Veckans låt: The Handsome Family – A Dark Eye

Av ,
Kulturskribent
1

MUSIK. Den här veckan presenterar Nordfront låten A Dark Eye med den amerikanska folkmusikduon The Handsome Family.

The Handsome Family är en amerikansk folkmusikduo som består av de äkta makarna Brett och Rennie Sparks. Duon blev smått kända efter sin medverkan i dokumentärfilmen Searching for the Wrongeyed Jesus från 2003. Men de kanske är mest kända för signaturmelodin till TV-serien True Detectives.

Searching for the Wrong Eyed Jesus, en intressant dokumentär om den amerikanska södern, countrymusik och kristendom.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Paret hade varit gifta i några år när de 1993 bildade bandet. Namnet kommer från bandets trummis som gav Brett smeknamnet ”Handsome” och snart märkte de att det skämtsamma namnet The Handsome Family passade bra som bandnamn.

Bandet började som en trio med Rennie på bas, banjo och sång, Brett på gitarr, keybord och sång och Mike Werner på trummor men snart kom bandet att enbart bestå av Rennie och Brett. Sedan slutet av 90-talet använder sig duon av olika gästmusiker vid liveframträdanden och skivinspelningar.

När duon gör sina låtar går det till lite annorlunda. Rennie skriver texterna först och Brett skriver musiken efter. Bilderna som målas upp är ofta nostalgiska och musiken för tankarna till den gamla goda tiden då världen var mycket enklare och mer oskyldig. Detta blir något väldigt speciellt och jämför man musiken och texterna med dagens massproducerade popmusik blir skillnaden enorm om inte rent av en slags motsats.

Brett och Rennie Sparks.

Musiken som The Handsome Family spelar kallas för americana, en form av amerikansk folkmusik som rymmer många olika musikstilar som till exempel country, bluegrass och rockabilly. Detta blir ofta väldigt känslosamt och texterna handlar inte sällan om allvarliga ämnen och berömda personer som gått mer eller mindre glömda ur historien. Låtar om till exempel uppfinnaren och elektroingenjören Nikola Tesla eller världens längsta man, Robert Wadlow, känns märkligt nog som helt naturliga ämnen för duon.

Nikola Tesla.

Paret är även stora djurvänner vilket tar sig olika kulturella uttryck. Rennie målar ofta tavlor med djur varav vissa använts till skivomslag och olika djur spelar inte sällan huvudrollen i de vackra och tankeväckande texterna.

Man märker tydligt en skeptisk hållning inför det moderna samhället och den tekniska utvecklingen. Att landsbygden dör och att folk mer och mer försvinner ner i en mobiltelefon istället för det hållbara samhälle vi mer eller mindre lämnat bakom oss. Även om ren politik sällan får stort utrymme har duon gett sin konservativa syn på världen visst utrymme i olika intervjuer och texterna i sig talar sitt tydliga språk.

Färgglatt och livfullt, ett av Rennies alster som blev ett skivomslag.

Låten vi har valt denna vecka kommer från skivan Twillight från 2001. Låten handlar om någon som sitter i en bil på en parkering och tittar på olika djur. Personens tankar vandrar iväg men snart kommer verkligheten ikapp.

Låttext:

In the parking lot where I waited alone
A white bird sat sleeping on the broken pay phone
And up came a black beetle dragging off a green fly
Underneath a parked car and then out of sight

And I felt a dark eye turn its gaze upon me
As if the earth, the earth could see

A dark eye, a dark eye, a dark eye fell on me

In that parking lot where a prairie once grew
And through the tall grass, the buffalo flew
I heard something crying way down below
Where the sewer lines snake around Indian bones

In that parking lot, cars baked in the sun
And somewhere down the road, the pop of a gun
I watched a red ant crawl up my shin
And I felt so sad until it bit my skin

A dark eye, a dark eye, a dark eye fell on me

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments