Veckans låt: Nordic Thunder – Change of Scenery

Av ,
Kulturskribent
1

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Change of Scenery med det nationella bandet Nordic Thunder.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Nordic Thunder bildades i Delaware i början av 90-talet av sångaren Joe Rowan och gitarristen Robert Huber. Bandet spelade så kallad Rac (Rock Against Communism) och släppte två studioskivor under sin korta existens. Bandet blev snabbt populära i nationella kretsar och var ett av de första banden som spelade in sina skivor på det välkända skivbolaget Resistance Records som bildades 1993.

Fenomenet Rock Against Communism startade i slutet av 70-talet i Storbritannien och var en motreaktion till Rock Against Racism, en antirasistisk musiksatsning som börjat några år tidigare i Storbritannien. Rock Against Communism växte sig allt starkare under 80-talet med band som Skrewdriver och No Remorse. Musiken kan beskrivas som oi och rockmusik med nationellt budskap.

Under 90 och 00-talet började även en hårdare variant växa fram, så kallad Hatecore som är ett svar på den mer punkinspirerade Hardcore musiken och Nordic Thunder befinner sig någonstans i övergången mellan dessa nationella musikstilar.

Bandets frontfigur Joe Rowan föddes 1972 i Wisconsin och var en del av den nationella rörelsen i den tidens Amerika. Han gifte sig i tidig ålder och fick tillsammans med sin fru två barn som han lämnade efter sig vid sin tragiska död vid blott 22 års ålder.

Joe Rowan

Efter en minneskonsert för Skrewdrivers frontfigur Ian Stuart den 1 oktober 1994 åkte Rowan och några kamrater till en bensinstation för att handla öl och mat till en fest efter konserten. Inne på macken råkar de i bråk med några afroamerikaner. Afroamerikanerna lämnar macken och Rowans sällskap fortsätter att handla.

En stund senare kommer en av afroamerikanerna in igen, den här gången beväpnad, och öppnar eld mot sällskapet. Rowan träffas i magen av en kula som går rätt igenom och han avlider nästan omedelbart.

Polisen griper senare den 19-årige Naseer Ghani, som pekas ut av ett flertal vittnen från platsen. Åklagaren i fallet säger det är ”beyond a reasonable doubt” att det var Ghani som sköt inne på macken och dödade Rowan.

Men denna tragiska berättelse slutar inte här. Naseer Ghani släpptes den 4 oktober utan att ha blivit åtalad. Hans advokat hävdade att vittnesmålen som gavs kom från så kallade ”White supremacists” och att de skyllde på den första svarta mannen de såg.

Veckans låt tillägnar vi Joe ”Hammer” Rowan.

Låttext:

Ive reached a point in my life
Where I cant take what I see
Mass confusion on the streets
And my thoughts of being free
As we sit and let it burn
Will you stand, stand by me
For its nobodys fault but our own
If we dont change the scene

We must remain faithful
Even though were deserted by all
Keep the flag flying high
For it will fall when we fall
So choose your fate, you know what’s right
And wake up to the White Man’s call

For the end is near
It’s all for one and one for all

There’s problems in this world today
Segregation is the only way
We will fight for a change of scenery
We will die for what we believe in
There’s problems in this world today
Revolution is the only way
We will fight for a change of scenery
We will die for what we believe in
We’re gonna fight till the end
We’re gonna fight, fight, fight, until we win!

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Klaus says:

    Black & White i ett samhälle är bara skit.


  • Lämna ett svar