WhatsApp smittat med israeliskt spionprogram

TEKNIK. Via appen WhatsApps samtalsfunktion har flera användare smittats med ett spionprogram med ursprung i skurkstaten Israel. Företaget bakom spionprogrammet tillhandahåller hacker-tjänster åt flera länders säkerhetstjänster.

Via WhatsApps samtalsfunktion har ett israeliskt spionprogram kunnat installerats på användares telefoner.

I början av maj upptäckte företaget WhatsApp Inc. att ett stort antal användare av deras app WhatsApp Messenger hade smittats av ett spionprogram. Programmet hade installerats via appens samtalstjänst, och i många fall hade det skett trots att användaren inte ens svarat på samtalet.

När programmet väl installerats ska samtalet dessutom ha raderats från WhatsApps samtalslista.

WhatsApp har över 1,5 miljarder användare, men det är oklart exakt hur många som drabbats. Däremot har intrånget skett på flera olika mobilplattformar.

Bakom spionprogrammet ligger det israeliska företaget NSO, som levererar hemlig övervakningsteknik till flera tunga säkerhetstjänster världen över. Deras mest kända tjänst är Pegasus, som är ett spionprogram som tar över en mobiltelefons kamera och mikrofon.

Enligt både människorättsorganisationer och organisationer som övervakar digitala rättigheter används NSO:s tjänster regelbundet för att övervaka och förtrycka oppositionella och journalister världen över.

NSO förnekar att man ligger bakom installationen av programvaran via WhatsApp och låter hälsa att man utreder ärendet.

WhatsApp Inc. – som sedan 2014 ägs av det judiska företaget Facebook –  uppmanar nu sina kunder att uppdatera WhatsApp, vilket man menar kommer att radera det israeliska spionprogrammet.

Nordfront uppmanar alla som kan ha smittats av israeliska spionprogram via WhatsApp att formatera sina telefoner och se efter andra tjänster att kommunicera med.

Källa:
Spionprogram upptäckt i Whatsapp
Activists and journalists in Mexico complain of government spying

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ethny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Så, nu har alla länder rätt att bomba Israel till stenåldern? I.o.m detta Israel hittar på nya skäl att bomba palestinier ”I lördags bombade Israel ett slitet sexvåningshus i Gaza som de israeliska försvarsstyrkorna påstår var Hamas högkvarter för digital krigföring. Det är första gången en stat bombar med riktiga vapen som svar på en cyberattack. Israel har därmed lagt ännu en palestinsk aktivitet till sin lista över saker som används som förevändning för att göra militära anfall.” Eftersom de påstår att det är OK att bomba länder (främst Palestina då) så är det OK att bomba dem själva nu.… Läs mer »