WEBBTV:
Häng med ner i en gruva och ett bergrum

WEBBTV. Häng med ner och kika i en gruva som övergavs på 1800-talet och ett bergrum som också är övergivet.

Under gårdagen sändes två reportage i Studio Nordfront och nu publiceras reportagen fristående.

Häng med ner i Tyskgruvan:

I det första reportaget så visar Jesper Eriksson, NR Dalarnas nya rekryt, oss en övergiven gruva i Kopparberg.

Vissa av gruvans rum är enorma. I reportaget då Jesper lyser sig själv i ansiktet står han framför en enorm till hälften vattenfylld sal som det hade behövs en båt för att ta sig vidare i.

Gruvan heter Tyskgruvan och följande information finns om den:

Platsen här upptäcktes år 1719 av bergsmannen Friedrich Adlers i Myrbo när han bröt åker. Han fann en lös vacker malmsten. Jorden avtäcktes ned till berget och där fanns malm. Adlers fader var från Tyskland och därav kommer namnet. Gruvan här bröts som bäst på flera orter på 1730-talet. Man fick besvär med vatten.

Det byggdes då en vattenkost år 1744. Det var ett vattenhjul nere vid Garhyttebron och detta drog en stånggång hit upp. Med den kunde man avleda vattnet.

Gruvan övergavs 1747 men har prövats även på 1800-talet. Tyskgruvan blev den kanske viktigaste sidogruvan till Storgruvan. En ort förbinder de båda.

Se reportaget (1080p):


Har du problem att se klippet? Klicka dig in på klippet på VK i så fall. Har du mobiltelefon rekommenderar vi att använda VK-appen som finns för Android och iPhone.

Spännande Urban Exploration i underjorden:

Det andra reportaget är ett tittarbidrag som visar en upptäcktsfärd ner i ett övergivet bergrum.

Bergrummet har massvis med övergivna elcentraler och så vidare.

Se reportaget (1080p):

Har du problem att se klippet? Klicka dig in på klippet på VK i så fall. Har du mobiltelefon rekommenderar vi att använda VK-appen som finns för Android och iPhone.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Dissident Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Dissident
Medlem

Det har funnits hela städer under jord tidigare. Den största (officiellt sett, sedan kan man ju undra vilka andra arkeologiska upptäckte de styrande lyckas dölja för oss) underjordiska staden (med ganska avancerade byggarrangemang, lås, och tjocka stendörrar, ventilationsschakt osv) man har hittat, är Derinkuyu, ca 60 meter under marken, i det som idag är Turkiet (men tidigare i historien så beboddes området där Turkiet nu ligger, av ariska/indoeuropeiska folkslag, bl a frygerna), och hyste hela 20 000 personer (!). https://en.wikipedia.org/wiki/Derinkuyu_underground_city (På Youtube finns massvis med intressant korta och längre dokumentärer, rekommenderas starkt) Forskarna tror att denna märkliga underjordiska stad/komplex byggdes… Läs mer »