MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den svenske riksspelmannen Mats Edén med låten ”Haväng”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Den svenska riksspelmannen, tonsättaren, musikpedagogen och multiinstrumentalisten Mats Edén är mycket uppskattad i flera olika folkmusikkretsar, inte minst bland dem som tycker om så kallad ”nu folk”. För snart 20 år sen släppte han skivan Milvus tillsammans med den norska stråkkvartetten Cikada, som 2017 nominerades till ett kritikerpris.

”Tillsammans” är i och för sig ett för starkt ord. Cikadakvartetten visade vid detta tillfälle ett uppenbart ointresse att samarbeta med Edén. Snarare blev skivan ett parallellarbete där Cikada gjorde sin egen grej i studion, och där Edén på grund av producentens önskan att minimera inspelningskostnaderna stressade fram en produkt. Edén fick minimalt med tid på sig att fästa något av sin musikalitet på skiva.

Ändå blev resultatet magiskt. Ofta låter nu-folkmusik bara kvasifolklig, en sorts gotisk pop med inslängda ljud som ska föreställa traditionella. Men Edéns alster doftar i detta fall av hundratals års nordisk kultur, en kultur som leder från historien rätt in i framtiden. Sällan har nytolkningar av vårt folkliga musikarv låtit så levande och tidlöst. Ylle, spannmål, rotfrukter och silver. Här finns mycket av det som till Norden helt rotlösa människor skulle ha ytterst svårt att förstå mer än som något pikant och exotiskt. Veckans låt Haväng är ett bra exempel på detta

FAKTA: Rikspelman

Riksspelman är en titel som man måste förtjäna för att få kalla sig. En spelman som erhållit Zornmärket i silver eller guld har rätt att kalla sig riksspelman. Silvermärket kan sedan 1933 endast erhållas vid en uppspelning arrangerad av Svenska Folkdansringen.

För att bli riksspelman måste man besitta dels en teknisk skicklighet, dels kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde i Sverige. Detta visas genom att låtar från en viss del av Sverige spelas upp för en jury och om silvermärke delas ut blir personen i fråga riksspelman på just denna typ av låtar. Guldmärket spelar man inte upp för utan detta tilldelas spelman som anses vara en ”synnerligen framstående traditionsbärare”. Ett eller två guldmärken delas ut per år.


  • Publicerad:
    2018-03-16 20:00