Vicepresidentens son får toppjobb i Ukraina

UKRAINA. USA:s vicepresident Joseph Bidens yngste son, Hunter Biden, har fått ett toppjobb inom Ukrainas största privata olje- och gasproducent Burisma. Syftet är förmodligen att ge USA:s styrande elit en ekonomisk anledning till att hjälpa Ukraina att återta sina gasfält.

Barack Obama, Joseph Biden och Hunter Biden.

Barack Obama, Joseph Biden och Hunter Biden.

Idag släpptes nyheten om att USA:s elitfamiljer blandar sig i kampen om de ukrainska naturresurserna. USA:s vicepresidents son, Hunter Biden, blir ny chefsjurist för Ukrainas största privata gasföretag Burisma. Det var Hunter Bidens far, USA:s vice-president Joseph Biden, som under sitt besök till Ukraina nyligen lovade miljardstöd till den ukrainska kuppregeringen.

Under Boris Jeltsins vanstyre såldes Gazprom ut till kraftigt underpris till de rysk-judiska oligarkerna, men under Vladimir Putins styre har energiföretaget förstatligats och blivit till en av den ryska statens stöttepelare. I samband med kuppen i Ukraina och det ryska införlivandet av Krim har Gazprom fått ta över tidigare ukrainska gasfält till havs.

Det är dessa gasfält som Ukraina nu förmodligen vill återta genom att blanda in USA:s vicepresident och hans yngste son i leken. Burisma äger även gasfyndigheter i den nya Donetskrepubliken, där patriotiska separatister just nu strider mot USA-stödda legosoldater.

Kuppen i Ukraina håller på att radikalt omforma ägarförhållandena över Ukrainas stora naturresurser. Bland annat har den störtade folkvalde presidenten Viktor Janukovytjs son, Oleksandr Janukovytj, haft stora gastillgångar i provinserna Kharkov och Lughansk. Även i havet utanför Krim-halvön finns enorma tillgångar gas.

Det är för närvarande oklart vem som egentligen äger Burisma. Mycket med företaget verkar skumt och det har inte ens en Wikipediasida. Men de uppgifter som finns till hands tyder på att det ägs av den israeliske finansmannen, mångmiljardären och kuppmakaren Igor Kolomoisky. Kolomoisky utsågs efter kuppen i Kiev till ledare för landets tredje rikaste provins Dnipropetrovsk (efter Kiev och Donetsk). Kolomoisky har gjort sig känd för att erbjuda en belöning på 10 000 dollar till privatpersoner som kidnappar separatistledare, en utmaning som tagits emot väl av ukrainska nationalistgrupper.

Tidigare ikväll uppmärksammade Nordfront att Ukrainas nytillsatte premiärminister, juden Arsenij Jatsenjuk, hotar att dra Ryssland inför rätta om landet inte ger upp sina krav på betalning för naturgas som Ryssland har levererat till Ukraina.

Källa:
Son of U.S. Vice President Biden Joins Ukraine Gas Company

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments