

Gorm
Gäst
Nybörjare
Gorm

Vi förlorade slaget. kriget är inte över än.

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin
L.B Lundholm
Gäst
Nybörjare
L.B Lundholm

Finns det något dokumenterat om något uttalande hon gjort om sin politiska ståndpunkt under hennes vistelse i Tyskland och efter dess fall? Vore intressant att veta!

Edvin Mattson
Gäst
Nybörjare

Det finns mycket nedskrivet om hennes karriär i Berlin/Babelsberg.Hon umgicks i de högre kretsarna,och det var allmänt känt att hon t.o.m. drack (Vodka)några Generaler under bordet…
Vid en av dessa inbjudningar till Hitlers aftonmiddag,satt hon jämte Führern och under samtalets gång,kom även även frågan om Hitlers frisyr på tal…Zara förklarade för honom,att hon o c k s å hade problem med sitt hår !
Många vänta med spänning,på Adolfs reaktion men han skrattade enbart,åt hennes fråga…

Edvin Mattson
Gäst
Nybörjare

Svårt för en svensk,att inse hur s t o r stjärna, och hur omtyckt Zara var/är i Tyskland.
Orsaken till att hon flyttade hem till Sverige, var enl.henne själv,att våren 1943 började de allierade terroristerna,varje natt bomba Berlin.Hon hade en stor flott villa i Dalhem (som finns än idag)men bombmattorna bredde alltmer ut sig över civilbefolkningen.Att varje natt tvingas sitta i ett skyddsrum eller källare,ansåg hon sig inte stå ut med !

L.B Lundholm
Gäst
Nybörjare
L.B Lundholm

Intressant men fann inget svar på min fråga:)

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Om ingen här kan svara: Sök på nätet och på bibliotek. Eller vill du att någon annan skall göra det åt dig? Men låt oss gärna ta del av resultatet av din möda :)

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson
Skriver som svar till Lundholm I början av hennes vistelse i Sverige intervjuvades hon i radion och då var hennes svar neutrala och t. o. m. positiva under 50 talet. Senare hände något. Hon gifte sig med Huelfers (vet inte om stavningen är rätt) en ful karl som hade ett dåligt inflytande. Hennes vokabulär blev hånfull och hennes son skrev nedsättande om III Riket. Inte desto mindre var hon Stjärna i Tyskland och beundrad och gladde många tyska soldater. 1943 då även mina svenska morföräldrar lämnade Tyskland och återvände till Karlshamn på Goebbels order. Kan även förklara hans yttrande. Det… Läs mer »
MEHT
Gäst
Nybörjare
MEHT

Härligt att det fanns kända svenskar som vågade stödja Adolf i hans kamp för ett bättre Europa.

etnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
etnisk nationalist

Ni glömde La Habanera där hennes motspelare var Ferdinand Marian, samme skådespelare som spelade Joseph Süß Oppenheimer i Jud Süß.

Arier
Gäst
Nybörjare
Arier

”Filmstjärnor” i dag ser inte ut som filmstjärnor gjorde på gamla goda tiden.
De ”internationella elementen” som kontrollerar filmbranschen såväl som övriga medier har konsekvent FÖRINTAT all form av skönhet som europeiska folk besitter.
De räcker att bara gå tillbaka så kort som till Hollywood filmer från tidigt 90-tal så ser man skillnaden.

Hatar EU
Gäst
Nybörjare
Hatar EU

Instämmer!!

Hatar EU
Gäst
Nybörjare
Hatar EU

Ruttna tider vi lever i!! ingenting är sig likt längre.

