Nyss hemkommen från ett äventyr i Hälsinglands urskog så smakar maten än bättre. Enkla saker som värme uppskattas på ett annat sätt, och vi har fått en bekräftelse på att vår familj åtminstone klarar ett dygn i skogen.

En inbjudan till en vildmarkshelg
Det begynte med att min fru fick ett e-post med en inbjudan till en i våra ögon spännande vildmarkshelg. Det var precis som om den utformats av någon med samma intressen som oss. I brevet stod det om hur vi skulle lära oss nödvändigheter så som matlagning till skogs, snaror, vildmarkstvättmaskin, navigering och så vidare. I våra ögon är skogen något skyddande, nästan en garant för överlevnad i en inte allt för avlägsen framtid då ond bråd död kanske sveper ännu intensivare. Då vi begav oss på fredagsmorgonen hade vi beslutat oss för att hålla ihop oavsett vad helgen skulle innehålla. Smågnat som ibland kan uppstå i hemmet skulle vi lämna hemma.

En första kontakt med Motståndsrörelsen
När vi anlände till samlingslokalen träffade vi först Henrik Pihlström och en annan kamrat som vi känt sedan tidigare. Runt 20-tiden anlände Pär Sjögren och andra från Stockholm. Därefter dök lokala människor från Motståndsrörelsen upp tillsammans med kursledaren. Bland annat var där ytterligare en barnfamilj med barn och hundar. Deras yngsta barn och vår pojk började leka tittut.

Vi noterade den fysiska form som deltagarna verkade befinna sig i. Det var inga förslappade soffpotatisar. Kursledaren inte minst, var en härdad medelålders man av en sort som inte växer på träd. Hans liv hade präglats av hård träning och vildmark. Natten tillbringade vi på liggunderlag i samlingslokalen.

Ut i vildmarken
På morgonen hade vi en genomgång där grunderna i navigering lärdes ut. Därefter åkte vi i bildkaravan rakt ut mot vildmarken i Hälsingland. När vi kommit fram berättades ytterligare om naturtecken som går att använda för att kunna navigera. Då vi började vandra mot lägerplatsen fick min pojk rida på axlarna, och min fru bar vår dotter i bärsele. Helgen hade utlovats att vara barnvänlig. Dock måste man ta skogen för vad den är. I sammanhanget kan barnvänlig enkelt nog innebära att vi inte skulle vandra längre sträckor.

Övernatta med hjälp av en presenning och ett rep
Kursdeltagarna fick lära sig att på ett enkelt vis slippa undan saker så som markkyla. Lösningen bestod i att fästa en presenning mellan två träd, och sedan ytterligare en presenning ovanför som tak för de som även ville ha det. Lösningen var lika enkel som den var genialisk. En bivack som gjorts helt i naturmaterial kom även att byggas av några kursdeltagare efter kursledarens instruktioner. Synen av denna skapelse i solklädd urskog tillsammans med Motståndsrörelsen fana blev en syn för Gudarna.

Vår familj åt lax, rödlök och potatis som tillagats i lägereldens glöd. Vi åt den med händerna, och jag kom faktiskt att bli imponerad av min pojk som inte verkade bry sig om att vi satt på huk och åt med händerna. 

Det börjar skymma
Lyckligtvis hade alla hunnit få upp sina övernattningsplatser då regnet började ösa ner. Elden hade tidigare kommit igång rejält och stod emot vätan bra. Övriga mina familjemedlemmar lade sig för att sova. Jag själv följde en grupp kursdeltagare som gav sig av på en strapats för att bada. Vi hittade en badstrand på andra sidan sjön vi slagit läger vid. Där campade två ungdomar som kom att se lite nyfikna ut då vi började kasta oss i vattnet utanför deras husvagn. Efter att jag badat och bytt om till torra, rena kläder, kände jag mig som en ny människa. Den ”fältsunkighet” som tidigare infunnit sig var borta. Tillbaka vid lägerplatsen gick jag till sängs i vårt tält. Natten blev aningen hektisk med barnen men efter ett tag lugnade de små familjemedlemmarna ner sig och somnade.

Morgonen gryr
På morgonen gick jag till vattnet med min pojk. Att han ”bada’ me abbaborrarna” verkar vara något som han nu i efterhand verkar ha uppskattat. Efter att vi ätit frukost kring lägerelden kom vi att bryta lägret, för att vandra tillbaka till bilarna. Där fick vi lära oss mycket om vad man kan tillverka på stenåldersvis. Olika typer av kärl, skokräm, myggoljor, med mera, med mera. Vi fick även en välbehövlig repetition på grunderna i navigering med och utan kompass. Tanken slog mig att en enkel sak som att bland annat lägga sig under en tall och få ut väderstrecken kan komma att rädda mitt eget och andras liv.

Borta bra men hemma bäst
Väl hemma stupade vi i säng. Det hade varit en påfrestande helg, om än mycket lärorik. Det kändes som om maten smakade godare nu. Vi insåg hur skönt det är att ha ett hem. Min fru och jag berömde varandra, och vi sa även till vår pojk hur imponerade vi båda var av honom. Vi berömde honom för att han lyckats hålla hundarna borta från vår mat och andra saker som vi sett honom göra.

Vår dotter tog helgen med ett leende. Vi får berätta för henne om denna helg då hon blir större. Hon hade två stora myggbett i pannan, men verkade inte märka av dem. För oss var helgen mycket lärorik och vi kom att lära känna varandra på ett nytt sätt. Att ha med småbarn i sådana situationer kan vara en bra erfarenhet för fler än barnens föräldrar.

Redan under morgondagen kommer vi att bege oss ut för att plocka blåbär i skogen bredvid vår by. Helgen har helt klart givit oss mersmak på att behärska vildmarken, och de fina upplevelser som den bjuder på.

Vi vill tacka arrangörerna och hoppas att fler liknande kurser kommer att gå av stapeln!

Av: Robin Palmblad

Relaterad artikel: Granrötter, mygg och fornkunskap

 


  • Publicerad:
    2012-08-02 15:02