Zambia kritiserar USA för att lägga sig i landets anti-bögpolitik

KULTURIMPERIALISM. USA försöker påverka Zambias naturenliga sociala politik. Det ekonomiska biståndet kan komma att utnyttjas som påtryckningsmedel för en liberalare politik i Zambia.

Edgar Lungu är Zambias president, inte Daniel Lewis Foote.

USA har riktat skarp kritik mot det afrikanska landet Zambia på grund av dess konservativa regering som vägrar legalisera homosexualitet.

Den nuvarande diplomatiska kontroversen länderna emellan har blossat upp på grund av att två unga män i Zambia har fått femtonåriga fängelsestraff för att ha begått brott mot naturens ordning genom att ägna sig åt naturvidrig homosexualitet, som lagen i Zambia säger. Brott mot naturens ordning är i Zambia den juridiska facktermen för bögsex.

USA:s ambassadör i Zambia, Daniel Lewis Foote, som tidigare har stått på god fot med landets president har kritiserat domen mot de unga männen i för en diplomat ovanligt hårda ordalag. Zambia skadar sitt eget rykte och domen mot de unga männen visar att mänskliga rättigheter inte är garanterade i landet, har Foote skrivit.

— Säger ni [amerikaner och britter] att vi [i Zambia] är ett primitivt folk för att vi rynkar på näsan åt homosexualitet, frågar Zambias president Edgar Lungu reportern från Sky News.

— Inte ens djur gör sånt, varför ska vi tvingas till det för att framstå som ”duktiga” eller ”civiliserade” eller ”sofistikerade” och så vidare, fortsätter Lungu.

Sky News gör bedömningen att det blir svårt för USA och Zambia att återknyta sina goda relationer på grund av den i USA motsatta synen på homosexuella.

”De är sjuka”
— De [homosexuella] behöver naturligtvis hjälp för de är sjuka, det är så jag ser på det. Naturligtvis skulle dessa båda unga män kunna bli föremål för benådande men inte på det sätt som ambassadören kräver. Det är inte så det går till, att ett främmande land kommer och bestämmer vilka lagar vi ska ha, säger Lungu.

Presidenten låter sig inte hotas med eventuella ekonomiska konsekvenser av Zambias naturliga lagar, trots att Zambia tar emot bistånd från USA.

— För att vara ärlig vet jag inte hur långt denna sak kommer att drivas, men inga penningbelopp kan ändra min uppfattning om homosexualitet. Om de drar in biståndet får de väl lämna oss i fred och i fattigdom, så får vi kämpa och ägna oss åt tiggeri och se hur vi klarar oss, avslutar president Edgar Lungu.

Källa:
Zambia’s president says ’no to homosexuality’
U.S. Rebukes Zambia for Jailing Two Men for Homosexuality

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
David
Nybörjare
David
7 månader sedan

Bevisar att konceptet IQ, som många hakar upp sig på är helt irrelevant. Många med hög sk. iq är onda och helt degenererade. Medan dessa stammar i Afrika uppenbarligen är mycket intelligentare och sundare.

Malin
Nybörjare
Malin
7 månader sedan

Varför kan vissa obehindrat, utan kritik av världssamfundet och utan notiser i media förfölja, mörda och utrota HBT personer, vita, judar, kristna, olika etniciteter och folkgrupper? Svar: Bara för att förövarna är svarta och/eller islamister.

Klaus
Nybörjare
Klaus
7 månader sedan

Trump sade att USA kan inte längre spela världspolis.
USA får inte göra det, och vad de gjorde var endast för att andra länder blir avhängiga av USA. Det finns nog shit i USA.

Peter
Nybörjare
Peter
7 månader sedan

Mycket hedrande av Zambias president. Jag mötte en så kallad civil rights defender representant och frågade denna, vad det är för så kallad ”rättighet” att kleta sig med bajs och ådraga sig och andra (livs)farliga sjukdomar och belasta samhället därmed… Det är äckligt och frånstötande så det förslår och borde, anser jag, som gravt brott mot livet bestraffas med döden, ty blodskuld låder därvid. Blod måste med blod gäldas! – Det behöver man inte vara religiös för att inse… det är rättvisa och sunt förnuft. -Liv för liv som välkände Anders Gustav Dahlman sade.

Malin
Nybörjare
Malin
7 månader sedan
Reply to  Peter

vad snackar du för goja? Det handlar om mänskliga rättigheter att älska en annan person oavsett kön. HBT personer sprider inte mer STD än andra.

Peter
Nybörjare
Peter
7 månader sedan
Reply to  Malin

Du vet mycket väl vad såväl Gud som förnuftet förestavar om detta. Gud är Kärleken! – Här gäller enom till straff och bättring och androm till varnagel så att farsotens styggelse inte sprids. Vi ser alla vad som händer, när haspen inte är på!

Att älska sin nästa är en sak, men det gör man inte genom att begå styggelser och skända inte bara sig själv, utan också den andre!!!