Vera Oredsson döms för hets mot folkgrupp

SKANDAL. Under tisdagsförmiddagen kom domen mot Vera Oredsson. Hon döms för en påstådd olaglig vinkning trots att åklagaren inte kunnat presentera en enda person som ska ha sett den.

90-åriga Vera Oredsson i Falu tingsrätt där hon anklagades för att ha gjort en påstådd olaglig vinkning.

Nordfront har tidigare rapporterat om det absurda åtalet mot Vera Oredsson, 90 år, som anklagades för att ha gjort en så kallad Hitlerhälsning under Motståndsrörelsens demonstration i Borlänge 2016, trots att Vera i själva verket endast vinkade till motdemonstranterna som stod cirka 100 meter bort.

Under rättegången som hölls i Falu tingsrätt för två veckor sedan kunde inte åklagaren Johan Knies presentera några som helst bevis för att Vera ska ha gjort det hon stod åtalad för, annat än den bild som påstås ska visa Vera göra den ”olagliga gesten”.

Vidare kallades en kvinnlig polis som vittne till förmån för åklagarsidan, men i själva verket var poliskvinnans vittnesmål snarare till försvarets fördel. Dels för att det visade sig att poliskvinnan inte ens hade varit på plats i Borlänge där demonstrationen hölls, eftersom hennes uppgift för dagen var att arbeta som utredare på stationen. Men också då hon kunde vittna om att en poliskollega, som faktiskt hade varit på plats, hade rapporterat till henne att allt hade gått lugnt till och att ingen anmälan fanns att göra. Poliskvinnan ställde sig även oförstående till varför hon hade blivit kallad att vittna om en händelse som man påstår har skett på en plats där hon inte ens hade befunnit sig.

Oredssons advokat å sin sida hade kallat vittnen, som var på plats i Borlänge och som även tillsammans med Vera vinkade till motdemonstranterna och som under ed kunde intyga att det aldrig rörde sig om en ”Hitlerhälsning”.

Trots detta så har nu Falu tingsrätt beslutat att döma Vera för hets mot folkgrupp. I domen skriver de:

En gest som visserligen till alla delar är snarlik en hitlerhälsning, men inte görs för att folk skall uppfatta den som en sådan, är dock straffri. Exempelvis en vinkning för att påkalla uppmärksamhet kan då vara något som inte är hets mot folkgrupp. Detta är också vad Vera Oredsson hävdat, nämligen att hon bara hade vinkat till motdemonstranterna. Det kan också verka anmärkningsvärt att tydligen ingen polis har uppmärksammat en hitlerhälsning, vilken annars sannolikt hade medfört ett polisingripande. Inte heller någon motdemonstrant synes ha gjort en anmälan direkt, utan först en dryg vecka efter händelsen kom anmälan. Att polisen inte sett något kan dock förklaras av att polisen troligen haft sin uppmärksamhet riktad mot motdemonstranterna som troligen var de mer aggressiva vid denna tidpunkt.

Det är även viktigt att komma ihåg att ett fotografi endast skildrar en ytterligt kort del av ett längre skeende samt att det är okänt vad som hände alldeles före och efter gesten.

Alldeles oavsett detta framstår som sagt Vera Oredssons gest objektivt som en hitlerhälsning och hennes arm är också onödigt höjd med tanke på att hon skulle ha vinkat till folk som måste ha stått lägre placerade än hon. Vidare är och var Vera Oredsson en känd nationalsocialist och en hitlerhälsning är givetvis välkänd i hennes kretsar. Gesten gjordes dessutom vid en nationalsocialistisk demonstration. Att hitlerhälsningar enligt Vera Oredsson inte skall göras till några motståndare, betyder inte att hon som ett infall inte kan ha brutit mot denna regel. Hon är i så fall knappast den första som bryter mot viktiga regler i stundens ingivelse.

[…]

Således har Vera Oredsson med någon sorts uppsåt gjort en hitlerhälsning, som – i ljuset av den omständigheten att det
fanns rikligt med folk på plats – måste anses ha spridits i lagens mening. Åtalet är sålunda styrkt och Vera Oredsson skall dömas för hets mot folkgrupp, som med hänsyn till omständigheterna kan bedömas som ringa.

Tingsrätten skriver alltså själva att det faktum att hon är nationalsocialist gör att bilden tolkas till hennes nackdel och därmed har man frångått principen om likhet inför lagen helt och hållet.

Vidare skriver tingsrätten att Vera bör dömas till ”kraftiga” dagsböter på 4 000 kronor. Domen kommer givetvis att överklagas.

Nordfront kommer att återkomma med en intervju med Vera Oredsson.

Källa:
Målnr: B 3536-17

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Anders Jonsson says:

  (((Systemet))) är så illrött infekterat av virus, så det går inte att beskriva.

  Och viruset har många namn. JUDE-underkastelse, lögn, korruption, anti-vithet, självhat, feghet, död.

  Men (((systemet))) kommer att falla, och dess (((herrar))) och lakejer kommer att falla tungt, mycket tungt.

  Hell seger!

 • Således har (((staten))) kriminaliserat hälsningar mellan nationalister vid nationalistiska tillställningar. Man får visst inte längre uttrycka vänskap om man är positivt inställd till det svenska och de nordiska folken. Att kasta sten som den där somaliern gjorde vid demonstrationen, det går bra – men inte att vinka. I alla fall inte om man är svensk nationalist.

 • All heder till dig, Vera! Vi står tusentals bakom dig och kommer att betala dina Judasböter.

 • Fredrika says:

  Detta var det värsta på länge. En oskyldig människa döms för något som någon har hittat på i en efterkonstruktion. Där inga vittnen kan styrka åtalspunkten. Politiskt tillsatta nämndemän i ett politiskt mål mot en dissident och före detta partiledare. En rent chimär rättegång eftersom Oredsson uppenbarligen var dömd på förhand. Jag vill inte leva i detta samhälle. Må de verkligt skyldiga straffas mycket hårt för sin illvilja och sitt maktmissbruk.

 • Jakob says:

  Denna ”rättsprocess” var lika tragisk-komisk som en b-upplaga av ett forntida grekiskt skådespel. Men skrattet fastnar lätt i halsen då man inser hur folkets röst blivit rättslösa i sitt eget land.

  Självklart skall denna dom överklagas. Vi står med dig Vera och vi ger oss aldrig!

 • Linus says:

  Jag bor i närheten, bussavstånd. Finns det något jag kan göra så står jag till befogande. Hjälper dig mer än gärna att betala dina böter. Du ska inte behöva betala en krona. Du är en förebild för många

 • Wow!

  Sverige förlorade just all legitimitet som rättsstat.

  Tror knappt att en kinesisk domstol skulle våga sig på ett så flagrant övergrepp på fru justitia.

  En sak är dock säker, landet sitter djupt i skiten.

 • Bitte says:

  Återigen:”Ställt utom rimligt tvivel” är bara ord,lika bra ta bort den bevisbördan eftersom den ändå inte tillämpas.

 • Sverker says:

  Eftersom det inte är lång tid kvar tills juden mister sin makt, så är det alldeles särskillt korkat att domstolen slickar denna vedervärdiga juderöv in i det sista.
  Finns ingen ursäkt alls, när juderövslickarna döms i Finspång, samt ingen möjlighet till överklagan.

 • nordbo nordbo says:

  Finns det risk att (((bötesbeloppet))) kan stiga om det även skulle bli en fällande dom vid ett överklagande.?

  Hur som helst så samlas summan in på några dagar.

 • Valhalla says:

  Naturligtvis ska vi samla ihop pengar till Vera om hon blir dömd i HD.
  Att dömas för HMF är en ärebetygelse. Jag är stolt över att själv ha dömts för det.
  Vad är det för undermänniska som anmält henne?

 • Valhalla says:

  Vilka nämndemän (kommunpolitiker) och vilken domare dömde Vera? Det är offentlig handling.

 • Detta är så vansinnigt sjukt. En svensk kvinna vinkar och fälls i domstol, medan rasfrämlingar våldtar våra flickor och kvinnor på löpande band och får skitstraff eller blir helt friade.

 • Jonas says:

  Jag förstår inte hur detta kan vara ”hets mot folkgrupp” om man nu skulle gjort hälsningen. 1.Vi har sk åsiktsfrihet, det är inte förbjudet att vara nationalsocialist eller facist i Sverige. 2.Ideologin betyder så mycket mer än ev judehat, hon kanske bara uttryckte sin uppskattning för autobahn eller fungerande järnvägar? 3.Om där inte var nån jude på plats och såg det behöver ingen känna sig kränkt 4.Det är tydligen ok med knuten näve på 1:a maj mfl tillställningar trots att Stalin mördade minst 50 miljoner. Borde inte DET vara hets mot folkgrupp, tänk på alla Krim-tartarer, Kareler, Balter mfl han ras-mördade (judar också ), vars efterlevande borde känna sig kränkta och hetsade mot…

 • ”…kan ha…”

  Oskyldig tills motsatsen bevisats var bara på skoj eller?

 • Peter H. Norrland says:

  Härda ut Vera, vi är många som hyllar dig och inga böter i världen är för stora för oss att betala!

  Jag längtar verkligen oerhört mycket till Finspång!

 • Ingemar says:

  Fy fan vad stört! Klart man höjer armen instinktivt så högt man kan om de man vinkar till är lååångt borta.

  Folket måste på bred front börja fatta vad som händer nu. Det är bara till namnet som demokrati som används.

 • Lennart says:

  Sätt upp ett konto eller en adress så bidrar jag, liksom tusentas andra, med pengar.
  Tveka inte, vi medlemmar har resurser för sånt här

 • Sigfrid says:

  Svenskt rättsväsende är så politiskt styrd så det är skrämmande.Det finns ingen rättvisa i denna dom då det inte finns några bevis för handlingen utan åklagaren är bara ute efter att ta ett steg i karriären.

 • Sigrid says:

  Kamrater och sympatisörer, börja redan nu att donera till Fånghjälpen. Pengarna går till liknande domar nu och i framtiden.
  https://www.nordfront.se/fanghjalpen


 • Lämna ett svar