Viktig svensk IT-infrastruktur saknar skydd

INRIKES. Enligt Ekots granskning saknar stora delar av landets viktiga IT-infrastruktur skydd och står helt öppna för attacker.

En granskning utförd av Ekot visar att stora delar av landets IT-infrastruktur inom kommuner, myndigheter och företag är helt öppna för utomstående. Allt från avloppssystem till centraliserade brandlarm saknar det mest grundläggande skydd som lösenord.

Då systemen allt som oftast är uppkopplade till nätet innebär det att vem som helst med vetskap om systemen kan komma åt dem. Om någon exempelvis skulle stänga av ett avloppssystem i en stad kan det snabbt komma att få stora konsekvenser.

— Man kan förstöra systemet eller det som styrs av systemet. I många av de här fallen är det styrsystem som är kopplade till en fysisk sak, säger säkerhetsexperten Robert Malmgren.

Undersökningen hittade allvarliga säkerhetsbrister på såväl Göteborgs som Malmös flygplatser. Även på företaget Agas tankplatser för fordonsgas hittades stora säkerhetsbrister.

Källa:
Samhällsviktiga IT-system saknar skydd

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Robin NordlundAlexander VikstromFredrikaDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
.db.
Medlem

Stämmer. Och jag har sett det själv.
Ex antal öppna portar utåt, ej blockerade i brandväggen hos både myndighet och företag.
Egenhändigt installerade enheter där favoritdjurets eller dotterns namn är lösenordet. Klåperi = 100%

Fredrika
Medlem

Men har Ekot verkligen de resurser som krävs för att genomföra en sådan undersökning? I mina öron låter detta som en planterad undersökning från några israeliska datasäkerhetsföretag. Jag erkänner att det är en nojig fördom, som dock KAN vara sann. I vilket fall spelar det väl ingen roll? Regeringen betalar ju till och med för att skänka statshemligheter till Israel och USA och Ryssland (som i IT-skandalen nyligen). Varför skulle dessa saker vara viktigare? Och nätverken som finns på företag som är rädda för industrispionage använder allihop Ciscosystem som alltid har bakdörrar som kan släppa ut data åt CIA, isrseliska… Läs mer »

Alexander Vikstrom
Medlem

Jag hörde det på radio. Kallas det inte för ”priming”

.db.
Medlem

Mycket ovetskap också. Från användarens sida. Skräp installeras kors och tvärs på personalens utrusting och skapar hål i nätverken.
Trafiken kan monitoreras och manuell handpåläggning från administratör kan göras. dvs blockera trafik från vissa appar. Skräp som messenger, whatsapp, facebook, plugins i browsers. Men det är fanimej jobbigt som admin. Speciellt när ens egna användare installerar ovan nämnda trojaner på sina pads eller mobiltelefoner.
:-)

Robin Nordlund
Admin

Hej Daniel. Är du intresserad av att hjälpa organisationen med IT relaterade uppgifter? Kontakta mig isåfall på robin.nordlund@nordfront.se.