TYSKLAND. Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland har öppnat ett uteslutningsärende mot en av deras populäraste företrädare. Detta då han uttryckt att tyskar bör sluta skämmas över sin historia.

Alternativ för Tyskland – eller endast för de som vill leva i skam?

Den tyske politikern Björn Höcke leder det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) i delstaten Thüringen och sitter även i delstatsparlamentet.

Höcke har blivit en tämligen populär figur i partiet som från ingenstans har lyckats samla ett starkt stöd bland tyska väljare, tack vare sin kritik mot den massiva främlingsinvasion som drabbat Tyskland under de senaste åren. Därmed har man också på allvar lyckats utmana rikskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti (CDU), både lokalt och förmodligen också i det stundande nationella parlamentsvalet, där man för tillfället är tredje största parti i opinionsundersökningar.

Enligt uppgifter ska Höcke även ha haft ett stabiliserande inflytande på partiet, som annars haft en mer populistisk snarare än ideologisk inriktning, och internt lyckats skapa en mer nationalistisk falang.

Höcke höll nyligen ett uppmärksammat tal till partiets ungdomsförbund i Dresden där han påtalade hur absurt det är att tyskar hela tiden uppmanas till att skämmas över sin historia.

— Vår mentalitet är fortfarande den av ett totalt besegrat folk, sa Höcke och fortsatte:

— Vi tyskar, vårt folk, är det enda folk i världen som satt ett monument för skam mitt i vår huvudstad.

Han syftade förstås på ”Förintelsemonumentet” i centrala Berlin, som också går under det dramatiska namnet ”Monument över Europas mördade judar”. Höcke menade att inget annat folk i världen skulle tillåta något liknande i sin huvudstad.

”Förintelsemonumentet”i Berlin – ett monument över ett skamset och besegrat folk, enligt Höcke.

Höcke stannade dock inte där, utan fortsatte med att säga att tyskar framställs som ”usla och löjliga” på landets skolor och att hans parti skulle ändra på det ifall de fick makten.

— Vi behöver en 180-graders svängning här. Fram till nu har vi inte ens fått någon chans att sörja vårt egna offer, menade Höcke.

Slutligen fördömde han de allierades terrorbombningar över Dresden under andra världskriget som han menade var ett ”krigsbrott med syfte att ta ifrån oss vår kollektiva identitet”.

Hans tal väcktes stora rabalder både i Tyskland och internationellt med rubriker i judiskägd media såsom ”högerextremist utmanar skuld över nazistiskt förflutet” och ”tysk politiker attackerar förintelsemonument”.

Tysklands vice rikskansler Sigmar Gabriel menade att hans ”blod frös till is” när han hörde Höckes tal. Många etablissemangspersoner började också kräva en ursäkt från Höcke till alla ”offer för nationalsocialismens brott”. Framförallt var det dock Tysklands judar som kände sig kränkta över påståendet att tyskar inte ska behöva leva i förnedring och skam.

— Björn Höcke har trampat på minnet av de sex miljoner mördade judarna och försökt att relativisera det värsta brottet mot mänskligheten i historien. AfD visar nu sitt rätta ansikte med dessa antisemitiska och människofientliga ord. Att ett sådant uttalande är möjligt från en tysk politiker sjuttio år efter Shoa, det hade jag aldrig vågat tro, sade Josef Schuster från det judiska centralrådet i Tyskland i en kommentar.

Han fick även utstå hård kritik inom det egna partiet. AfD:s partiledare Frauke Petry menade att detta bekräftade ”vad hon sagt under förra året” och menade att Höcke har blivit en ”börda för partiet”.

AfD:s partiledare Frauke Petry menar att Höcke är en ”börda för partiet”.

Inledningsvis såg det dock ut som att han fick stanna i partiet, trots att Frauke Petry tillsammans med andra partitoppar höll ett tre timmar långt krismöte i frågan.

Partiet tycks dock ha gjort en kovändning och meddelade under måndagen att man efter ”ingående juridisk prövning och politisk värdering” valt att öppna ett uteslutningsärende gentemot honom.

Höcke har själv valt att kommentera saken i en video på Facebook där han uppmanar till ”enighet inom partiet” och uttalar sig mot ”interna maktstrider”.

Alternativ för Tyskland grundades så sent som 2013 i opposition mot att Tyskland skulle använda skattepengar för att hjälpa Grekland ur sin ekonomiska kris. Under 2016 gick partiet starkt framåt med en EU- och invandringskritisk likväl som antimuslimsk agenda och landade i många lokalval på 14 procent.

Källor:
AfD politician calls for Germany to stop atoning for Nazi past
AfD öppnar uteslutningsärende mot den folkkäre Björn Höcke


  • Publicerad:
    2017-02-14 07:00