Veckans låt: Modest Musorgskij – En Natt På Blåkulla

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den ryske kompositören Modest Musorgskij och hans tondikt ”En natt på blåkulla”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Idag är det fredag den trettonde och förutom att dagen förknippas med otur och olyckor så förknippades den i gammal folktro även med häxor. Förr i tiden fanns nämligen en föreställning om att häxor var särskilt aktiva under fredagen den trettonde och att det var vanligt att de just denna dag stämde träff med djävulen för att planera diverse sattyg.

Därför vill Nordfront passa på att presentera den ryske kompositören Modest Musorgskij och hans tondikt En natt på Blåkulla.

Modest Musorgskij föddes 1839 i Karevo som ligger i Kunyinskij-distriktet i västra Ryssland, strax söder om St. Petersburg. Den adliga familjen Musorgskij var en av det ryska tsardömets rikaste och mäktigaste och sades härstamma från nordmannen Rurik som var den förste härskaren över Kievriket och stamfader till den första ryska tsardynastin.

Redan som sexåring fick den unge Modest lära sig att spela piano av sin mor. Familjen flyttade så småningom till St. Petersburg för att Modest och hans bror skulle utbildas till militärer och därför fick han som 13-åring börja vid kadettskolan i staden och vid den tiden hade han redan hunnit publicera ett pianostycke vid namn Porte-enseigne Polka.

Det var också musiken som blev hans stora livspassion och tillsammans med kompositörerna Milij Balakirev, César Cui, Aleksandr Borodin och Nikolaj Rimskij-Korsakov anses han tillhöra ”De Fem”. Dessa var de mest tongivande inom den ryska nationalistiska och romantiska musiken under 1800-talet senare del.

Musorgskij kom dock att bli alkoholist, vilket gjorde att han fick svårt att färdigställa sina verk, vilket kollegan Rimskij-Korsakov istället gjorde i efterhand.

Trots att Musorgskij kämpade med sitt drickande och under långa perioder lyckades hålla sig nykter dog han 1881 i sviterna av sin alkoholism, bara 42 år gammal.

Ett välkänt porträtt av den svårt alkoholiserade Mussorgskij som sägs vara målat bara dagar innan hans död av konstnären Ilya Repin.

Ett välkänt porträtt av den svårt alkoholiserade Musorgskij. Det sägs vara målat bara dagar innan hans död av konstnären Ilya Repin.

En natt på blåkulla är ett väldigt tidstypiskt ryskt, nationalromantiskt stycke som med sin pompösa stil även för tankarna till den nästan samtida tyske kompositören Richard Wagner och framförallt stycket Valkyriornas ritt från den välkända operatetralogin Nibelungens ring.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om