Yttrandefriheten hotad när Anders Lindbergs penis-länk censureras av Facebook – kräver att regeringen agerar

INRIKES. Att andra tystas är inget problem, men när Aftonbladets Anders Lindberg bryter mot Facebooks nakenregler är yttrandefriheten hotad.

Aftonbladets Anders Lindberg har fått en varning efter att han länkat till en ledarartikel av Jonna Sima, där bilder av könsorgan används. Titeln är ”Krympta snoppar och noll spermier” och berör kemikaliers påverkan på människors hälsa.

Anledningen till att Lindberg får en varning är att Facebook har hårda regler mot naket innehåll. Detta gäller oavsett vem man är eller vad man tycker. Men detta är, till skillnad från när åsikter ”högerut” tystas av politiska skäl, ett hot mot yttrandefriheten. Till och med sossebossen Morgan Johansson taggas i inlägget av Lindberg, som alltså tycker regeringen ska rycka ut till yttrandefrihetens försvar.

Jag har fått varning av Facebook för att jag delat @jonnasima artikel i Aftonbladet om hur kemikalier påverkar mäns reproduktionsförmåga. Fått tre påminnelser nu. Ska Facebook ha så här stor makt över yttrandefriheten? Känns som det börjar spåra. Ping @johanssonmorgan

Ja, så skriver Lindberg alltså i ett Twitterinlägg.

EU måste agera mot hotet mot yttrandefriheten:

EU är ingen liten marknad för tech-jättarna. Vi måste använda den makten medan vi har någon yttrandefrihet kvar.

Just Anders Lindberg och hans meningsfränder måste ha yttrandefrihet och få valuta för skattepengarna:

Jag tycker i grunden att Facebook som privat företag får bestämma själva. Men staten vräker in skattepengar och lockelser för att företaget ska etableras i Sverige. Mina skattepengar ska inte gå till att begränsa yttrandefriheten.

Ingen verkar ta Anders Lindberg seriöst, förutom Anders Lindberg själv givetvis. Så här skriver användaren PeSve, appropå regeringens suspekta möte med Facebook och Google där man pressade dessa att ”självsanera” och ”ta ansvar” för innehållet på deras plattformar. Annars var inte tvingande lagstiftning en främmande tanke, enligt regeringen.

Det är väl det Regeringen har förhandlat med Facebook om? Yttrandefriheten mot elrabatt.

”Skaffa ett eget Facebook”, skriver debattören Mira Aksoy.

Värt att nämna i sammanhanget är att Aftonbladet efter avplattformeringen av SwebbTV på sin kultursida försvarade det Lindberg nu själv påstår sig ha drabbats av. Texten är för övrigt skriven av Patrik Oksanen, som är författare till en rapport som pekar ut satirkontot ”Long Phung” som drivet av kinesiska agenter. Det slog dock tillbaka mot Oksanen, som snabbt pekades ut som en japansk sumobrottar-agent av ”Long Phung”:

Satirkontot Long Phung slog tillbaka mot ”Sumo-Oksanen”. Foto: Twitter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments