Viktig information för dig som bott utomlands i 10 år eller mer och vill rösta

VALET 2018. Nordic Frontier’s medarbetare Michael Hovila rapporterar att svenska medborgare som bott utomlands i 10 år eller mer själva måste vidta åtgärder för att kunna rösta i valet. Många röstberättigade riskerar att hamna utanför systemet.

För mer än tio år sedan flyttade jag utomlands, och har röstat i varje val sedan dess. Normalt sätt brukar allt material för att kunna rösta i riksdagsvalen trilla ner i brevlådan under sommaren. I år noterade jag att så ej skett, och började rota runt lite i varför. Orsaken till att jag inte fått något material berodde på en teknikalitet som många svenska medborgare boende i utlandet kanske inte känner till. Därför tänkte jag att jag nu sammanfattar vad du bör göra för att kunna rösta på det enda rätta valet i de kommande valen.

Orsaken till att jag inte fick något valmaterial hemskickat är att en svensk medborgare boende i utlandet måste meddela att man vill vara kvar i röstlängden vart tionde år. Detta innebär att om du bott i utlandet i mer än tio år så måste du kontakta Skatteverket och uppdatera dina adressuppgifter i folkbokföringen. En medborgare som inte gör detta trillar ur röstlängden per automatik tio år efter att de utvandrat.

De som nyligen flyttat utomlands förs per automatik in i systemet som utlandsröstare så länge de meddelat Skatteverket om utvandring och finns kvar i systemet i tio år. Så alla som bott utanför Sveriges gränser längre än så måste återinföras i röstlängden.

Då valen närmar nu sig med stormsteg bör den som bor i utlandet agera nu, för annars riskerar man att inte hinna. Om du bott i utlandet i mer än tio år, eller om du inte fått valmaterial hemskickat till dig, bör du agera på följande vis:

  1. Beställ valmaterial hem till dig genom att fylla i detta formulär.
  2. Ring till Valmyndigheten och kontrollera att du fortfarande är med i vallängden. Från utlandet måste du ringa deras växel och berätta att du vill prata om utlandsröstning så kopplar de dig vidare. Du når Valmyndighetens växel på nummer +46 10-57 57 000.
  3. Om du inte är med i vallängden måste du kontakta Skatteverket och uppdatera dina uppgifter där. Detta gör du genom att ringa dem på nummer +46 10-57 57 000. Till den automatiserade växeln säger du att du vill nå folkbokföringen. När en tjänsteman svarar så berättar du för dem att du bor i utlandet och vill uppdatera dina adressuppgifter inför de kommande valen. De kommer därefter att skicka material hem till dig som du skall fylla i och skicka tillbaka. För att du skall hinna återinföras i röstlängden är det ytterst viktigt att du skickar tillbaka dessa blanketter omedelbart.

Nu när vi avklarat hur du som bott länge i utlandet skall gå till väga, så är det värt att repetera allmänna regler som gäller för alla som bor i utlandet.

Från utlandet kan du antingen brevrösta eller gå till närmaste ambassad eller konsulat och lägga din röst. Du kan hitta din närmaste ambassad eller konsulat här.

För att rösta på en ambassad eller konsulat behöver du ha med dig någon form av legitimation. Godkända sådana är Svenskt pass, Svenskt ID-kort eller godkänd lokalt legitimation.

Om du brevröstar så måste ditt brev komma fram senast dagen innan valdagen för att räknas.

/Michael Hovila

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anna_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

De ska göra det krångligt, men de tillhandahåller minsann valinformation på 25+ språk för alla dessa invällare.

Snart lär de väl stryka alla HMF-dömda svenskar ur röstlängden också, som de håller på.

Anonym
Medlem
Anonym

Fy faan.