Vitus Bering – Nordens Columbus

Dagens datum 12 augusti: Vitus Bering har blivit kallad Rysslands Columbus och Tsarens danska Columbus. Men det passar bättre att kalla honom för Nordens Columbus. Han är en symbol för vad nordiska länder gemensamt kan uträtta.

verdens-top-001-460x209

Nordens Columbus föddes i Danmark till danska och svenska föräldrar, blev värvad till den ryska flottan av en norrman ifrån Stavanger och fick senare hjälp av de mästerliga kartorna över Sibirien som den svenske Kapten Stralenberg tillverkade under sin fångenskap. Dessa använda Bering för att komma till den egentliga utgångspunkten för det uppdrag som han tilldelats av den ryske tsaren Peter den store – att finna Nordostpassagen.

Vitus Jonassen Bering föddes den 12 augusti 1681 i Horsens, Jylland, som son till tulltjänstemannen Jonas Svendsen (född i Halmstad) och Anna Petersdatter Bering. De svåra levnadsvillkoren ledde till att Bering tidigt blev sjöman och drog till sjöss, särskilt till Ostindien under den danska handelsflottan.

Under en kort permission i Amsterdam 1703 (endast 22 år gammal) träffade han sin norske landsman, med det holländska namnet Cornelius Cruys, (tidigare Nils Olsen) som tjänstegjorde i den ryska flottan. Han var dessutom vicepresident i Peter den Stores Amiralitetsråd och rekommenderade Bering till tsaren. Danska sjömän stod högt i kurs då de hade erfarenhet av segling i de nordiska farvattnen. Cruys var samtidigt Peter den Stores personliga vän och marskalk vid dennes bröllop med Katharina (1684-1727).

Bering visade snabbt sina krigskunskaper under det Stora Nordiska Kriget (1700-1721), där han deltog i den ryska flottans kamp mot svenskarna. Han uppnådde graden kapten av 2:a klass.

Den 8 oktober 1713 gifte sig Bering med Anna Christina Pülse och slog sig ned i den svensk-finska gränsstaden Viborg. De fick tillsammans 9 barn, varav 4 överlevde födseln. Den förstfödde sonen Vitus, döptes i Nikolajkyrkan i Köpenhamn den 27 juni 1716. Bering var i landet tillsammans med den ryska eskadern som ledsagade Peter den Store under hans besök i Danmark.

Under sin tid i tjänst hos den ryska flottan talade och läste han ryska och i kretsen bland utlänningarna i St. Petersburg talade han tyska. Under sin tjänst ändrade Bering sitt namn till Ivan Ivanovich. Men i ett brev från 1731 till hans moster i Horsens skrev han på danska. Brevet inledde med orden: ”Det är nu 15 år sedan jag hade lyckan att förnimma något från mina anhöriga i Horsens: Fastän jag har fallit i glömska hos min Kära Moster har jag dock ej glömt henne.”

Detta och brevets övriga innehåll kan tolkas som ett bevis på att Bering hela tiden kände sig dansk. Han frågade om familjen villa skapa en fond för behövande i hans hemby Horsens och frågade om familjens adelsvapen i samma brev. Så förbindelsen till Danmark var intakt trots hans uppehälle utomlands.

Bering hade dessförinnan återvänt efter sin första Kamtjatka-expedition (1725-1730). Man visste ännu inte om Sibirien och Amerika var förenade med varandra. Därför hade tsaren en stor önskan att sända ut en expedition för att lösa detta mysterium. Den 13 augusti 1728 seglade Bering runt Sibiriens nordostliga hörn och fastslog därmed att det var vatten mellan Asien och Amerika, fastän han inte kunde se den amerikanska kusten på grund av dimma.

VidBeringMal_05-09-_470080a-460x349

Bering återvände till St. Petersburg med denna vetskap, men blev kritiserad för att han inte med egna ögon hade sett land på båda sidor av sundet. Akademikerna i St. Petersburg trodde inte på honom, så han begav sig ut igen, för att skaffa bevis.

Denna gång begav han sig iväg, som kommendörkapten (befordrad 14 augusti 1730), på den andra Kamtjatka-expeditionen (1733-1743), eller ”den stora nordiska expeditionen” som den kallades, utsänd av kejsarinnan Anna Ioannovna. Expeditionen blev den största som världen någonsin sett. Den omfattade hela 10 000 man.

Den 20 augusti 1741 korsar Bering Alaskas sydkust i närheten av ögruppen Shumagin, där man beslutar sig för att landstiga för att återhämta sig. Han var så medtagen av sjukdom, att han inte längre kunde stå upp utan hjälp. Den 6 september lättar man ankar för att resa hem. På väg hem strandade hans skepp på en liten obebodd ö och besättningen tvingades övervintra i nedgrävda hyddor som tillverkades av drivved. Många av männen dog, däribland Vitus Bering (19 december 1741) och blev begravda på ön.

Även fast det kan låta som en tragedi, så hade Berings expeditioner stor betydelse. Bering fann sjövägen till Alaska och grundlade Östsibiriens infrastruktur. Han bidrog även till många andra områden än blott kartografi – såsom etnografi, zoologi, botanik och astronomi.

För det ryska imperiet, som han arbetade för, betydde det först och främst att det fick nya stora områden i Nordamerika. Ingen upptäcktsresande hade, varken tidigare eller senare bidragit med ett så stort areal till en enskild stat som Bering gjorde. Området förblev i ryska händer, tills det att man 1867 sålde det till USA för 7.2 miljoner dollar.

Vitus Bering lyckades som enda dansk att ge namn till både en ö, ett sund och ett hav: Berings sund, Berings hav och Berings ö.

Berings hav med Kamtjatka och Alaska.

Berings hav med Kamtjatka och Alaska.

En olycklig inverkan av Berings expedition var den stora tillströmningen av jägare till området. Det medförde att det under de efterföljande åren upprättades ett antal handels- och pälssällskap, som drev en veritabel rovjakt på ett flertal djurarter. Detta drabbade bland annat Stellers sjöko, som utrotades på mindre än 30 år.

Stellers sjöko, även känt som barkdjuret.

Stellers sjöko, även känt som barkdjuret.

Ursprungligen publicerat på Nordfront.dk.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-08-12.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

21 Kommentarer till "Vitus Bering – Nordens Columbus"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Fantaskt DD !

Då fick man äntligen bakgrunden till namnet Berings sund.

Skall inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet uppbackade av DN och Svd kräva att sundet döps om då det var en Somalisk vetenskapsman i en judisk forskningsexpedition som upptäckte sundet ?

Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
De här artiklarna är nog det bästa jag vet på Nordfront. Nu ligger det nog ett speciellt intresse för det sedan barndomen hos mig, men det är ofantligt lärorikt att läsa om dessa upptäcktsresande och vad de uträttade. Det var bara nordmän och andra vita människor som höll på med detta, konstigt nog, vi får ju lära oss att allt av vikt kommer utifrån. Nordbor vara ju bara barbarer. Varför får vi aldrig höra om fantastiska upptäckter gjorda av någon neger. Speciellt somalier lär ju, enligt våra styrande, vara långt mer framstående än någon vit någonsin varit. Det är djupt… Läs mer »
Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

En neger, Matthew Henson, var med i Robert Peary’s expedition 1909, som var de första att nå den geografiska Nordpolen.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Det finns enstaka negrer (eller mulatter rättare sagat, då riktiga fullblodsnegrer aldrig skulle klara testerna) som har varit ute i rymden.

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_P._Anderson

Men det är fortfarande den vite mannen som skjutit upp honom i rymden.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Till redaktionen:

Ni skriver fyra nordiska länder. Vore det inte mer korrekt att skriva ”fem” eftersom Norden ju består av fem nationer?

Redaktionen
Gäst
Nybörjare
Redaktionen

Korrigerat. Nu står det ”nordiska länder” istället. /Redaktionen

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Uppskattar verkligen att den olyckliga Stellers sjöko också fick en plats i artikeln.

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Enligt Stellers beskrivning var djuret fullständigt tamt.
Detta visar vad tolerans och snällhet leder till, när främlingar dyker upp.
Beväpna er!

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Angående illustrationen av Nordpolen. Googla hollow earth respektive openings poles.

Verkligheten är ibland märkligare än fiktionen…

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Nu fick jag äntligen tummen ur ang att sammanställa ett inlägg om detta ämne:

Är Jordens geologi egentligen annorlunda än vad Systemet hävdar? – Är Jorden ihålig?

http://johanbjornsson.blogspot.com/2014/08/ar-jordens-geologi-egentligen.html

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Johan, Johan……………

Hanna
Gäst
Nybörjare
Hanna

Minsta stjänan som precis kan hålla en vätefusions reaktion gåendes är G 208-44/208-45. 79 gånger massan av Jupiter. Enligt teorin på din blogg så skall det finnas in mini-sol mitt i jorden men hur får man plats med en sån?

http://en.wikipedia.org/wiki/V1581_Cygni

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare
Enligt en del heretiska forskare så är hela fusionsmodellen fel: ”New Sun theory explains Hollow Earth and demolishes ”hot fusion”: Hugh Reilly and Sandra Kyrzakos speak with physicist Goran Mitic (Mita) and discuss Mita’s new theory of the Sun…it’s not a hot fusion reactor at all, but rather molten magma interacting with antigravity, which helps explain some of the inconsistencies with the current paradigm. The implications are enormous, and may even explain the logic for the ”hollow earth”. Mita will be presenting his theory on July 25 at OISE.” https://www.youtube.com/watch?v=3Agj-rLIqPU (programledaren är för övrigt antisemit. Han samarbetar med Snordelhans) Denna… Läs mer »
Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

UPPDATERING: en av youtubeklippen är döda. Här finns youtube-sidan arkiverad. Tyvärr så är inte själva videon i sig arkiverad, men precis under videon så finns det tillhörande text (man kanske får klicka på ”show more” först), med information samt fler länkar:

https://web.archive.org/web/20141016024615/https://www.youtube.com/watch?v=pi7ISKaRr9s

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare
Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Han som blir intervjuad heter Eric Dollard. Här är en direktsöklänk hos Youtube med hans namn och ordet ”sun” också med:

https://www.youtube.com/results?search_query=Eric+Dollard+sun

I den intervjun jag såg, så satt han i framsätet till någon jeep (stillastående), och kameran var utanför förardörren/förarfönstret.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare
A
Gäst
Nybörjare
A

Är det där ”dina” ödlemänniskor kommer ifrån?

Jan
Gäst
Nybörjare
Jan

För 1000 år sedan var det bara vikingar som kunde navigera över öppet hav. Alla andra fick hålla sig till ”ö hoppning” eller segla på vinst och förlust (oftast förlust, tydligen, eftersom det inte finns några bevis för att några andra än vikingarna korsat öppet hav och kommit tillbaka). ”All utveckling kommer utifrån”, sa vår statsminister.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Enligt Sveriges administration, har allting i norden uppstått ur intet, eftersom det enligt dom är bevisat att inget av nordens folkslag existerar; med andra ord existerar då heller inte de politiker, som hävdar vissa folkslags obefintliga existens. Verkligheten utifrån dessa tvångsplacerade statsanställdas synvinkel, går helt enkelt inte att förhålla sig till, då ingenting i förlängningen finns över huvud taget. Det är dock inga som helst problem att använda detta faktum till att höja löner, fast många på lönelistorna inte ens finns.

Morningstar
Gäst
Nybörjare
Morningstar

Han kanske tänkte på sig själv? Hans släkt har inte längre band till Sverige än ca 1881. En piss i Mississippi som man säger.

wpDiscuz