Wagner bojkottad i Israel – igen

Nordfront har tidigare skrivit om att Richard Wagners musik spelas i Israel.  Han betraktas nu återigen som persona non grata landet. Universitetet i Tel Aviv meddelade i måndags att man har avbrutit den Wagner-konsert som skulle äga rum senare denna månad då protesterna blev allt för högljudda. 

Richard Wagners verk skulle framföras på skolans område den 18 juni, men nu ser det ut att bli ändrade planer. Det var tänkt att konserten skulle bryta det inofficiella förbudet mot att framföra Wagners musik i Israel. 

Jonathan Livny, ordförande i israeliska Wagnersällskapet, har fått mycket kritik. Tel Aviv-universitetet nekar Wagnersällskapet tillträde till sina lokaler, som skulle används för evenemanget. Universitetet anklagar Livny för att dölja avsikten att spela Wagners musik.

Den planerade konserten orsakade omedelbart en brinnande reaktion från samhället. Universitetets talesman hävdar att skolan har varit översvämmad av demonstranter som vill stoppa evenemanget. Han säger följande till Haaretz: ”Du dolde medvetet detta grundläggande faktum för oss … Vi fick arga samtal från demonstranter som ringde för att få den kontroversiella händelsen avblåst… Detta skulle djupt kränka den israeliska allmänheten överlag och överlevande från Förintelsen i synnerhet”.

Jonathan Livny säger till The Guardian att han hade gjort det klart för alla inblandade vad det var för typ av projekt han planerade. ”Ursäkten att de inte vet är helt skrattretande och en ren lögn”.

Richard Wagner var Hitler favorittonsättare och ansåg att judarna hade fördärvat den tyska konsten.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om