Veckans låt: Manowar – Battle Hymn

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det amerikanska heavy metalbandet Manowar med låten ”Battle Hymn”.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Om 52 timmar går vi in i 2018, vilket innebär valår och framförallt Nordiska motståndsrörelsens första valår någonsin. Ingen vet exakt vad som kommer att hända under 2018, förutom att det nationalsocialistiska kamparbetet kommer att intensifieras på ett sätt som Norden aldrig tidigare har skådat. Enligt Nordfront finns därför inget mer passande sätt att avsluta 2017 med än med hjälp av en stridshymn.

Veckans låt Battle Hymn är skriven och framförd av det amerikanska heavy metalbandet Manowar, som sedan 1980 har spridit sin tunga och bombastiska musik om fantasy, nordisk mytologi, krigare, vikingar, maskulinitet och inte minst metalmusik i sig.

Bandet kommer ursprungligen från Auburn, New York, och är kända för sin hårda och atmosfäriska metal, likväl som sina spektakulära shower. Manowar har tre gånger i rad slagit världsrekord i högst volym på en musikkonsert och enligt uppgift ska sångaren Eric Adams ha sjungit i hela 136 dB under en konsert på 1980-talet.

Genom åren har Manowar haft lite olika uppsättningar av medlemmar. Kvar från bandets orginaluppsättning är förutom sångaren Eric Adams även basisten Joey DeMaio, som skriver Manowars låtar och agerar som bandets frontfigur. Idag spelar de tillsammans med Karl Logan på gitarr och synth, samt Marcus Castellani på trummor.

I regel är det hårdrockssångare som är frontfigurer för sina respektive band. Men i Manowars fall är det den karismatiske basisten och låtskrivaren Joey DeMaio.

Sedan debutalbumet Battle Hymns, som släpptes 1982, så har Manowar släppt elva album. Det sista släpptes 2012 och heter Lord of Steele. Manowar har också släppt nyinspelningar av de klassiska albumen Battle Hymns och Kings of Metal, som släpptes 2010 respektive 2014. Veckans låt är alltså nyinspelningen av Battle Hymns titelspår från 2010.

Lyssna även på originalversionen av Battle Hymn från 1982:

2010 gästade Manowars DeMaio SVT:s Söndagsöppet tillsammans med hårdrockslegenderna Ronnie James Dio (Rainbow, Black Sabbath) och Lemmy Kilmister från Motörhead. I programmet berättar DeMaio om vad bandnamnet Manowar betyder:

— Namnet Manowar syftar på att alla har sina strider att utkämpa. Det kan vara sjukdom, nåt personligt, att kämpa för att förändras, ändra på sitt liv eller bli att bättre än vad man är.

Dessutom berättar DeMaio för programledaren Kristin Kaspersen om sin beundran för våra nordiska förfäder, vikingarna:

— För mig är det helt otroligt att tänka att era förfäder, lyckostar, redan på sin tid uppfann teknologiska lösningar. Trots att de inte hade någon radar eller något annat, förutom sina tankar och vad de kunde lista ut, så lyckades de i hårt väder segla runt hela världen och föda sig själva. Lagarna som de stiftade är sådana som vi lever efter än idag, de var rättvisa och rättrådiga… Jag tycker bara att det är ett otroligt arv och jag hoppas att era ungdomar verkligen studerar och lär sig om det så att det inte går förlorat.

Se Lemmy, Dio och DiMaio gästa Söndagsöppet nedan:

Nordfront vill med Battle Hymn önska alla våra läsare ett gott nytt kamp- och valår!

Låttext:

By moonlight we ride
Ten thousand side by side
With swords drawn, held high
Our whips and armours shine
Hail to thee, our infantry
Still brave, beyond the grave
All have sworn the eternal vow
The time to strike is now

Kill, kill, Ohohohoh
Kill, kill, Ohohoh
Kill, kill, Ohohohoh
Kill, kill, Ohohohohoh

Gone are the days when freedom shone
Now blood and steel meet bone
In the light of the battle’s way
The sands of time will shade
How proud our soldiers stand
With mace and chain in hand
Sound the charge into glory ride
Over the top of the vanquished pride

Victory, victory, Ohohohoh
Victory, victory, Ohohoh
Victory, victory, Ohohohoh
Victory, victory, Ohohohohoh

To the battle we ride
We crossed a starlit sky
No space, no time
We’ll catch the wind
Strange losses, men died
We crossed a starlit sky
And still no space and time
We’ll catch the wind

Kill, kill, Ohohohoh
Kill, kill, Ohohoh
Kill, kill, Ohohohoh
Kill, kill, Ohohohohoh

Sound the charge into glory ride
Over the top of the vanquished pride
By moonlight we ride
Ten thousand side by side

Kill, kill, Ohohohoh
Kill, kill, Ohohoh
Kill, kill, Ohohohoh
Kill, kill, Ohohohohoh

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
3 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Rokviken
Rokviken
2 år sedan

Vi behöver musik som visar oss vägen. Med musikens hjälp får man kraft att strida.Äldre som ny.Ibland kan den vara lite subtil och kanske inte så direkt. I detta fall så är texten viktig och ett efterspel som ger tanke. Rekommenderar också att lyssna på äldre musik som Respighi, Wagner, Sibelius,Holst,Reger m m.

nordbo
nordbo
2 år sedan

Intervjun med Kaspersen vid 4:45

– so we can be proud then
– oh absolutely,absolutely

ett kort trött och oengagerat fniss från programledaren senare…synd!

nordbo
nordbo
2 år sedan

Lyssnat på en del ”Drum Covers ” å även denna har lirat Manowar.
Minns att denne skrev till sina fans under den tiden att han hyrde vissa set för att komma närmre ljudet till sina covers.

https://www.youtube.com/watch?v=eeCnCudARgU