Wienerfilharmonikerna ändrade i årets nyårskonsert efter påstådda ”nazikopplingar”

KULTUR. Wienerfilharmonikernas nyårskonsert avslutas varje år sedan 1946 med Radetzkymarschen. Men i år har detta stycke förändrats eftersom den som skrev det traditionella arrangemanget kallats ”övertygad nazist” av judisk makt-företrädare.

Wienerfilharmonikernas nyårskonsert, ett evenemang som ursprungligen initierades av Joseph Goebbels och som ses av mer än 40 miljoner människor varje år.

Wienerfilharmonikerna spelar sin berömda tv-sända nyårskonsert den första januari varje år i en av Wiens vackraste byggnader – Musikverein. Fler än 40 miljoner männsikor världen över följer konserten via TV och radio.

Den som ursprungligen initierade evenemanget med den årliga nyårskonserten i Wien var Tysklands dåvarande propagandaminister doktor Joseph Goebbels.

Sedan 1946 har den kända Radetzkymarschen, skriven av Johan Strauss d.ä., fungerat som stämningsfull avslutning på nyårskonserten. Men i år har arrangörerna efter påtryckningar från judisk makt-företrädare tvingats att skriva om arrangemanget för marschen, eftersom det skrivits av en icke politisk korrekt person.

Det traditionella arrangemanget skrevs av tonsättaren Leopold Weninger. Men Weninger var övertygad nazist, säger Oliver Rathkolb, professor i historia vid universitetet i Wien, till radiokanalen Deutschlandfunk.

— Få andra tonsättare har komponerat så mycket nazipropaganda och hyllningar till Adolf Hitler som Weninger, säger Rathkolb.

Så till 2020, 75 år efter andra världskrigets slut, har Wienerfilharmonikerna arbetat om Radetzkymarschen, som ett led i orkesterns upparbetning av sin egen, enligt Rathkolb ”mörka”, historia.

Det är inte första gången det stormar kring Wienerfilharmonikernas historia. Judisk makt-aktivister och kulturmarxister har tidigare kritiserat att i uppsättningen av orkestern 1942 var hälften av de 123 musikerna och sångarna medlemmar i NSDAP, och två av dem medlemmar i SS.

Orkestern fick också kritik för att man 1966 överlämnade en speciell hedersring till den tidigare gaulietern i Wien Baldur von Schirach för hans insatser för kulturinstitutionen. 

En intressant artikel på World Jewish Congress hemsida visar att historikern Rathkolb har haft ett nära samarbete med WJC när det har gällt att smutskasta och avnationalisera Wienerfilharmonikerna under många år.

Källor:
Omgjord marsch när wienerfilharmoniker firar in 2020
Vienna Philharmonic publishes report about its Nazi past

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments