Vit flykt från skola i Södertälje

SÖDERTÄLJE. Varje år tas 100 nyanlända invandrarbarn, mestadels araber, in på Ronnaskolan i Södertälje. De sista svenskarna lämnar nu skolan vilket alarmerar skolans rektor.

Ronna

Ronnaskolan i mångkulturella Södertälje tar varje år in 100 barn till nyanlända invandrare, främst bestående av syrier som uppges ha flytt från Syrienkriget. Nu finns bara ett fåtal svenskar kvar på skolan och dessa planerar nu att sluta på skolan.

Rektor Lina Axelsson Kihlblom är kritisk till den vita flykt som pågått på skolan sedan invandrarbarnen strömmat in och säger att rätten till det fria skolvalet gjort skolorna mer segregerade. Hon antyder undermedvetet att det rör sig om en vit flykt som hon dock menar är oresonlig och bottnar i ”myter”.

— Det finns en sorts mytbild om att bara för att det går några nyanlända i mina barns klass så ska mina barn betala ett pris för det. Det gör de inte, utan snarare tvärtom. Är det så att en lärare har elever som är nyanlända i klassen, måste faktiskt läraren anpassa undervisningen, göra den extra tydlig, och lyfta fram ämnesspråket och ge större utmaningar till gruppen, och det gör ofta undervisningen mycket bättre.

— Jag går till jobbet, jag har väldigt kul, jag fikar med eleverna i elevhallen, vi har aldrig något problem, vare sig med stök eller något annat. Och vi presterar väldigt bra. Så myten att invandrarelever, eller nyanlända, skulle vara kriminella eller högljudda eller inte skulle kunna lära sig, är helt fel.

Axelsson Kihlblom inflikar gärna att 75 procent av skolans barn idag är gymnasiebehöriga jämfört med 55 procent som siffran låg på tidigare.

— Vi är experter på att sätta tydliga mål. Vi är experter på att vara flexibla i vår organisation utifrån vad elevgruppen vill, samt att vi är väldigt duktiga på att jobba språk- och kunskapsutvecklande. Jag tror nog faktiskt att Ronnaskolan har några av Sverige bästa lärare, utan att skryta för mycket, säger hon.

Läraren Therese Alwert medger att det är en utmaning för skolan att så många elever pratar samma främmande språk, arabiska.

— Nackdelen är att de kanske blir lite lata på det sättet att ”jag inte behöver faktiskt inte anstränga mig så mycket med svenskan”, för att det finns så många som pratar arabiska. Men vi pratar hela tiden om det viktiga som är med svenska, engelska och matematik, kärnämnena, de kan inte komma vidare till gymnasiet om de inte har dem.

Om Socialdemokraterna vinner valet i år avser partiet enligt en debattartikel av Ibrahim Baylan, partiets utbildningspolitiska talesperson, slopa det fria skolvalet till förmån för centralstyrd lottning samt granska elevsammansättningen vid ansökan om att etablera en ny skola. Om en skola väntas bli alltför etniskt homogen ska den inte få påbörja någon verksamhet.

Källa:
Många svenskfödda elever flyttar från Ronnaskolan i Södertälje

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments