”Vi vill visa vår styrka som polska patrioter”

POLEN. Vice Magazine har nyligen släppt ett reportage med fokus på polsk nationalism och den massiva demonstration som årligen hålls i Warszawa på självständighetsdagen.

Polen_nasjonaldag

Filmen heter Rise of the Right: Marching in Europe’s Largest Nationalist Event och är producerad av amerikanska Vice Magazine. I den får man följa olika nationalistiska grupperingar inför den årliga demonstrationen på Polens självständighetsdag, samt under själva demonstrationen.

Även om reportaget är negativt vinklat är det en ofantlig skillnad jämfört med den propaganda man är van med från den etablerade folkfientliga median här i Norden.

Bland annat får man se hur nationalister som ska agera säkerhetsvakter tränar inför demonstrationen. En av de ansvariga för träningen får bland annat frågan om vad han hoppas att få ut av demonstrationen.

— Vi vill visa vår styrka som polska patrioter, så att vi inte blir förtryckta av de vänstervridna och marxistiska ideologier som idag dominerar Europa.

Ny regering – inga provokationer från polisen
Då det under tidigare år har förekommit många konfrontationer och sammanstötningar med polisen blir reportern förundrad över att det inte skedde under årets demonstration.

Flera av de som blev intervjuade förklarade att det i år (2015) inte förekom några provokationer från polisen, och att detta hänger samman med att Polen fått en ny, mer nationalistisk regering, något reportern från Vice tyckte var mycket oroväckande.

Upp emot 70 000 deltagare
Självständighetsdagen den 11 november syftar till att högtidlighålla Polens självständighet år 1918, och blev en officiell helgdag 1937. Helgdagen avskaffades under den kommunistiska diktaturen efter 1945, men återinfördes efter Berlinmurens fall 1989.

polen_nasjonaldag_1

De nationalistiska demonstrationerna har ägt rum sedan 2008 i flera städer i Polen. Den största marschen genomfördes dock i huvudstaden Warszawa. Förra året deltog närmare 70 000 personer, vilket gör demonstrationen till Europas största nationalistiska arrangemang.

Se filmen nedanför:

Källa:
Vi vil vise vår styrke som polske patrioter

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om