Walther Darré och ”Blod och jord”

Dagens datum 14 juli. Denna dag 1895 föddes svenskättade Walther Darré, tysk nationalsocialist, jordbruksminister och förfäktare av ”Blut und Boden”.

Walther Darré håller tal i Goslar 1937.

Walther Darré håller tal i Goslar 1937.

Richard Walther Darré föddes i Buenos Aires, Argentina. Hans far, Oscar Darré, var en tysk köpman med rötter i Frankrike som hade flyttat till Argentina 1888 och där träffat Eleonor Lagergren. Walther Darrés mor var av svensktysk härkomst. Hon var dotter till en svensk hemmansbonde och syster till borgmästaren i Stockholm. Att Walther Darré hade svenskt påbrå var något som han var stolt över då han betraktade de nordiska bönderna som generellt sett mer fria och mindre förstörda.

När Darré var tio år fick han för första gången se Tyskland. Han gick på skola i Heidelberg i sydvästra Tyskland och var även utbytesstudent i England. Han behärskade spanska, tyska, engelska och franska. 1914 började han på en skola med anknytning till jordbruk, men nu hade första världskriget brutit ut och Darré ställdes inför ett val. Skulle Darré försöka leva sin dröm om att bli en nybyggare i någon av Tysklands kolonier eller kämpa för Tyskland i kriget? Han valde det senare.

Vykort från Tredje riket.

Vykort från Tredje riket.

Darré anmälde sig som frivillig i kriget och sårades ett flertal gånger. Han deltog i Slaget vid Somme och dekorerades med Järnkorset av andra klassen. Efter kriget fortsatte Darré med jordbruksstudier med djuravel som specialinriktning. 1925 avlade han en examen i agronomi (lantbruksvetenskap).och fick en högre examen i jordbruk med djuravel som specialinriktning. Åren 1926-1927 publicerade Darré fjorton artiklar om djur- och växtavel och ansågs redan vara en expert inom jordbruk.

Vid denna tid hade Darré också kommit att bli mer politisk. 1929 gav han ut en mindre bok, ”Das Bauerntum als Lebensquell der nordischen Rasse” (Bonden som en källa till liv för den nordiska rasen) och året därefter boken ”Neuadel aus Blut und Boden”. I dessa två verk menade Darré att folken av nordisk ras på grund av lägre nativitet stod inför förintelse och att räddningen bestod i återupplivandet av en sund och dynamisk klass av fria bönder. Bönderna skulle avla fram en ny adel och vara den rasliga och kulturella kärnan i nationen. Darré varnade för de urbana storstädernas osunda påverkan och förknippade dessa med judarna och demokratin. Darré menade att tyskar av bondeblod dränerades från landsbygden och skickades till städerna där de slutade reproducera sig och att rasen därför gick miste om det bästa blodet. Darré ville därför skydda bönderna från urbanisering och industrialisering och förbättra villkoren på landsbygden. Darré blev synonymt med uttrycket ”Blod och jord” som syftade till föreningen av ras och land. Darré förklarade sin syn på följande sätt:

Varken furstar eller kyrkan eller städerna har skapat den tyske mannen. Den tyske mannen uppstod ur de tyska bönderna… De tyska bönderna förstod att med en ojämförlig uthållighet bevara sin unika karaktär och försvara sina sedvänjor mot alla försök att utplåna dem… Man kan säga att ett folks blod söker sig djupt ned i fosterlandets jord genom sina jordegendomar, varifrån detta folk oavbrutet får den livgivande styrkan som utgör dess särskilda egenart.

200px-Walther_Darré2

Walther Darré.

Darré gick med i NSDAP 1930 efter att genom arkitekten Paul Schultze-Naumburg ha fått träffa Adolf Hitler. Samma år fick Darré fria händer ett utveckla ett jordbruksprogram inom partiet och leda dess jordbruksbyrå. Han blev även rådgivare för Hitler i jordbruksfrågor. 1932 utsågs Darré av Himmler till chef för SS-Rasse- und Siedlungshauptamt, RuSHA, ”Centralbyrån för ras och bosättning”. Denna organisation hade till syfte att sörja för den ariska rasens renhet samt att genom de bönder som utgjorde Darrés följe administrera bosättningen av territorier utomlands. Vid denna tid hade Darré ett stort bondefölje bakom sig och han grundade därför 1932  tidningen Deutsche Agrarpolitik (som 1939 bytte namn till Odal) där han vidare förfäktade sina idéer.