234r
Gäst
Nybörjare
234r

Intressant de där att tredje riket hade sin egna film industri med sina egna stjärnor. I Europa av européer för européer. Hollywood är någonting sjukt som har växt fram under efterkrigstiden. Usa:s film-monopol måste brytas och ersättas av en europeisk närliggande film industri som stödjer den europeiska kulturen och moralen.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Något som vi kan hoppas på först efter att EU kollapsat och våra europeiska länder åter blivit fria.

legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

En vacker kvinna med en fantastisk sångrøst.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Här är den bästa cover som någonsin gjorts på Zarah`s ”Ich weiss es wird einmal ein Wunder geshehn” – avnjutes bäst i dotterns epa-traktor med 2 700 Watts ljudanläggning. Nina Hagen betraktas nog som ”entartete” på denna sida, men jag älskar hennes musik. Att hon blev utslängd från DDR och inte fick fortsätta att ”bygga det nya socialistiska framtidslandet Tyskland” förringar henne inte nämnvärt :) i mina ögon.

https://www.youtube.com/watch?v=cCgU-DJZDKw

skogstokig
Gäst
Nybörjare
skogstokig

Förstår att du har psykiska problem som lyssnar på Nina Hagen.. Även om hon råkar göra en cover så ger det inte den där smörjan något som helst existensberättigande.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym
Alla har vi olika musiksmak. Jag respekterar din smak och du bör respektera andra människors smak, jag vill inte tvinga någon att gilla min musik. Ska man vara så trångsynt så kanske man som NS skulle förkasta även Zarah Leander och de två sångerna i artikeln. Bägge sångerna skrevs nämligen av en homosexuell man vid namn Bruno Balz som som vid tiden för sångernas tillkomst satt i tyskt koncentrationslöger för homosexualitet (andra voltan). När filmen ” Die große Liebe” skulle spelas in frigavs Balz på order av Joseph Goebbels för att Balz skulle lämna ett bidrag till krigsansträngingarna. Inom 24… Läs mer »
gsb
Gäst
Nybörjare
gsb

Jag är född på 30-talet och jag har upplevt Zarah Leanders karriär. Efter kriget var hon jättestor i Tyskland och Österrike och blev på 60-70 talet en gay-ikon av rang. Birgit Nilsson och Zarah Leander var två stora svenskor. Nu har vi Malena Ernman….

vörtis
Gäst
Nybörjare
vörtis

Råkade just förra natten läsa en lustig sak om Hitler i Traudl Junges bok:

”Med sin vänligaste och mjukaste röst bad Hitler henne: ‘Blondi, sjung!’ och stämde själv upp i ett långdraget ylande. Hon stämde in i höga toner och ju mer Hitler berömde henne desto intensivare blev hennes sång. Ibland kom hon upp i ett för högt tonläge, men då sade Hitler: ‘Blondi sjung djupare, som Zarah Leander!’ Då ylade hon långdraget och djupt som en varg, något som säkert fanns bland hennes förfäder.”

Fanken
Gäst
Nybörjare
Fanken
När dom söp ihop, vilket dom gjorde, har Sara Leander berättat, var hon smart och hade stjälpt i sig ättika innan de skulle träffas och brukade tävla om vem som kunde häva i sig mest starksprit. De andra, Göring m fl, ramlade mer eller mindre av stolen medan hon till deras stora förvåning, eller förtjusning förhöll sig spik nykter. En kraftkvinna i deras smak… tja hon lindade dom nog dem om sitt finger, var ju litet manhaftig därtill. De här svenska kontakterna, Sven Hedin m fl, bidrog säkert till att Hitler inte anföll Sverige (och räddade därmed en hel del… Läs mer »
Jonsson
Gäst
Nybörjare
Jonsson

Kvinna med kaliber.

Långt ballare än vad jag är.

Jonsson
Gäst
Nybörjare
Jonsson

insticksmodulen slutade att fungera när frågan ville ställas till ”Fanken”

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson
Skriver Träffade Zarah Leander då och då i Svenska kyrkan i Berlin. Tyvärr blev hon negativt påverkat av sin siste make. Under 90 talet besökte min make och jag ofta Berlin och bodde i närheten av Marlene Dietrich Platz hos min far. Jag kunde som vanligt inte hålla käften utan sa högt till min far i bussen: ”Varför inte Zarah Leander Platz som sjöng FÖR de tyska soldaterna och inte som Marlene Dietrich för de amerikanska mot våra tyskar!! Hon ligger på samma kyrkogård i närheten som min far och farfar. Kyrkogården besöks ofta av turister från USA som vill… Läs mer »
wpDiscuz