Victor Hasselblad – världsledande kamerakonstruktör

Dagens datum 8 mars: Denna dag, 1906, föddes Victor Hasselblad, mest känd som konstruktör av Hasselbladskameran.

victor-hasselbladVictor Hasselblad föddes den 8 mars 1906 som det andra barnet till Karl Erik Hasselblad och Maria Hasselblad. Fadern drev familjeföretaget Hasselblads Fotografiska AB, som grundats av farfadern 1841. Victor utbildade sig vid Högre latinläroverket, även kallat Gamla Latin. Efter slutförda studier sökte han sig till de stora fotografiföretagen i Europa för att praktisera. Hos bland annat Kodak och Zeiss skaffade Victor sig värdefull erfarenhet. Under 1930-talet etablerade han sig som en av landets ledande fågelfotografer och kameraexperter, som 1935 resulterade i boken Flyttfågelstråk. Under denna period gifte sig Victor med Erna Nathhorst, den kvinna som skulle förbli hans fru livet ut.

Hasselbladskameran
Under 1940 sköt det svenska försvaret ned ett tyskt spaningsflygplan. Den kamera som återfanns i flygplanet imponerade på flygvapnet så pass, att man ville ha något liknade själv. Uppdraget gav man till Victor Hasselblad, Hasselblad berättar :

”Jag fick en förfrågan som löd ungefär: Kan Ni tillverka en sån här kamera? Nej, det kan jag inte, men jag kan göra en som är bättre.”

Redan 1941 kunde Hasselblad leverera de första kamerorna av modell HK 7 till flygvapnet. Flygvapnet var så nöjda med Hasselblads kameror att man senare under samma år beställde den nya modellen SKa4. Under denna tid skaffade sig Hasselblad många nyttiga erfarenheter för framtiden. När civila kameramodellen 1600F lanserades hade den för tiden många revolutionerande egenskaper som bland annat utbytbart objektiv, spegelreflex och löstagbara filmmagasin.

Hasselblads första civila modell: 1600F

Hasselblads första civila modell: 1600F

1962 togs för första gången en kamera med på en av NASA:s rymdfärder, det var en Hasselblad 500c. NASA blev mycket imponerade av bildkvalitén som kameran levererade och insåg den propagandafördel dessa bilder kunde ge i rymdkapplöpningen med Sovjetunionen. Hasselblad AB gavs därför ensamrätt på att leverera kameror till NASA:s Apolloprojekt. Den 21 juli 1969 togs några av världshistoriens mest berömda bilder, kameran som levererade dessa bilder var Hasselblads modell 500EL/70.

 

Modell 500EL/70, som tog de berömda månbilderna

Modell 500EL/70, som tog de berömda månbilderna här under.

månbild2

månbild1

Hasselblads kameror har idag legendstatus i fotografivärlden. Företaget som Victor Hasselblad byggde upp levererar fortfarande världsledande kameror i dagens digitala tidsålder.

Victor Hasselblad avled den 5 augusti 1978. Då paret Hasselblad saknade arvingar testamenterades majoriteten av förmögenheten till Erna och Victor Hasselblads stiftelse. Denna stiftelse drivs utan vinstintresse och har som huvudsakligt ändamål att främja fotografi och naturvetenskap.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-03-08.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
FredrikaJohn Rand Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
John Rand
Medlem

Ett svenskt geni!

Fredrika
Medlem

Man blir glad över att det fanns sådan svensk ingenjörskonst. Men bilden av jorden lär vara fotograferad av Apollo 8. Jag tror att det är ett montage. Eftersom månen alltid visar samma sida mot jorden och månen trots avsaknaden av atmosfär konstigt nog är i halvdager borde inte gränsen mellan dag och natt ligga åt det där hållet och se ut så från månen. Man kan också undra vem som riktar upplättningsljus mot landaren så att astronauten syns så fint med så många zoner. Men bra reklambilder var det ju.