Wilfred von Oven – obeveklig nationalsocialist in i döden

Dagens datum 4 maj: Denna dag föddes Dr. Joseph Goebbels pressadjutant Wilfred von Oven som efter kriget fortsatte kämpa för nationalsocialismen.

Wilfred von Oven

Wilfred von Oven föddes den 4 maj 1912 till tyska föräldrar i Bolivia. Hans far var en affärsman och hans mor en lärare. Då Wilfreds far stupade i första världskriget under slaget vid Ypres flyttade familjen tillbaka Tyskland. Där levde von Oven-familjen en fattig tillvaro efter att tillgångarna i Bolivia beslagtagits.

1928 flyttade Wilfred von Oven till Berlin där han det året såg Adolf Hitler tala för första gången. 1930 blev han medlem i NSDAP och anslöt sig till SA. Han lämnade dock partiet 1932 efter att ha blivit desillusionerad på grund av SA:s interna konflikter under Stennes-revolten. Istället började han intressera sig mer för journalistik och kom under några år att arbeta som redaktör på ett förlag.

När nationalsocialisterna kommit till makten studerade von Oven vid Reichspresseschule år 1936 där han klarade examen. Samma år tjänade han som krigskorrespondent med Kondorlegionen under spanska inbördeskriget. Under andra världskriget fortsatte han som krigskorrespondent i Polen, Frankrike, Balkan och Sovjetunionen. Han uppnådde graden löjtnant i en pansardivision och tilldelades järnkorset av första graden samt Pansarmärket efter strider vid Dnepr 1941.

Den 9 juni 1943 utsågs von Oven till personlig pressadjutant för Dr. Joseph Goebbels. von Oven kom att arbeta med Goebbels ända till krigsslutet och de kom mycket bra överens. von Oven, som lär ha haft en daglig arbetsrutin mellan timmarna 06-22, fanns hela tiden i Goebbels närhet och var också mycket omtyckt bland andra medlemmar av Goebbels-familjen. Den 20 1945 april talade von Oven i radion om den rådande situationen för sista gången. von Oven och Goebbels såg varandra för sista gången den 22 april 1945.

Efter kriget levde von Oven några år under falskt namn i Tyskland innan han 1951 flyttade till Buenos Aires, Argentina. von Oven dömdes emellertid aldrig för några brott, något som han själv tror berodde på att han gick ur partiet 1932.

I Argentina började von Oven ett nytt liv men fortfarande som journalist samtidigt som han arbetade som tolk, översättare m.m. Under fingerat namn var Wilfred von Oven skribent åt flera stora tyska tidningar på 1950-talet. Han var bland annat Der Spiegels utrikeskorrespondent och täckte för tidningen hela Sydamerika.

von Oven fortsatte sitt engagemang för nationalsocialismen från Argentina och var enligt den argentinska regeringen ”en av nyckelfigurerna” inom den efterkrigstida nationella rörelsen i såväl Argentina som Europa. Hans skrev artiklar för tidskrifterna Der Weg, Nation & Europa med flera tyskspråkiga tidningar.

sa.von-ovenFramförallt skrev von Oven böcker om sina upplevelser från det nationalsocialistiska Tyskland där han försvarade såväl politiken som de ledande personerna. von Oven skrev ett tiotal böcker under sin tid i Argentina, däribland ”Mit ruhig festem Schritt. Aus der Geschichte der SA” och ”Ein ’Nazi’ in Argentinien”. Majoriteten av dessa är tyskspråkiga, men den bok som handlar om SA finns översatt till engelska under titeln ”Hitler’s Storm Troopers: A history of the SA”.

Hans första bok var Mit Goebbels bis zum Ende (Med Goebbels till slutet) som släpptes på ett argentinskt förlag år 1951. von Oven berättade senare i intervjuer hur stor respekt han hade för Goebbels och beskrev honom som genial och mycket intelligent. Han refererade till honom som ”doktorn” och ”ministern”.

von Oven vägrade även att ta avstånd från Adolf Hitler. I en intervju med Reuters 1998 berättade von Ovens om det första mötet med Hitler, tillsammans med Goebbels, i Varglyan 1943:

Han tog min hand och Goebbels berättade vem jag var. Hitler…tittade på mig och inget mer. Men det var imponerande. Jag kan inte förklara. Idag sägs det så många dåliga saker om Hitler, men jag upplevde aldrig något sådant. Jag beundrar honom. Det är den ståndpunkt jag intar och kommer att inta tills den dag jag dör.

2002 var von Ovens lika fast i sin ståndpunkt då han i en intervju med den brittiska tidningen The Mail on Sunday svarade: ”Ah, Führern, ja…vilken stor man.”

Då von Oven aldrig fråntogs sitt tyska medborgarskap företog han ofta resor till Tyskland och andra delar av Europa där han knöt kontakter. Däremot aktade han sig alltid för vad han sa. I sitt hem i Buenos Aires förklarade han i intervjun med Reuters att trots att hans jobb som pressadjutant innebar att följa Goebbels ”överallt, dag och natt” hörde han aldrig honom tala om någon ”förintelse” en enda gång. I samma intervju förklarade han det absurda i att han inte kan uttala sig i ämnet med risk för att hamna flera år i fängelse:

Inte heller kommer jag att tala om detta nu, därför att jag är en tysk medborgare och att tysk lag förbjuder och bestraffar förnekelse eller misstro av förintelsen med ett minimistraff på 3,5 års fängelse.

Wilfred von Oven på ålderns höst i Argentina. På bordet ett porträtt av hand förre chef Dr. Joseph Goebbels.

Wilfred von Oven på ålderns höst i Argentina. På bordet ett porträtt av hand förre chef Dr. Joseph Goebbels.

Faktum var dock att von Oven åtalades i Argentina för att ha uttalat att det inte existerade några gaskamrar och att myten om sex miljoner döda judar är en propagandalögn. Han friades eftersom ”förintelseförnekelse” inte var ett brott i Argentina.

Wilfred von Oven ställde upp i flera intervjuer och dokumentärer där han bland annat berättade i detalj hur kuppförsöket i Berlin efter 20 juli-attentatet utspelade sig och där han passade på att beskriva Magda Goebbels som ”en exemplarisk tysk fru” och det nationalsocialistiska Tyskland som ”ett paradis”.

Wilfred von Oven avled den 13 juni 2008 i Buenos Aires. Då han aldrig gav upp, och uppmanade även andra nationella att fortsätta kämpa, smädades han av tidningar  som ”idolen för en ny generation hatare” och en person som var ”en förhärdad nazist”. Och han var sina ideal trogna, ända in i döden.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-05-04.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments