Veckans låt: Léo Delibes – Blomduetten ur Lakmé

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den franske kompositören Léo Delibes och hans kända stycke ”Blomduetten” ur operan Lakmé.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Léo Delibes föddes 1836 i Saint-Germain-du-Val i Frankrike. Hans far var brevbärare, men dog medan Delibes var väldigt ung varpå han kom att uppfostras av sin mor och hennes musikaliska familj. Redan som 11-åring började han att studera musik vid Conservatoire de Paris, där han framförallt utmärkte sig som en skicklig orgelspelare.

Tillhörande romanriken så skrev Delibes väldigt mycket operor och musik till baletter. Som kompositör kom han att revolutionera balettmusiken och var den första att skriva lika välgjord musik till dans som vilken symfoni som helst, vilket bland annat kom att inspirera en gigant som Pjotr Tjajkovskij när han skrev baletter såsom Svansjön.

Veckans låt Blomduetten är ett väldigt välkänt stycke från Delibes opera Lakmé. Den sjungs av två sopraner som spelar huvudrollsinnehavaren Lakmé, dotter till en brahamistisk präst i kolonialtidens Indien, samt hennes tjänarinna Mallika, medan de två plockar blommor vid en flodstrand.

Blomduetten är förmodligen ett av Västvärldens mest välkända operamusikstycken, tillsammans med exempelvis Richard Wagners Valkyriornas ritt från Nibelungens ring eller arian Nessun Dorma från Giacomo Puccinis opera Turandot. I modern tid har styckets använts flitigt i exempelvis långfilmer, TV-serier och reklamfilmer.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
RokvikenFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Blomduetten är verkligen vacker. Bästa låten i den operan. Den skiljer sig mycket från operan i övrigt, så den som förväntar sig ”mer av samma” när de hör hela operan brukar bli besviken. Tyvärr framhålls denna duett ofta som ett tidigt operaexempel på lesbisk kärlek. De båda kvinnornas stämmor flätas samman i en kärlekssång som maskeras av blommornas kronblad (bildligt talat). Om detta var Délibes avsikt eller om det bara är en efterkonstruktion som en musikkritiker har hittat på, vet jag inte. Den som vill ha ”mer av samma” kan kasta ett öra på den franska ”högerextremisten” och royalisten Joseph… Läs mer »

Rokviken
Medlem

Väljer Respighi som i mina öron manar till kamp:

https://www.youtube.com/watch?v=3C3LYpgU-og&feature=youtu.be