I samband med maktövertagandet 1933 utnämndes Darré till Riksbondeledare och jordbruksminister. Nu kunde Darré på allvar utveckla sin jordbrukspolitik. Genom skattelättningar, rättvisa priser för den mat som bönderna producerade och genom att staten förbjöd försäljare att manipulera priserna till sin egen fördel, såg Darré till att bönderna stannade kvar på landsbygden eller återvände till jorden.

darre_organic

1934 började Walther Darré arbeta för att Tyskland skulle övergå till ekologiskt jordbruk. Under kriget skulle han föra en intensifierad kampanj till det ekologiska jordbrukets förmån och mot det alltmer industriella jordbruket som kom att domineras av kapitalistiska krafter. Man var dock ense om att kriget måste avslutas innan några sådana reformer kunde genomföras, detta på grund av matförsörjningsproblematiken. När Rudolf Hess flög till Storbritannien 1941 stötte dock Darrés politik på motstånd eftersom Hess hade varit ett slags beskyddare av den antroposofiska rörelsen vilken kopplades samman med Darrés egna politik för ett ”biologiskt-dynamisk” jordbruk. Efter kriget skulle Darré fortsätta arbetet inom miljöfrågor, ofta skrev han artiklar och böcker, men då under pseudonym, bland annat under det svenskklingande namnet ”Carl Carlsson”.

1942 befriades Darré från sin ministerpost men fick en ny uppgift i att kolonisera de erövrade områdena i öst med tyska bönder.

Darré greps 1945 och åtalades som en av 21 ministrar vid en skenrättegång, den så kallade ministerrättegången (1947-1949). Han åtalades för att ha olovligt tagit judiska och polska bondgårdar under kriget och dömdes till sju års fängelse för ”brott mot mänskligheten”, ”plundring” och ”medlemskap i en kriminell organisation”. Darré släpptes fri 1950. Sina sista år tillbringade han i Bad Harzburg innan han avled 1953.

Rekommenderad läsning: Blood and Soil av Anna Bramwell

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-07-14

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

36 Kommentarer till "Walther Darré och ”Blod och jord”"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Mattias
Gäst
Nybörjare
Mattias

Ännu en intressant historieartikel, det tackar vi för!

Tony
Gäst
Nybörjare
Tony

Han dog vid bara 58. Blev han torterad av de ”goda demokraterna”?

Sverdskempe
Gäst
Nybörjare
Sverdskempe

Jag slåss också för Blod och Boden!
Min kära gamla hemstad! :)

Förlåt min humor vid denna sena timme. ;)

Rikard
Gäst
Nybörjare
Rikard

”Dömd för att ha tagit judiska bondgårdar”
Javisst, för judar är kända för att bo på landsbygden och kunna hantera ett riktigt hårt slitsamt arbete.

SS
Gäst
Nybörjare
SS

*ROFL*

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Intressant bekantskap! Att han måste ha blivit falskt anklagad framgår ju tydligt-det måste vara lättare att hitta liv på månen än att hitta judiska bönder!

SS
Gäst
Nybörjare
SS

*ROFLMAO*

Nordic Spirit
Gäst
Nybörjare
Nordic Spirit

ROFLMAOSQWYPCNB+

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Intressant artikel om en man som var föregångare på flera sätt men varför tala om en ny adel om man är nationalsocialist? Klassindelning av folk och ras är förkastligt.

Anders
Gäst
Nybörjare
Anders

Var aldrig tänkt att det skulle bli en ny adel som klass. Adel i nationalsocialistiskt tänkande är en beteckning på bärare av bättre blod och har ingenting med den gamla adeln att göra. Inte heller var det fråga om något klasstänkande vilket framgår tydligt genom de nya lagarna som infördes om arvegårdar – just för att skydda den ursprungliga bondebefolkningens fortbestånd och dess fortsatta roll som ständig förnyare av rasen.

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Ok. Tack för klargörandet, Anders. Jag visste inte det men är klokare nu. Jag tyckte ändå att han satte bönderna på en piedestal, även om jag håller med om att bönder lever mycket sundare än majoriteten.

Johan L
Gäst
Nybörjare

Som nötköttsproducent kan man inte annat än sträcka lite extra på ryggen efter en så här bra artikel! Läser gärna mera om det gamla goda Tyskland och jordbruket där!

88AH
Gäst
Nybörjare
88AH

Tänk på, att Tyskland var ju tydligen ett föregångsland när det gällde ekologiskt jordbruk!
.
Hela 70 år innan man kom på att överhuvudtaget börja tillämpa det!

88AH
Gäst
Nybörjare
88AH

Kära signatur ”88AH”
.
Skulle du vilja byta eller modifiera din signatur?
Den har jag nämligen själv använd sedan länge tillbacka!
.
Ursprungssignatur 88AH

SS
Gäst
Nybörjare
SS

I min mening består Germania av

1) Tyskland
2) De nordiska länderna (inkl Finland)
3) Holland
4) Halva Belgien
5) Schweiz
6) Österrike
7) Luxemburg
8) Lichtenstein
9) Sydtirol
10) Detroit

skogstokig
Gäst
Nybörjare
skogstokig

Hur tusan hamnade Detroit på listan!?

Pjotr
Gäst
Nybörjare

England betår av Angler(Danskar)sachser(tyskar)+Normander(vikingar från skandinavien).Normanderna bosatte sig först i Normandi för att sen ta sig till England.Irländare har en gemensam kultur med bl.a Island och färöarnas befolkning vilka oxå tillhör skandinavien.

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

@ SS :

Detroit är förlorat.

