Youtube visade antikonspirationspropaganda om 9/11 vid Notre Dame-klipp

INTERNET. Youtube har en algoritm som ska visa upp den ”officiella versionen” av exempelvis 9/11 om någon tittar på klipp som ifrågasätter den. Tack vare en missbedömning har den nu visats upp för personer som sett på klipp från Notre Dame-branden, vilket endast eldat på nya konspirationsteorier.

Även CBS News drabbades under sin livesändning från Paris av Youtubes 9/11-filter. Klicka för större bild.

Av ett misstag gick Youtubes ”konspirationsfilter” igång på livesändningar från nattens brand i Notre Dame-katedralen. För dem som exempelvis såg på France 24-sändning på Youtube dök en faktaruta upp om den ”officiella versionen” av händelserna i New York den elfte september 2001.

— Vi är djupt rörda av den pågående branden i Notre Dame-katedralen. Dessa paneler triggas algoritmiskt och vårt system tar ibland fel beslut. Vi håller på att stänga alla dessa paneler för livesändningar rörande branden, kommenterade en talesperson för Youtube i natt.

Nu menar många att Youtube eldat på nya konspirationsteorier, såsom att det skulle finnas ett samband mellan 9/11 och Notre Dame-branden. Andra menar att missen är förståelig, då både 9/11 och Notre Dame-branden är historier som innefattar stora byggnader i lågor.

Enligt Youtube visas tiotals miljoner antikonspirationsfaktarutor för användare varje vecka. Youtube använder där information från Encyclopedia Britannica och Wikipedia för att motverka det man kallar för falsk information om exempelvis 9/11 på tjänsten.

Källa:
YouTube’s ‘conspiracy filter’ tags Notre Dame fire videos with 9/11 info

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments