Vita huset om Trumps tidigare hyllningar av WikiLeaks: ”Presidenten drog ett skämt”

USA. Under den amerikanska presidentvalskampanjen 2016 kunde inte Donald Trump prisa WikiLeaks nog. Nu när Julian Assange är frihetsberövad är presidenten dock inte alls lika förtjust i organisationen och enligt Vita huset ”skämtade” Trump bara under presidentvalskampanjen.


Video med hopklipp av några av Trumps hyllningar av WikiLeaks under valkampanjen 2016.

”Jag vet ingenting om WikiLeaks, det är inte min grej”, svarade USA:s president Donald Trump när en journalist frågade ifall han fortfarande älskar WikiLeaks, nu när grundaren Julian Assange är frihetsberövad i Storbritannien och USA har begärt att få honom utlämnad.

Men under den amerikanska presidentvalskampanjen 2016 prisade Trump WikiLeaks upprepade gånger, framförallt med tanke på att man läckte information som skadade Demokraterna och Trumps huvudrival Hillary Clinton.

— Jag älskar Wikileaks! Jag kan inte få nog av det! skanderade Trump under kampanjens slutskede.

Sedan valet har det dock varit relativt tyst från Trump om WikiLeaks, samtidigt som hans administration varit starkt fientlig mot organisationen. Trumps utrikesminister Mike Pompeo har exempelvis sagt att Wikileaks är en ”icke-statlig och fientlig underrättelsetjänst som ofta går Rysslands ärenden”. Han menar även att organisationen ”låtsas som att Första tillägget [i USA:s konstitution] skyddar dem från rättvisa” och har proklamerat att ”vi inte längre kan ge Assange och hans kollegor utrymme att använda yttrandefrihets-värderingar mot oss”.

Nu försöker Vita huset också bortförklara Trumps helomvändning i WikiLeaks-frågan.

— Uppenbarligen så drog presidenten ett skämt under 2016 års kampanj, kommenterar Vita husets taleskvinna Sarah Sanders Trumps tidigare uttalanden.

Det var i sådana fall inte bara ”ett skämt” som presidenten drog. En journalist från MSNBC ska under pressträffen ha påmint Sanders om att Trump bara under den sista månaden av presidentvalskampanjen ska ha nämnt WikiLeaks 141 gånger.

Källa:
’Clearly a joke’: White House explains away Trump’s ’I love WikiLeaks’ comments

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
André DevecseriCaesar-Aureliusb.d Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
b¤d
Medlem

Den här Trump klassar idag in som ärkenöt och hederstiteln ”kappvändare”. Låt oss se vad näst han bjuder på? Vi vet.men det är ”kall-anka”. Kalle-anka republikaner.

Caesar-Aurelius
Medlem

Trump har väl, om man ska vara helt ärlig, framstått mer eller mindre som ett ”ärkenöt” redan när han blev känd i TV-serien, MEN vi får ju nu idag inte glömma bort vem det var som detta ”ärkenöt” faktiskt besegrade i valet.

Hade Hillary vunnit, då hade vi antagligen redan varit döda allihopa i något kärnvapenkrig som hon hade orsakat.

André Devecseri
Medlem

Stärker än mer min uppfattning om att han naagorlunda har hjärtat paa rätt ställe, men i och med inträdet till vita huset fick det förklarat att det INTE är han som i praktiken sitter paa tronen i USA.