Men visst var Detroit en arisk stad präglad och byggd av den vita rasens kultur och duglighet.
Giganten Henry Ford verkade där och varnade tidigt för det judiska giftet med dess girighet och kriminalitet och önskan att leva på andras arbete. Det är detta gift som nu lagt Detroit i aska.

I dag är staden en rykande ruinhög där kulturen lämnat plats för förfallet. Detroit är idag befolkad av förfallets och oförmågans folk.

Thor Viking
Gäst
Nybörjare
Thor Viking

Tummen upp. Henry Ford är en av mina idoler. Han vänder sig säkert i sin grav nu.

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Låter som en vettig bonde. Klart att det finns kvalitet inom mat som allt annat.

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Walther Diaré och ”Blod och bajs”,(Anarkisten inom mig tvingade att skämta lite).

Eeeeeeh
Gäst
Nybörjare
Eeeeeeh

Tja bajs är lika viktig inom jordbruk som det är inom judepress.

Anderszon
Gäst
Nybörjare
Anderszon

Det bajs man använder inom jordbruket stinker dock inte tusendelen av vad judepressen stinker.

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

@ Pjotr

Avföringsskämt är ju en judisk specialitet, denna form av ”humor” säger mycket om den judiska kulturen och nivån på intellektet.

nordvrede
Gäst
Nybörjare

Tack, den här artikeln värmde verkligen mitt hjärta. Jag är själv född o uppvuxen ute på landet. Friheten här ute är nästan oändlig, inga poliser, inga invandrare o nästan alla har ett vapen.

Skulle rekomendera er att hyra ett hus av nån bonde (händer att de får ett hus på köpet när de köper upp mark av nån granne som gått i pension).

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Det syns på honom att han är svensk!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Ja, han ser ju inte direkt ut som någon rumän eller grek.

Nordseegermane
Gäst
Nybörjare
Nordseegermane

Jag har en av hans böcker, på gotisk tysk skriven.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

”Darré varnade för de urbana storstädernas osunda påverkan och förknippade dessa med judarna och demokratin.”

Jag skrev precis i dagarna om det destruktiva i urbanismen, och hur dagens städer många gånger är fängelser vi har byggt åt oss själva, och hur vi agerar fångvaktare åt oss själva:

http://johanbjornsson.blogspot.se/2015/07/har-vi-frivilligt-byggt-fangelser-for.html

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

”När Rudolf Hess flög till Storbritannien 1941 stötte dock Darrés politik på motstånd eftersom Hess hade varit ett slags beskyddare av den antroposofiska rörelsen vilken kopplades samman med Darrés egna politik för ett ”biologiskt-dynamisk” jordbruk.”

För den som vill läsa mera om ekologiskt jordbruk, biodynamiskt (som antroposoferna använder) jordbruk, samt biologiskt-dynamiskt (jag antar att det är samma sak som organisk-biologiskt jordbruk?) jordbruk:

https://www.nordfront.se/djurskyddet-tredje-riket.smr#comment-268199

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Om Darré och den gröna falangen i Tredje Riket kan man läsa om i följande bok (”Radikalare än Hitler”) som STARKT rekommenderas:

https://www.nordfront.se/djurskyddet-tredje-riket.smr#comment-268167

Emil P
Gäst
Nybörjare
Emil P

Jag har kontaktat Ostara Publications och frågat om de inte vill översätta hans böcker och ge ut dem på engelska. De tycks tillmötesgående och tycker att det låter som en bra idé. Så det är något jag verkligen hoppas få se inom den närmaste tiden.

Johan 14/88
Gäst
Nybörjare

En man värd att hylla

SS
Gäst
Nybörjare
SS
Jag studerade den antroposofiska rörelsen under min ungdom. Läste också böcker av dess grundare Rudolf Steiner. ”Steiner skrev att människan saknar organ för att iaktta det andliga, vilket får till följd att materia verkar försvinna och uppstå till synes ur tomma intet.” Hitler försökte ”drafta” Steiner men han ”chicken-outade” och drog till Schweiz istället. Där grundade han sitt internationella högkvarter Goetheanum. https://en.wikipedia.org/wiki/Goetheanum Jordbruk var en viktig del av hans lära. Det kallas det ”biodynamiskt” och innebär bl a att man inte använder konstgjorda besprutningsmedel. Antroposoferna har också en rad andra produkter. I Radio Nordfront´s senaste program pratade man bl a… Läs mer »
B. Holst
Gäst
Nybörjare

Walther Darré var inspirert av de gamle norske odelslovene da han var med på å utforme det nye lovverket som måtte på plass for å få gjenreist den tyske bondestand.

https://norskeroster.wordpress.com/2013/01/22/trygve-a-harstad-agronom-klofta-2/

len
Gäst
Nybörjare
len

I dag köper judisk företag upp åker mark för att odla gen manipulerade grödor i Sverige Halland o Skåne troligt vis nedlagda mjölk gårdar på grund av judiska embargot till Ryssland två flugor på engång!

wpDiscuz